Spataderen en Ayurveda


Spataderen zijn de ontsierende blauwe aderen die op de benen verschijnen als het bloedvat is beschadigd. Spataders zijn verwijde aders in de benen.

Hoe komt het

Ze ontstaan doordat de kleppen in de aders niet goed sluiten en er bloed terugstroomt. Ze kunnen pijnlijke benen of kuiten veroorzaken, met name na lang staan.
Spataders kunnen ook ontstaan door veranderingen in de binnenwand van de aders. Dit zijn de zogenaamde primaire spataders. Soms is het een andere aandoening die de spataderen veroorzaakt, zoals trombose. Dan worden het secundaire spataders genoemd.

Risicofactoren

De belangrijkste risicofactoren voor spataders zijn:
1. erfelijke aanleg
2. hormonale factoren
3. zwangerschap
Andere risicofactoren zijn lang achter elkaar staan of zitten, overgewicht en ouderdom.

Vrouwen meer dan mannen

Bij vrouwen komen spataderen het meeste voor. In de loop der tijd zijn er tientallen methoden geweest om spataderen te behandelen met wisselende resultaten.
Operatie

De meest gebruikelijke methode om deze aandoening te behandelen is een operatie. Dan wordt het niet werkende bloedvat verwijderd.

Natuurlijke manieren?

Er bestaan echter ook natuurlijke alternatieven om spataderen kwijt te raken. Er zijn diverse kruiden die gebruikt kunnen worden om de slechte bloedcirculatie aan te pakken. Elk kruid dat voor deze behandeling is bedoeld, moet de eigenschap hebben om de bloedsomloop te stimuleren en de aders te versterken.

Altijd in overleg met de arts

Het is raadzaam om alle kruiden, vitamines of andere medicijnen die u neemt of overweegt te nemen met uw behandelend arts te bespreken. Medicinale kruiden kunnen interageren met andere medicijnen. Het laatste wat je wilt is dat je iets doet wat de kwaal verergerd dus overleggen met je arts is altijd belangrijk.
Ik noem een aantal kruiden die gebruikt kunnen worden bij de behandeling van spataderen.

Paardekastanje (Aesculus hippocastanum)

Het actieve ingrediënt heet aescine en komt uit het extract van de gedroogde zaden van de paardenkastanje. Er wordt verondersteld dat het helpt om de wanden van de bloedvaten te versterken, om te voorkomen dat aders verzachten of uitpuilen, ontstekingen verminderen die daarmee samenhangten en de regeneratie van beschadigde aderen stimuleert.
Paardenkastanje werd bestudeerd bij 240 mensen, van wie 25% een duidelijke verandering in de zwelling van de onderbenen bemerkte na 50 milligram aescine tweemaal daags te hebben ingenomen gedurende een periode van 12 weken.

Gingko Biloba (Ginkgo Biloba)

Gingko [7] is een die kruiden die heel goed lijken te werken voor diverse andere kwalen.
Net als paardenkastanje bevat het actieve ingrediënten die helpen om de weefsels van de slagader of aderwanden te versterken.
Om dit kruid te gebruiken om spataderen te behandelen, wordt doorgaans een dosering van drie keer daags 40 milligram voorgeschreven.

Gotu Kola (Asiatica Centella)

In de ayurveda wordt dit kruid als eerste voorgeschreven voor de behandeling van spataderen. Het is een natuurlijke behandeling voor aandoeningen waarbij zwelling van het bindweefsel is betrokken.
In een studie geciteerd door de Universiteit van Maryland Medical Center, kregen 94 mensen met veneuze insufficiëntie, Gotu Kola. Bij al deze 94 mensen werden duidelijke verbeteringen an hun symptomen gerapporteerd.

In een vergelijkbare studie van patiënten met spataderen werd vastgesteld dat er duidelijke verbeteringen in de tonus van de aderen waren. Dit werd aangetoond door middel van echoscopisch onderzoek.
De actieve ingrediënten in Gotu-Kola [8] worden triterpenoïden genoemd. Triterpenoïden verhogen de toevoer van antioxidanten in beschadigde gebieden en verhogen de bloedstroom.

Doseringen van 60 tot 120 milligram per dag wordt aanbevolen, evenals drie keer per dag een vers extract van het kruid op de aangetaste delen van de benen.

Slagers Bezem (Ruscus aculeatus L.)

