Tip 9 van de Ayurvedische huismiddeltjes om goed voor je lever te zorgen is Spinazie en Wortel Sap

Deze onschuldig lijkende groenten “spinazie en worteltjes” herbergen een schat aan inhoudstoffen die stuk voor stuk een belangrijke rol spelen bij de genezing en het gezond houden van je lever.

Het recept voor dit middel is een half glas spinazie sap en een half glas wortelsap en even goed mengen. Drink dit gezonde sap elke dag gedurende ten minste 4 weken.

Spinazie is een bekende groene groente die oorspronkelijk uit Zuid-West-Azië komt en nu in de meeste delen van de wereld word geteeld. De botanische naam voor spinazie is Spincia oleracea Linn.

Vele namen

In India is spinazie bekend als Chhurika (Sanskriet), Palak (Hindi, Gujarati en Marathi), Palakh (Kasjmir), Palang (Bangla), Pasalai (Tamil), Mathubucchali (Telugu) en Keerai in het Malayalam. De Ayurvedische naam is ‘Paalankikaa’, in ‘Unani’ wordt het ‘Paalak’ genoemd en in “Siddha medicijnen” is het bekend als Vasaiyila-keerai. Heel veel namen dus voor deze oude en veel gebruikte groente.

Zelf hou ik erg van Palak Paneer, de manier waarop spinazie in Noord India bereidt wordt.
Hoewel de meeste mensen spinazie gebruiken als voedingsmiddel heeft het een belangrijke medicinale waarde.

Spinazie zit boordevol met:

    • vitaminen zoals vitamine A , C, E en K.
    • mineralen zoals magnesium, mangaan, ijzer, calcium en foliumzuur.
    • chlorofyl dat een positieve werking heeft op de spijsvertering.
    • carotenoïden beta-caroteen en luteïne.
    • bevat tevens het bioflavonoïde quercetine en nog veel meer andere flavonoïden die werken als een anti-oxidant, antiproliferatieve, anti-inflammatory, antihistaminicum, CZS onderdrukken, bescherming bieden tegen gammastraling, hepatoprotective eigenschappen vertoont naast de vele andere voordelen die al genoemd zijn.

Vanwege de combinatie van mineralen magnesium, calcium en mangaan is Spinazie een bijzonder goede groente voor mensen die last hebben van osteoporose.
Door zijn anti-inflammatoire eigenschappen is het een prima middel om pijn te verlichten bij een beginnende artritis.
Spinazie is goed voor het hart en de bloedsomloop en heeft-energie stimulerende eigenschappen. Het is dus een gezonde oppepper.
Spinazie is echt een van de meest perfecte voedsels van moeder natuur.
Niet voor niets kreeg Popey zoveel kracht bij het eten van zijn magische middel “spinazie”. Daar zit dus een hele wetenschap achter. 🙂

De wortel

De wortel die als groente gekweekt wordt is botanisch dezelfde soort als wilde peen, Daucus carota. Wortels zijn rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. De huidige oranje wortel is het resultaat van kruisingen. De eerste wortels kwamen uit Iran en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht. De wortel werd in Nederland gekruist totdat deze de oranjekleur van het Huis Oranje-Nassau had. De wortel dankt dus mogelijk zijn huidige kleur aan de ‘Oranjes’.
De oranje wortel werd pas in de 17e eeuw over de rest van Europa verspreid.
Over de kleur van de wortel zijn echter meerdere hypotheses maar voor de Nederlanders is deze natuurlijk erg leuk.

De inhoudstoffen van wortels zijn talrijk. Ik noem de voornaamste even op: Vitamine C, B1, B2, calcium, en ijzer.
Wortelsap wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende klachten zoals spijsverteringsstoornissen, nieren en blaas aandoeningen en bij de behandeling van waterzucht, het ondersteunt de lever, stimuleert de doorstroming van urine en ondersteunt de verwijdering van afvalstoffen via de nieren.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.