De reporter van de Stentor had nog nooit van Ayurveda gehoord. Zijn vrouw wel! In de ochtend voordat de bezoekers kwamen had ik een geanimeerd gesprek met deze journalist. Een jonge man die mij van alles vroeg over Ayurveda.
Waar begin je dan? Het is altijd even aftasten om te weten hoe ik het beste kan uitleggen wat Ayurveda is aan iemand die het niet kent. Verrassend is het des te meer om naderhand terug te lezen wat er is blijven hangen.
Naderhand kwam radio BNN nog even voor een radio interview. Het kan dus niet op met de media aandacht voor onze open Ayurvedische tuinen. Ik ben er blij mee. We zijn al meer dan tien jaar heel intensief aan het werk in onze tuinen om kruiden te kweken die wij Ayurvedisch kunnen gebruiken als alternatief voor inderdaad pillen. Inmiddels doe ik nu weer onderzoek. Nu niet in mijn oude vakgebied maar eigenlijk ook weer wel. Nu benader ik ziekten als een verstoring van een balans dat vraagt om hersteld te worden.
Ziek zijn is een tijdelijke onbalans. Het lichaam wil herstellen, en doet er ook van alles aan om dat te realiseren. Met Ayurveda zorgen we ervoor dat we het lichaam, maar ook de geest, dus de manier waarop je in het leven staat, samen brengt tot een harmonieus geheel. Balans is het toverwoord in Ayurveda. Balans in het gehele biologische systeem in samenhang met de natuur. Met andere woorden, de balans terugvinden tussen je lichaam en geest maar ook met je omgeving. Je werk, studie, partner, familie, vrienden, noem het maar op. Alles heeft zijn weerslag in jou.
Soms kan een glimlach van een passerende voorbijganger al een gevoel van geluk geven. Het kan zomaar het verschil uitmaken tussen je goed voelen en je niet goed voelen. Zo subtiel kan het dus ook zijn.
Ayurveda houdt met al deze nuances rekening. Geeft richtlijnen hoe jij beter met jezelf en met je omgeving in harmonie kan leven. Het is geven en nemen. Van alle kanten.