Waarom Calcium zo belangrijk is.

Calcium komt voor in de aarde, de zeeën en in de mens. Het is op vijf na het meest voorkomende element. Een element is een stof die uit allemaal precies dezelfde atomen bestaat. In de aarde vinden we calcium in de aardkorst waar het zich verbonden heeft tot calciet, gips en fluoriet. In de oceanen en zeeën zwemt calcium in opgeloste vorm en wordt gebruikt door allerlei zeedieren. De bekendste daarvan zijn de koraalpoliepen die een uitwendig skelet bouwen met behulp van dit element.

Statisch

In ons lichaam zit calcium als statisch component in 99% van onze botten en tanden. De overige actieve 1 % speelt een zeer belangrijke rol bij de bloedstolling, spiercontractie, hormoonafgifte, glycogeenmetabolisme, celdeling, zenuwimpuls overdracht en het plasmamembraan potentiaal.
In het glycogeen metabolisme wordt bij behoefte aan energie glycogeen afgebroken en bij een overmaat aan energie (glucose) wordt glycogeen opgebouwd. Bij levende cellen in rust is een elektrische spanning of potentiaal verschil meetbaar aan beide zijden van het membraan als gevolg van een verschil in ionenconcentraties. Dat noemen we het plasmamembraan potentiaal.

Actief

Calcium bevindt zich zowel in de weefsels zoals de botten, maar ook in de extracellulaire vloeistoffen zoals het bloed de lymfe en de ruimte met vloeistof tussen de cellen. Vitamine D regelt de hoeveelheid benodigde calcium in het bloed. Aan de achterkant van de schildklier liggen 4 bijschildklieren. Deze bijschildklieren produceren een hormoon genaamd Parat hormoon PTH. Dit hormoon zorgt ervoor dat het calciumgehalte in het bloed binnen bepaalde grenzen blijft. Er mag niet teveel calcium in het bloed zitten maar ook niet te weinig. PTH zorgt voor de balans. De opname van Calcium wordt verzorgd door vitamine D dat wij krijgen uit zonlicht en onze voeding. Er is dus een zeer nauwe samenwerking met Vitamine D en PTH om de calciumhuishouding te reguleren.

Wat gebeurt er als er te weinig calcium in het bloed zit

In onze botten zit voor 99% calcium en dat is dus een flinke voorraad. Wanneer Calcium te laag wordt haalt PTH de calcium uit onze botten. Voor eventjes is dat natuurlijk geen enkel probleem.
Wordt dit echter te vaak gedaan dan krijgen we te maken met ontkalking van onze botten dat uit kan monden in osteoporose. Broze botten. Dat is natuurlijk wel een kwalijke zaak. Verder kan een lage calcium de zuurgraad van het bloed laten stijgen.

Wat gebeurt er als er teveel calcium in het bloed zit?

Bij een te hoog gehalte aan calcium in het bloed kun je nierstenen krijgen. Typische klachten die bij een hoog calcium in het bloed horen zijn veel drinken, veel plassen en verwardheid. Soms tot psychose aan toe. Dat laatste is opmerkelijk omdat je niet snel denkt aan een teveel aan calcium als iemand psychotisch is.

Voeding dat calcium verlaagt

De opname van calcium kan negatief beïnvloed worden door te veel aan koffie, alcohol, zout, eiwitrijke voeding en dan moet je denken aan veel vlees, oxaalzuur (zit in spinazie, rabarber en postelein), fytinezuur zit in rauwe zemelen en granen en witte suiker. De stoffen in deze voeding vormen met calcium onoplosbare complexen waardoor het lichaam de calcium niet meer kan opnemen. Het lastige is dat je denkt dat je goed eet en dus voldoende calcium binnenkrijgt maar doordat je voeding niet goed uitgebalanceerd is werkt het dus averechts.

Voeding dat calcium verhoogt

Groene bladgroente zoals broccoli, boerenkool, raapstelen, sojabonen, bessen, aardappelen en paksoi of Chinese kool zijn goede vegetarische bronnen voor calcium. Andere bronnen van calcium zijn van dierlijke aard zoals melk, karnemelk, yoghurt, kaas, oesters, eigeel en sardines.

Hoeveel calcium moet je per dag eten

Vata mensen hebben meer calcium nodig dan pitta of kapha mensen. De absorptie van calcium is afhankelijk van de combinatie van voeding en het tijdstip van de maaltijd. In het algemeen is het zo dat voor volwassenen een maximum van 2,5 gram calcium per dag geldt en voor kinderen tot 8 jaar 0,5 gram en van 9 tot 18 jaar 1,2 gram.

Download de gratis calciumtabel voor jouw constitutie

Stuur een email naar info@ayu.nl en ontvang de gratis download.

Adopteer een Koraal Rif

Net als oerwouden zijn de zeeen en dan met name de koraal riffen rijke biotopen voor allerlei soorten onderzoek. Dat is erg belangrijk omdat met onderzoek kennis beschikbaar komt dat anders niet bekend zou zijn. Zo wordt er nu volop medisch onderzoek gedaan naar koraalriffen om te zien of er biologische stoffen zijn die wellicht als medicijn dienst kunnen doen. Wanneer dat bekend is kunnen deze stoffen in het laboratorium na gemaakt worden. Als namaken niet lukt kunnen er koraalriffen gekweekt worden zodat de benodigde stoffen geoogst kunnen worden. The Nature Conservancy is een wereldwijd operende natuurorganisatie voor bescherming en onderzoek van ecologisch belangrijke stukken land en wateren voor de natuur en voor mensen. Je kunt een stuk koraal rif adopteren en zodoende deze organisatie steunen met hun belangrijke werk. Wij zijn lid van deze organisatie omdat wij vinden dat zij heel belangrijk werk doen.
Adopt a Coral Reef
Adopt a Coral Reef

httpv://www.youtube.com/watch?v=vEXxU-L7y7M&list=PL6F8B4B77BA9CF043

Bronnen:
http://www.nature.org/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Calcium
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/calcium.aspx
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/64999-calcium-functie-calcium-tekort-symptomen-en-gevolgen.html
http://ayurvedasanjeevani.blogspot.nl/2007/04/calcium-rich-food.html
http://www.voedingsinfo.org/ned/gezondheid/gezondF3.htm

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

2 gedachten over “Waarom Calcium zo belangrijk is.”

 1. ik heb een paraathormoon van 12.9 dus dat is te hoog
  ik heb teveel calcium in mijn bloed. enige jaren geleden zijn mijn bijschildklieren weggehaald. Nu verwijst mij de huisarts naar de internist en ik bang dat ik opnieuw geopereerd moet worden. Mijn geboortedatum is 21.11.1931

  1. Beste Rita,
   Het is correct van uw huisarts om u door te verwijzen. U kunt met uw internist in overleg wat voor u het beste is. Uw angst om geopereerd te worden zou ik zeer zeker bespreken. Misschien hoeft dat ook helemaal niet.
   Met vriendelijke groet,
   Cornelis Peters

Reacties zijn gesloten.

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.