Vandaag vieren we Driekoningen.

Maar wacht brachten ze nu echt naar Jezus?

Natuurlijk kennen we allemaal het verhaal van de drie koningen. Toen wij vroeger de kerststal van boven mochten halen, was ik altijd het meest onder de indruk van de drie koningen.

Met uiterste concentratie werden de beelden uit de doos gehaald en in de houten kerststal gezet.

Caspar, Melchior en Balthasar zagen er prachtig uit in hun kleurige gewaden en hun oosterse uiterlijk. Ze mochten van mijn moeder niet in de stal staan maar er buiten. Pas op 6 januari, kwamen ze bij het stalletje aan.

Ze brachten goud, wierook en mirre.

Drie producten die in de Ayurveda al eeuwenlang gebruikt worden.

Goud wordt verwerkt in bhasma-preparaten en gebruikt voor verschillende aandoeningen zoals bronchiale astma, reumatoïde artritis, diabetes mellitus en ziekten van het zenuwstelsel [1]. Bhasma is een stof die wordt verkregen door calcinatie. Calcinatie is een gebrand preparaat waarin een metaal of een edelsteen wordt omgezet in as. Bhasma van goud heet Swarna bhasma en bevat 90% zuivere gouddeeltjes met een korrelgrootte van ongeveer 28-35 nanometer.

Wierook is een mengsel van aromatische organische stoffen dat aangestoken kan worden en dan een als aangenaam beoordeelde geur verspreidt. Met wierook wordt ook wel bedoeld de hars (olibanum) van de wierookboom Boswellia. Boswellia, ook wel Boswelya of Indische wierook genoemd, is al duizenden jaren in gebruik als aromatische hars en is een krachtige ontstekingsremmer. Boswellia wordt in de huidige moderne wereld steeds bekender om de eigenschappen die het in vroegere tijden populair maakten.

Pubmed telt bijvoorbeeld 615 wetenschappelijke onderzoeken naar deze wierookboom. In de traditionele Ayurveda staat Boswellia Serrata bovendien bekend om zijn vermogen om de toevoer van bloed naar de gewrichten te helpen reguleren.

Boswellia wordt gebruikt om het genezingsproces van het lichaam te stimuleren en tegelijkertijd te helpen de normale gezondheid van de gewrichten en spieren te ondersteunen. De talrijke gezondheidsvoordelen van de hars hebben bijgedragen aan het wijdverbreide gebruik ervan onder alle leeftijden [2].

Mirre is net als Boswellia een gomhars en wordt getapt van Commiphora. Deze gomhars of Guggul, zoals dit in de Ayurveda heet, wordt gewonnen door inkepingen te maken in de schors van de balsem- of mirreboom. ‘Guggulu’ betekent in het Indiaas ‘datgene dat tegen ziektes behoedt’. Guggul wordt in het bijzonder aangeraden wanneer Vata of Kapha uit balans zijn.

De drie wijzen brachten dus belangrijke Ayurvedische geneesmiddelen met zich mee die nog steeds gebruikt worden.

In onze kruidenapotheek hebben wij de gemalen hars van zowel Boswellia als Guggul. Boswellia schrijf ik vaak voor bij mensen met gewrichtsaandoeningen. Guggul schrijf ik voor bij mensen die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken voor het onderhoud van hun bloedvaten.

Goud heb ik ook maar dat mag ik niet verkopen van Mohana.

Spreek je morgen weer.

Cornelis Peters (Ayurveda Geneeskundige)
Cornelis Peters (Ayurveda Geneeskundige)

Heb je een vraag? Bel dan naar 0523-677208
Of schrijf me via het contactformulier.
  1. PMID: 21897638
  2. PMID: 3092420
 
Inner circle
Privé groep · 4 leden
Lid worden
 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.