De zevende tip van de vijftien tips om goed voor je lever te zorgen is het gebruik van lijnzaad.
De lever is een buitengewoon actief orgaan in ons lichaam. Een gezonde lever kan wel honderden functies aan.
Van al deze functies zet ik de belangrijkste nog even op een rijtje:
- Omzetten van glucose (koolhydraten) in glucogeen en terug.
- Van afgebroken aminozuren eigen eiwitten maken.
- Vorming van vit. A uit carotine.
- Opstapelen van vit. B, C en E.
- Afbraak van eigen hormonen.
- Gifstoffen omzetten of binden en opslaan.
De levercellen scheiden gal af, die in de openingetjes tussen de cellen terechtkomt en vervolgens afgevoerd wordt via galcapillairen, die zich verenigen tot galgangen. Daarvandaan komt de gal in de galblaas terecht of als je geen galblaas meer hebt rechtstreeks in de dunne darm.
Vandaag wil ik het hebben over lijnzaad dat een belangrijke rol speelt in het ondersteunen van je lever. Lijnzaad komt van vlas. Vlas is er in twee soorten: olievlas en vezelvlas. Olievlas wordt gebruikt voor de productie van lijnzaadolie. Het vezelvlas wordt geteeld om zijn vezel.
Zoals je weet verwijderd de lever de hormonen die circuleren in het bloed. De phytoconstituents in lijnzaad voorkomen dat hormonen in het bloed blijven circuleren en verminderen daardoor de druk op de lever.
Alfalinoleenzuur
In lijnzaad zit bovendien alfa-linoleenzuur en dat is een essentieel vetzuur voor mensen. Wij kunnen alfa-linoleenzuur niet zelf maken en moeten dit dus uit onze voeding halen. Voor optimale groei en conditie heb je ongeveer 2 tot 5 gram per dag nodig. Gebruik geheel of geplet lijnzaad op je toast of salades.
Wat het lichaam aan linoleenzuur niet nodig heeft wordt verbrand en niet opgeslagen in vetweefsel. Dus je wordt niet dik van het eten van lijnzaadjes of lijnzaadolie. Toch prettig om te weten.
Op de website foody.nl zag ik 60 recepten staan waarin lijnzaadolie wordt gebruikt. Dat vind je hier:
http://www.foody.nl/recepten/?i=lijnzaad
Op smulweb.nl zag ik 27 recepten staan met lijnzaadolie. Dat vind je hier:
http://www.smulweb.nl/recepten/lijnzaadolie
Probeer het eens uit?