Ayurvedische Benadering van Vrouwenziekten: Een Holistische Aanpak voor Welzijn

panchakarma

Vrouwen worden vaak geconfronteerd met een breed scala aan gezondheidsproblemen die uniek zijn voor hun biologie en levensfases. Ayurveda, de eeuwenoude holistische geneeskunde uit India, biedt een diepgaande benadering om vrouwen te helpen bij het beheersen en voorkomen van deze aandoeningen.

De Ayurvedische filosofie benadrukt het belang van evenwicht tussen lichaam, geest en ziel om optimale gezondheid te bereiken. In dit artikel bespreek ik de meest voorkomende vrouwenziekten en methoden om ze te behandelen.

Endometriose, Myomen, PCOS en Menstruatieproblemen: Ayurveda erkent dat deze aandoeningen vaak ontstaan door een onbalans in de dosha’s – Vata, Pitta en Kapha – die de basis vormen van onze fysiologie.

Het behandelen van  deze ziekten begint met het identificeren van de unieke constitutie van een individu (prakruti) en het bepalen van de huidige disbalans (vikruti).

Op onze site kun je kijken wat voor dosha je bent door de constitutietest in te vullen. Wil je echter weten wat je vikruti is (je verworven dosha) dan kun je voor een consult komen.

Met de polsdiagnose kunnen we heel nauwkeurig achterhalen wat je verworven dosha is. Een optimale balans vereist dat beide dosha’s niet ver van elkaar verwijderd zijn, anders treedt er onbalans op.

Endometriose

Bij endometriose bevindt zich baarmoederslijmvlies op plaatsen in het lichaam buiten de baarmoeder.

Doordat het baarmoederslijmvlies veranderingen ondergaat onder invloed van de menstruele cyclus kan bloed afgescheiden worden, wat prikkeling geeft van de omgevende structuren.

In de buikholte kan dit leiden tot pijnklachten door prikkeling van het buikvlies.

Myomen of vleesbomen

Vleesbomen zijn abnormale gezwellen die zich in of op de baarmoeder ontwikkelen. Soms worden deze zwellingen behoorlijk groot en veroorzaken hevige buikpijn en hevige menstruaties. In de meeste gevallen veroorzaken ze helemaal geen tekenen of symptomen.

PCOS is de afkorting van Poly Cysteus Ovarium Syndroom.

PCOS is een hormonale afwijking waarbij de eisprong (ovulatie) vaak uitblijft. Zonder eisprong kan de vrouw niet zwanger worden!

Bij PCOS zijn de eicellen van de vrouw niet in staat te rijpen en blijven in de eierstokken achter en vormen met vocht gevulde blaasjes, cysten. PCOS schijnt vooral voor te komen bij vrouwen met overgewicht.

Vrouwen die aanleg hebben voor PCOS, krijgen symptomen als ze dikker worden. De hormonale disbalans bij PCOS kan leiden tot symptomen zoals onregelmatige menstruatie, overmatige haargroei, acne en moeilijkheden bij het zwanger worden.

Holisme in de Behandeling:

De Ayurvedische benadering richt zich niet alleen op symptomen, maar ook op de onderliggende oorzaken van ziekten, dus ook bij bovengenoemde aandoeningen.  

Dieet- en  leefstijlaanpassingen, kruiden, ayurvedische behandelingen, yoga en meditatie worden gecombineerd om het lichaam te zuiveren en te voeden, de spijsvertering te optimaliseren en de hormonen in balans te brengen.

Voedingsaanpassingen:

Voeding speelt een cruciale rol bij het bevorderen van welzijn. Het aanpassen van het dieet op basis van de individuele constitutie en de huidige dosha-disbalans is essentieel. Voedingsmiddelen met de juiste smaak (zoet, zuur, zout, bitter, wrang en scherp) kunnen helpen om de dosha’s in balans te brengen.

Kruidenondersteuning:

Ayurveda maakt gebruik van kruiden zoals shatavari, ashoka, guduchi en triphala om hormonale balans te ondersteunen en ontstekingen te verminderen. Deze kruiden hebben eigenschappen die specifiek zijn afgestemd op het herstellen van de vrouwelijke gezondheid.

Levensstijlaanpassingen:

Yoga en meditatie helpen bij het reguleren van stress, die vaak bijdraagt aan hormonale onbalans. Het regelmatig mediteren en het beoefenen van ademhalingstechnieken bevordert de algehele gezondheid.

