Tomatensap zorgt voor een wespentaille.

wespentaille
wespentaille

Dagelijks een glas tomatensap gedurende acht weken heeft een direct effect op de omtrek van de taille, het cholesterol gehalte, en biomarkers van ontstekingen bij gezonde jonge vrouwen, aldus een wetenschappelijke studie uit Taiwan.

Introductie

Tomaten zijn de meest geconcentreerde bron van voedsel met het gehalte aan lycopeen, hoewel ashwaganda, goiji bessen, abrikozen, guave, watermeloen, papaja, en roze pompelmoes ook belangrijke bronnen zijn. Studies die gekeken hebben naar lycopeen in het bloed vonden dat het niveau hoger was bij mensen die gekookte tomaten aten dan bij mensen die uitsluitend rauwe tomaten aten of tomatensap dronken. Dit suggereert dat lycopeen in gekookte tomatenproducten, zoals tomatensaus of pasta makkelijker kunnen worden geabsorbeerd door het lichaam dan lycopeen in rauwe tomaten. Het eten van lycopeenrijke groenten en fruit samen met een kleine hoeveelheid olie of vet verhoogt de hoeveelheid lycopeen dat geabsorbeerd kan worden door de darmen.

Recent onderzoek in Taiwan heeft voornamelijk gekeken naar het effect van lycopeen op het verminderen van vet, het cholesterolgehalte en de aanwezigheid van biomarkers die aantonen dat lycopeen ook een ontstekingsremmende werking heeft. Hieronder volgt een beschrijving van dit onderzoek.

Achtergrond en Doelstelling

Lycopeen is een caroteen en fytochemisch bekend als beschermer tegen stofwisselingsziekten. Lycopeen vind je in rode vruchten en groenten, vooral tomaten. Deze studie had als doel om het suppletie effect van tomatensap te onderzoeken op aanwijzingen die geassocieerd worden met metabole gezondheid en hormonale factoren die betrokken zijn bij diverse biologische processen bij gezonde mensen.

Methoden

30 jonge vrouwen (20- tot 30-jaar-oud) met een body mass index (BMI) ≥20 werden uitgekozen, waarvan 25 de hele studie voltooide. De proefpersonen onderhielden hun normale dieet en lichaamsbeweging schema, maar kregen 280 ml tomatensap (met 32,5 mg lycopeen) per dag gedurende 2 maanden. Metabole indices, waaronder antropometrische gegevens serum-glucose, lipiden, adipokinen, lycopeen en anti-oxidanten werden voor en na de interventie vergeleken.

Resultaten

Tomatensap suppletie verminderd aanzienlijk het lichaamsgewicht, lichaamsvet, buikomtrek, BMI, en het serum niveau van cholesterol, monocyten chemoattractant eiwit-1 (MCP-1), en thiobarbituur reactieve stoffen, terwijl er een forse verhoging van de serumspiegels van adiponectine, triglyceride, en lycopeen optreedt .
De veranderingen in taille omstandigheid, cholesterol, MCP-1 en adiponectine bleven significant na aanpassing voor elke covariabele afzonderlijk, met uitzondering van lycopeen.

Conclusie

Deze resultaten tonen aan dat dagelijks een glas tomatensap de tailleomtrek, alsmede serum cholesterol en inflammatoire adipokine niveaus bij jonge gezonde vrouwen vermindert.

Bron:
Tomato juice supplementation in young women reduces inflammatory adipokine levels independently of body fat reduction. Hui-Chi Hunag, Ph.D., Yi-Chen Wu, M.S., Mei-Due Yang, Ph.D. Pei-Min Chao, Ph.D. Nutrition: December 12, 2014.
http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00502-4/abstract

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.