Tip 5 van de Ayurvedische huismiddeltjes om goed voor je lever te zorgen is zoethout.

Zoethout bevat een zoetstof die zo’n 30 tot 50 keer sterker is als suiker, maar niet schadelijk is voor de tanden. Dat is toch geweldig? Ik kan me nog goed herinneren dat ik dit vaak at als kind. Je kon voor 5 cent een dropveter, een zakje witzwartpoeder, Bazooka kauwgom of een stuk zoethout kopen. Het begin was altijd even wennen want je moest flink kauwen voordat je het zoet proefde. Ik beet er altijd een hele kwast aan. Naderhand nam de snoepindustrie het over en kwamen er allerlei producten die makkelijker te consumeren waren.

Waar groeit zoethout?

De zoethoutplant is een peulvrucht afkomstig uit Zuid-Europa, India, en delen van Azië. Het is niet botanisch verwant aan anijs, steranijs, of venkel, welke bronnen van soortgelijke aromatische stoffen zijn. Het woord zoethout wordt afgeleid van het Griekse γλυκύρριζα (glukurrhiza), wat betekent “sweet root”. Zoethout groeit ook gewoon in Nederland, het is een winterharde vaste plant, die behoort tot de familie van de vlinderbloemigen (Papilionaceae).

Hoe groot wordt de plant

De plant wordt ongeveer een meter hoog en bloeit vanaf het late voorjaar met typische vlinderbloemen met een licht paars-blauwe kleur die in trossen staan. De bladeren van de plant zijn oneven geveerd en bestaan uit zeven tot vijftien smalle deelblaadjes, die aan de onderzijde wat kleverig aanvoelen door de aanwezigheid van kliertjes. De plant is bladverliezend in de winter, er blijft dan een kaal stammetje staan. Het is van oudsher bekend en gebruikt als medicijn in de Ayurveda voor verjongingen (rasayana) en wordt in Kerala yastimadhu genoemd.

Wat zit erin?

De zoetstof in zoethout heet glycyrrhizinezuur, dit is een stof die de bloeddruk verhoogt. Zowel van drop als van zoethout is dit effect beschreven en dit kan tot klinisch significante hypertensie leiden. Het kan dus niet klakkeloos in grote hoeveelheden geconsumeerd worden. Dan heb ik het over 10 of 15 gram per keer. Dat is te hoog. Datzelfde heb je ook met drop waar zoethout in verwerkt zit. Daar moet je ook niet hele grote hoeveelheden ineens gaan eten.

En voor de echte liefhebbers van inhoudstoffen.
Dit zit er allemaal nog meer in:

 • Glycosiden (glycyrrhizine; een stof met een structuur gelijkend op hydrocortisone, dat 30 tot 50 keer zo zoet als suiker is)
 • Flavonglycosiden: Liquiritine ( liquiritigenine-4- glycoside), Isoliquiritine (iso-liquiritigenine-glycoside), Rhamnoliquiritigenine.
 • Flavanoïden: licoricone, isoflavonol, glabrol, kumatakenine.
 • Kalium-, calcium- en magnesiumzouten van het diglucuronzuurester (een saponine) van glycyrrhetinezuur (een triterpeen)
 • 2,3 – dihydroxyflavonen
 • Glabrinezuur: 2,6 hydroxy-glycyrrhetinezuur
 • Ferule-zuur, sinapinezuur
 • Aminozuren en aminozuurverbindingen (2 – 4 %) choline = vitamine B4, betaïne, asparagine
 • Saponinen
 • Bitterstoffen 6%
 • Etherische olie, (sporen) met methylsalicylaat
 • Cumarine (pijnstillend)
 • Fyto-oestrogenen (0,6 %) : oestriol, oestradiol, oestrone
 • Koolhydraten, mono- en disacchariden: glucose (2,5 %) , sucrose (2,5 – 5 %); Sacharose; complexe koolhyraten: zetmeel (20 – 30 %), cellulose (30 %) , gom (1,5 %)
 • Coumarinen : herniarine, umbelliferon
 • Looistof (kleine hoeveelheden)

Waarom is het zo goed voor de lever?

Het is goed voor de lever omdat glycyrrhizine de afbraak vermindert van corticosteroiden en op deze manier de bijnierschors ondersteunt. Vanwege de corticoson-achtige werking kan zoethout ook zinvol worden ingezet bij de behandeling van allergische aandoeningen zoals hooikoorts en allergische neusverkoudheid en eventueel allergische astma. Anderzijds is er echter ook de antivirale activiteit, waardoor dit kruid een rol kan spelen bij een aantal infectueuze aandoeningen van de bovenste luchtwegen, zoals bronchitis, angina, keelontsteking en mondslijmvliesontsteking. Ten slotte is zoethout hoestbedarend.
In de Ayurveda wordt zoethout voorgeschreven voor bovenstaande aandoeningen.

Hoe gebruik je het?

Maak een poeder van de zoethoutwortel of koop het kant en klaar. Maak een thee door kokend water te gieten over het poeder. Een liter thee over een theelepel poeder is voldoende. Zeef de vloeistof en drink deze thee twee tot drie keer per dag.

Geraadpleegde bronnen:
http://yashtimadhu.com/
www.plantaardigheden.nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zoethout
http://en.wikipedia.org/wiki/Liquorice

Zoethout – Glycyrrhiza glabra

Fotocredit: www.florismulder.com

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.