Ayurvedische Massages en therapieën:

Massages zoals abhyanga (olie-massage) en udvartana (kruidenpoeder-massage), bevorderen de bloedcirculatie, verminderen toxines en kalmeren het zenuwstelsel.

Marmatherapie speelt een belangrijke rol bij de behandeling van vrouwenziekten in de Ayurveda, doordat het gericht is op het herstellen van de energiebanen in het lichaam. Deze energiebanen, bekend als “nadis” in de Ayurveda, zijn vergelijkbaar met de meridianen in de traditionele Chinese geneeskunde.

Bij menstruatieproblemen, PCOS en endometriose, kunnen de energiebanen uit balans raken, wat kan leiden tot verstoringen in de vitale levensenergie of “prana” die door deze banen stroomt.

Marmapunten zijn specifieke punten op het lichaam die corresponderen met organen, weefsels en energiecentra.

Door deze marmapunten te stimuleren met zachte aanraking, massage of druk, kan de energiestroom hersteld worden en kunnen blokkades worden opgeheven.

Bijvoorbeeld, marmapunten in het bekkengebied kunnen worden gestimuleerd om de doorbloeding en energiestroom naar de voortplantingsorganen te verbeteren. Dit kan helpen om de hormonale balans te herstellen en de symptomen van vrouwenziekten te verminderen.

Yoni Prakshalana is een Ayurvedische behandeling die gericht is op het reinigen en balanceren van het vrouwelijke voortplantingssysteem, inclusief de baarmoeder, eierstokken en andere voortplantingsorganen.

Bij Yoni Prakshalana wordt warm water met geneeskrachtige kruiden en oliën in de vagina gebracht. Dit helpt om de opgehoopte toxines en onbalans in het voortplantingssysteem te verwijderen.

De warmte en de kruiden helpen bij het ontspannen van de spieren en het bevorderen van de doorbloeding in het bekkengebied. Dit kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het herstellen van de gezonde werking van de voortplantingsorganen.

Voor vrouwen met endometriose kan Yoni Prakshalana helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van de doorbloeding in het bekkengebied, wat kan bijdragen aan het verminderen van pijn en ongemak.

Voor vrouwen met PCOS kan Yoni Prakshalana helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus en het balanceren van hormonen, wat kan helpen bij het verminderen van symptomen zoals onregelmatige menstruatie en onvruchtbaarheid.

Voor vrouwen met myomen kan Yoni Prakshalana helpen bij het verminderen van de groei van de myomen en het bevorderen van een gezonde baarmoederomgeving.

Yoni Pichu is een specifieke Ayurvedische behandeling die zich richt op het behandelen van endometriose, PCOS en myomen. Het is een vorm van lokale therapie waarbij een doordrenkt katoenen kompres (pichu) met medicinale oliën of kruidenextracten in de vagina wordt geplaatst.

Voor vrouwen met endometriose kan Yoni Pichu helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verlichten van pijn die vaak gepaard gaat met deze aandoening. De medicinale oliën hebben ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.

Voor vrouwen met PCOS kan Yoni Pichu helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus en het balanceren van hormonen.

De medicinale oliën en kruiden kunnen het hormonale systeem ondersteunen en helpen bij het verminderen van symptomen zoals onregelmatige menstruatie en overmatige haargroei.

Voor vrouwen met myomen kan Yoni Pichu helpen bij het verminderen van de grootte van de myomen en het verminderen van druk en ongemak. De medicinale oliën kunnen de doorbloeding verbeteren en de gezondheid van het baarmoederslijmvlies bevorderen.

De behandeling wordt meestal gedurende een bepaalde periode herhaald om optimale resultaten te bereiken. De keuze van oliën, kruiden en de duur van de behandeling hangt af van de individuele constitutionele en gezondheidsbehoeften van elke vrouw.

Shirodhara is een Ayurvedische behandeling die mogelijk gunstige effecten kan hebben bij de genoemde aandoeningen. Het is een therapeutische procedure waarbij een continue stroom van warme, medicinale olie over het voorhoofd (het derde oog) wordt gegoten.

Deze behandeling richt zich op het kalmeren van de geest, het balanceren van energieën en het bevorderen van diepe ontspanning.

Hoewel Shirodhara niet rechtstreeks de onderliggende oorzaken van deze aandoeningen aanpakt, kan het indirect bijdragen aan het verbeteren van de algehele gezondheid en het welzijn van vrouwen die eraan lijden.