Dit is een geelbloemige struik met ontstekingsremmende en samentrekkende eigenschappen. Diverse artikelen leveren wetenschappelijk bewijs dat het helpt bij de natuurlijke behandeling van spataderen. Een extract van dit kruid remt enzymen in het lichaam die het weefsel en bouwstenen van aderen afbreken. [1,3]
Het extract helpt ook kleinere bloedvaten te voeden, waardoor ze minder doorlatend zijn, zodat er geen vloeistof in het omliggende weefsel van de benen lekt.

Blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus)

Blauwe bosbessen bevatten een hoog gehalte aan anthocyaninepigmenten. In een studie uit 2006 van Bell and Gochenaur [2] in de Journal of Applied Physiology, bleek dat dergelijke anthocyaninepigmenten directe vasoactieve en vasoprotectieve eigenschappen hebben.

Witch Hazel (Hamamelis virginiana)

Toverhazelaar [4] is een zeer verkoelende samentrekkend middel dat tannines en andere ontstekingsremmende stoffen bevat. De schors van de boom wordt gebruikt om het medicinale brouwsel van te maken dat op de spataderen wordt gewreven. De zwelling en het uiterlijk van de spataderen wordt na de behandeling beduidend verminderd.

Druivenpit extract

Herbalisten raden druivenpit-extract aan voor de kruidenbehandeling van spataderen vanwege de Procyanidolic-oligomeren (PCO’s) die het bevat.
Doorgaans kan een dosis van 50-100 mg per dag de conditie van spataderen verbeteren. Het kan maximaal drie maanden duren om het verschil te zien en te voelen.
Druivenpitextract [3,4,5] bevat ook veel andere nuttige verbindingen, waaronder; resveratrol en polyfenolen (in het bijzonder oligomere proanthocyanidinen). Dit zijn erkende antioxidanten.

Een klinische studie, uitgevoerd door het Amerikaanse National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), toonde aan dat extract van druivenpitextract dat gedurende 8 weken oraal werd toegediend, geen nadelige gevolgen had en dus veilig was voor gebruik.
Bijwerkingen kunnen echter soms voorkomen en uitten zich dan in een droge hoofdhuid, duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn.
Volgens een studie uit 2002 in het Journal of Nutrition kan extract van druivenpitten de bloedplaatjesadhesie beperken en zo de stollingstijd van bloed verhogen.

Andere Ayurvedische en natuurlijke kruiden.

 • Eranda – Castor roots – verzacht de pijn en de ontstekingen.
 • Chirabilva-Holoptelia integrigfolia – wordt naast spataderen en zwellingen ook gebruikt bij aambeien.
 • Manjishta of Rubia cordifolia – wordt gebruikt bij hoge Pitta geïnduceerde spataderen.
 • Guduchi – Tinaspora cordifolia – wordt gebruikt bij infecties en ontstekingen.
 • Punarnava – Boerhaavia diffusa wordt vaak gebruikt bij ontstekingen.
 • Nannari – Hemidesmus indicus net als Manjishta wordt het ook gebruikt bij hoge Pitta condities.

Geneeskrachtige kruiden voor spataderen die gebruikt worden door the herbal resource.

  1. Maritieme pijnboomschors of Zee-den – (Pinus pinaste)
  2. Duizendblad – (Achillea millefolium)
  3. Calendula – (Calendula officinalis)
  4. Framboos- (Rubus idaeus)
  5. Paardestaart – (Equisetum arvensis)
  6. Kinaboom – (Cinchona officinalis)
  7. Laurierbes- (Myrica cerifera)
  8. Herderstasje – (Capsella bursa-pastoris)
  9. Krameria Triandra – (Krameria lappacea)

Andere natuurlijke methoden en supplementen zijn

Vitamine K is nuttig gebleken voor de behandeling van spataderen. Het wordt al een tijdje gebruikt als een probaat middel tegen stolling. Wanneer het wordt toegepast op het getroffen gebied, bereikt het de ader door de poriën en stolt het bloed, waardoor het doorsijpelen van bloed wordt gestopt.

Andere natuurlijke methoden om te overwegen zijn

Hydrotherapie, aromatherapie, acupressuur en acupunctuur. Deze methoden zijn met enig succes toegepast, hoewel individuele resultaten kunnen variëren.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met natuurlijke methoden om spataderen te behandelen. Heb jij nog tips voor andere lezers? Waar bestaat jouw ZelfZorg uit? Deel het hieronder met ons.

[camera]
Cornelis Peters is onderzoeker en expert op het gebied van gezondheid en welzijn vanuit Ayurveda. Hij deelt zijn kennis over ‘de zes treden‘ waarmee de weg naar persoonlijke groei en gezondheid voor iedereen open ligt via deze artikelen en zijn meest gedownloade e-book “Gezond worden en blijven met Ayurveda. