Verslag van de Ayurvedische Kruidentuindag in het Europa Ayurveda Centrum, Witharen

2024.06.29-europa-ayurveda-kruiden-tuin-open-dag-nederland(19)

Afgelopen zaterdag hebben we een prachtige open dag gehad in ons Ayurveda Centrum in Witharen. Voor degenen die er niet bij konden zijn, volgt hier een verslag van het programma en de hoogtepunten van de dag.

Kruidentuindag Ayurveda 2024 (12)

De dag werd feestelijk geopend met het aansteken van de olielamp door Cornelis en Vighnesh. Vighnesh zong een prachtige mantra over Ganesha om deze dag op een mooie manier te beginnen.

10:30 – 11:00 Welkomstwoord en introductie

Door Cornelis Peters

Mijn team en ik heetten iedereen van harte welkom op onze open dag. Tijdens het welkomstwoord verkenden we de synergie tussen wetenschappelijk onderzoek en de eeuwenoude wijsheid van Ayurveda. Cornelis Peters nam ons in vogelvlucht mee vanaf het begin in Amsterdam in het jaar 2000 naar het centrum in Witharen, waar we ons nu bevinden.

Kruidentuindag Ayurveda 2024 (9)

11:00 – 12:00 Rondleiding door de medicinale kruidentuin

Door Cornelis en Vighnesh

De rondleiding door onze tuin, aangelegd volgens het Vastu-design, was een bijzondere ervaring. ‘Vastu’ verwijst naar ‘Vastu Purusha,’ een mythische godheid die orde en harmonie in het universum bewaakt. Alles in onze tuin is rond, inclusief de vijvers, perken en bakken. Bezoekers genoten van het zien, ruiken en proeven van de geneeskrachtige kruiden die hier gedijen.

Kruidentuindag Ayurveda 2024 (6)

12:00 – 12:30 Het gemak van Ayurveda in het dagelijks leven

Door Petra van der Storm

Petra van der Storm legde uit hoe Ayurveda gemakkelijk in het dagelijks leven kan worden toegepast. Ze benadrukte dat Ayurveda niet zo ingewikkeld hoeft te zijn als het lijkt en gaf praktische leefstijlregels mee.

Kruidentuindag Ayurveda 2024 (5)

12:30 – 13:00 Ayurveda en Voeding

Door Froukje van der Schaar

Froukje van der Schaar, een gepassioneerde expert in Ayurvedische voeding, deelde haar kennis en gaf waardevolle inzichten en praktische tips. Ze introduceerde de zes smaken van de Ayurvedische voeding en hoe deze je gezondheid kunnen beïnvloeden. Daarnaast besprak ze de invloed van onze geest op voeding en hoe we voeding verteren.

Kruidentuindag Ayurveda 2024 (4)

13:00 – 14:00 Ayurvedische lunch

Door Ayurvedisch kok Simone Hoogland

Simone Hoogland bereidde een heerlijke en gezonde Ayurvedische lunch. Haar gerechten, liefdevol en gezond bereid, waren een ware traktatie voor de smaakpapillen en een belangrijk onderdeel van Ayurveda. Alle aanwezigen hebben gesmuld van haar overvloedige maaltijd en waren unaniem lovend over de smaak.

2024.06.29-europa-ayurveda-kruiden-tuin-open-dag-nederland(6)

14:00 – 14:30 Presentatie Groene Energie

Door Vighnesh Peters

Vighnesh Peters gaf een inspirerende presentatie over de connectie tussen elektriciteit, bewustzijn en de vijf elementen van Ayurveda. Hij besprak diverse methoden voor energieopwekking en energiezuinige manieren om warmte, koeling en comfort te bereiken. Dankzij zijn inspanningen is ons centrum volledig van het gas af.

organic india theeplukkers

14:30 – 15:00 Theepauze met thee van Organic India

Door Froukje en Elma

Tijdens de theepauze konden bezoekers genieten van thee van Organic India. Deze organisatie ondersteunt het welzijn van boerenfamilies en plukkers in India. Alle producten zijn biologisch, puur en natuurlijk.

15:00 – 15:30 Bezoek de kruidenapotheek van het centrum

In onze kruidenapotheek konden bezoekers verse kruiden zien die rechtstreeks van het land komen. De kruiden worden zorgvuldig gedroogd, gelabeld en bewaard. Ze worden vervolgens verwerkt tot oliën, zalven, tincturen en poeders. Voor velen was het een aangename verrassing om zo nauw verbonden te zijn met de oorsprong van onze producten.

15:30 – 16:00 Demonstratie Ayurvedische hoofdbehandeling

Door Petra en Raul

Petra en Raul demonstreerden de shirodhara-behandeling, waarbij warme olie langzaam en continu op het voorhoofd wordt gegoten. Deze behandeling kalmeert de geest, vermindert stress en bevordert diepe rust. Het was niet moeilijk om een vrijwilliger uit het publiek te vinden voor deze behandeling. De vrouw die de behandeling onderging, was aangenaam verrast door de diepe en ontspannende werking van de warme olie op haar voorhoofd.16:00 – 16:30 Demonstratie Ayurvedische behandeling voor lage rugpijn

Door Petra en Raul

De kativasti-behandeling, gericht op de lage rug, werd gedemonstreerd. Verwarmde kruidenolie werd op de onderrug aangebracht en omgeven door een ring van urad-deeg met kurkuma. Deze therapie is effectief bij aandoeningen zoals chronische rugpijn en osteoporose.

2024.06.29-europa-ayurveda-kruiden-tuin-open-dag-nederland(55)

16:30 – 16:45 Yoga en Mantra zingen

Door Kristja, Petra, Raul, Froukje en Vighnesh

De dag werd afgesloten met een sessie yoga door Kristja van der Holst. Met haar rustige stem en professionele aanpak kon iedereen meedoen met de oefeningen. Het was een fijne manier om, al liggend in het gras, de aarde te voelen en ons te verbinden met zowel de oefeningen als de natuur. Tot slot sloten Kristja en Vighnesh de dag af door samen een mantra te zingen. Het publiek, al liggend op het gras, kon de klanken opnemen en na zo’n volle dag volledig tot rust komen.

Kruidentuindag Ayurveda 2024 (18)

16:45 – 17:00 Afsluiting en wel thuis

Door Cornelis

Cornelis sloot de dag af en wenste iedereen wel thuis. Bij de uitgang stond Elma en Froukje klaar met een waardevol presentje voor alle bezoekers, als herinnering aan deze inspirerende dag. De bezoekers werden gevraagd om het evaluatieformulier in te vullen, wat door bijna iedereen werd gedaan. Deze dag werd gewaardeerd met een ruime 8, en daar zijn wij als organisatoren bijzonder blij mee.

We kijken terug op een zeer geslaagde open dag, gevuld met leerzame en inspirerende momenten. We hopen jullie volgend jaar, wanneer wij ons 25-jarig jubileum vieren, weer te zien met een nog mooier programma. De datum is al bekend: het wordt zaterdag 28 juni 2025. Voor de vroege vogels onder ons kunnen de kaarten nu al besteld worden. 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.