Bij endometriose kan Shirodhara helpen bij het verminderen van stress, angst en pijn die vaak gepaard gaat met deze aandoening. Ontspanningstechnieken kunnen bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezondere hormonale balans.

Voor vrouwen met PCOS kan Shirodhara helpen bij het reguleren van hormonen en het verminderen van stress. Een betere hormonale balans kan bijdragen aan een regelmatigere menstruatiecyclus en verminderde symptomen.

Voor vrouwen met myomen kan Shirodhara bijdragen aan het verminderen van stress en spanning, wat op zijn beurt kan helpen bij het verminderen van pijn en ongemak.

Ontspanningstechnieken kunnen ook de doorbloeding verbeteren, wat kan bijdragen aan de gezondheid van het baarmoederslijmvlies.

Het is echter belangrijk op te merken dat Shirodhara geen specifieke behandeling is voor deze aandoeningen. Het kan echter een aanvullende therapie zijn naast yoni prakshalana en yoni pichu.

Pinda Sweda, ook wel bekend als Pinda Sveda, is een Ayurvedische behandeling die mogelijk gunstig kan zijn voor vrouwen met endometriose, PCOS en myomen. Het is een vorm van oleation (snehana) en sudation (swedana) therapie, waarbij warme medicinale olie wordt aangebracht op het lichaam, gevolgd door een stoombehandeling.

Bij endometriose kan Pinda Sweda helpen bij het verminderen van pijn, ontsteking en spanning die vaak geassocieerd wordt met deze aandoening. De combinatie van warme olie en stoom kan de bloedcirculatie verbeteren en de spieren ontspannen, wat kan bijdragen aan een betere doorbloeding en verminderde pijn.

Voor vrouwen met PCOS kan Pinda Sweda helpen bij het reguleren van hormonen en het verminderen van stress. De ontspannende werking van de behandeling kan de algehele balans van het lichaam ondersteunen, wat positieve effecten kan hebben op de hormonale activiteit.

Bij myomen kan Pinda Sweda helpen bij het verminderen van spierspanning en het bevorderen van ontspanning in het gebied van de baarmoeder. Dit kan bijdragen aan verminderde pijn en ongemak.

Het is echter belangrijk op te merken dat Pinda Sweda net zoals Shiro dhara geen specifieke behandeling is voor deze aandoeningen, maar eerder een aanvullende therapie.

De ayurvedische benadering van deze aandoeningen is een combinatie van kennis uit de huidige wetenschap en kennis van traditionele geneeswijze met de daarin opgesloten wijsheid, waarbij het hele individu wordt behandeld. Ayurveda erkent dat elk individu uniek is en verdient een op maat gemaakt plan voor gezondheid en welzijn.

Drie pakketten

Wij hebben drie uitgebreide pakketten samengesteld om de behandeling van endometriose, myomen en PCOS te ondersteunen. Deze pakketten combineren de eerdergenoemde behandelingen en kunnen een waardevolle rol spelen bij het verminderen van klachten die verband houden met deze aandoeningen.

Onze samengestelde pakketten zijn ontworpen om een holistische benadering te bieden, waarbij zowel fysieke als energetische aspecten van deze aandoeningen worden aangepakt.

Door gebruik te maken van diverse Ayurvedische therapieën, zoals Marma therapie, Yoni Prakshalana, Yoni Pichu, Shirodhara en Pinda Sweda, streven we ernaar om een gevoel van balans en welzijn te bevorderen.

Het doel van deze pakketten is om jou te voorzien van een afgestemd behandelingsregime dat de symptomen van endometriose, myomen en PCOS kan helpen verlichten.

Het is belangrijk op te merken dat onze pakketten complementair zijn aan conventionele medische benaderingen en altijd onder begeleiding van een ervaren Ayurvedische professional worden uitgevoerd.

Voordat je beslist welk pakket het beste bij jou past, raden we aan om een consult af te spreken. In dit consult gaan we je een aantal vragen stellen en een onderzoek doen om jouw individuele situatie en behoeften beter te begrijpen en een op maat gemaakt behandelingsplan te creëren dat jouw algehele gezondheid en welzijn bevordert.

In onze kliniek is dr. Gayathiri de expert op het gebied van vrouwenziekten. Op de donderdagen werkt ze in Alkmaar en de overige dagen in Witharen.

Je kunt via onze website een afspraak inplannen voor een consult bij haar.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.