Valse Zwarte Peper drijft wormen af en maakt mannen tijdelijk onvruchtbaar.

Kruidenmonografie » Valse Zwarte Peper – Embelia ribes

Latijnse naam: Embelia ribes Burm. f. (Myrsinaceaef)

Nederlandse naam: Valse peper, valse zwarte peper

Sanskriet naam: Vidanga, Tandula, Krimighna

Geschiedenis

Susruta, de schrijver van het standaardboek over Ayurveda, beschreef de vrucht als anthelmintisch (tegen wormen), alteratief (bloedreinigend) en tonicum (versterkend middel – levenselixer). Hij beval Embelia ribes, samen met zoethoutwortel, aan met als doel het lichaam te versterken en de gevolgen van veroudering te voorkomen.

Aantekeningen over dit kruidenmedicijn onder de namen Birang-I-kabuli en Biranj-I-kabuli werden gevonden in het Arabisch schrift. Dr. Harris (Lancet, 23 juli 1887) had de aandacht gevestigd op de waarde van dit medicijn als middel tegen lintworm. Hij verklaarde dat hij het al enkele jaren met goed resultaat had gegeven aan inwoners van India en Europa.

Habitat

Het wordt door heel India tot op een hoogte van 5000 voet gevonden.

Beschrijving van de plant

Embelia ribes is een grootschalige struik met slanke takken en elliptische, lancetvormige en gestippelde bladeren. De vrucht is bolvormig en gerimpeld, variërend in kleur van diep rood tot bijna zwart en zit op een korte steeltje.

Belangrijkste bestanddelen

De plant bevat embelin, quercitol en vettige ingrediënten; een alkaloïde, christembine, een resinoïde, tannines en kleine hoeveelheden vluchtige oliën. Embelin komt voor in de goudgele naalden die onoplosbaar zijn in water maar wel oplosbaar in alcohol, chloroform en benzeen. Het is naar verluidt effectief tegen lintwormen, maar niet tegen rondworm of haakworm. Embelin kleurt zijde en wol in een alcoholische oplossing. De donkergekleurde vettige olie is in eigenschappen vergelijkbaar met lijn- en koolzaadolie. [1]

Embiline behoort tot de benzoquinones en dat zijn organische verbindingen met als brutoformule C6H4O2. De zuivere stof maakt deel uit van de geel-groene naaldvormige kristallen met een indringende geur.

Farmacologie

Van de verbinding embeline, geïsoleerd uit de bessen, is gerapporteerd dat deze significante anti-implantatie en post-coïtale anti-fertiliteitsactiviteit uitlokt. Van de verbinding is vermeld dat ze steriliteit induceert bij muizen, ratten en honden. Het is dus een potentiële mannelijke antifertiliteitsagent. Spermatogenese (de vorming van sperma) is verminderd en het aantal zaadcellen is verminderd tot het niveau van onvruchtbaarheid. De antispermatogene veranderingen blijken omkeerbaar te zijn zonder toxische bijwerkingen. Na het stoppen van het innemen van dit kruidenmedictijn normalizeren al deze processen. [2] Van Embelin en zijn 2,5-isobutylminezouten is ook gemeld dat het anti-inflammatoire activiteit bezit. [3]

Klinische studies

Klinische studies werden uitgevoerd met de alcoholische en waterige extracten van de bessen van Embelia ribes, verkregen door percolatie, op 40 kinderen die waren geïnfecteerd met ascariden. (menselijke spoelworm) Het alcoholische extract bleek zeer effectief in de behandeling van 80 procent van de gevallen, terwijl het waterige extract 55 procent van de gevallen genas, waardoor de ontlasting vrij was van eicellen. De wormen werden uit de ontlasting verdreven. Er was geen zuivering vereist. Er werd geen bewijs van toxiciteit waargenomen tijdens en na de behandeling. Er was een lichte verbetering in het hemoglobinepercentage van het bloed bij de kinderen. [4]

Toxicologie

Aflatoxine B1 (0,11 μg/g) wordt vermeld in marktmonsters van zaden. De monsters moeten goed worden gecontroleerd op de aanwezigheid van aflatoxine, voordat ze worden gebruikt voor de bereiding van geneesmiddelen. Anders kan van nature voorkomende verontreiniging toxische effecten veroorzaken. [5]

Indicaties

Het gedroogde fruit wordt beschouwd als anthelmintisch, samentrekkend, carminatief, alteratief en stimulerend. Het wordt al in de oudheid in India gebruikt als een anthelminticum. Het is effectief bij de behandeling van ascariasis. Ascariasis is een aandoening met de darmparasiet Ascaris lumbricoides, de menselijke spoelworm, die vroeger veel voorkwam maar tegenwoordig nog maar zelden in Nederland en Vlaanderen wordt waargenomen. Wereldwijd is mogelijk een kwart van de wereldbevolking besmet. Dus in die zin blijft dit een belangrijk natuurlijk middel om bij deze aandoening in te zetten. De gedroogde vruchten worden gebruikt in afkooksels voor koorts en voor ziekten van de borst en de huid. De vrucht vertoont ook antibacteriële activiteit.

Cornelis Peters

28-03-2018

Bronnen:

U.S.D., 1441; Krishna & Varma, Indian For . Bull., N.S., No. 102, 1941; Fieser & Chamberlin, J. Amer. chem. Soc., 1948, 70, 71; Kaul et. al., J. Indian chem. Soc., 1929. 6, 577; Mayer & Cook, 103.
Prakash et. al., Phytother Res, 1992,6(1), 29; Gupta & Kanwar, Fitoterapia, 1990, 61, 138, 297; Gupta et. al., ibid, 1991, 62, 419; East Pharm, 199, 36(424), 68.
Handa et. al., Fitoterapia, 1992, 63, 3; Chem Abstr, 1989, 111, 132870.
Guru, L. V. and Mishra, D. N., J. Res. Ind. Med., 1966, 1, 47.
Kumari et. al., Curr Sci, 1989, 58, 512.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven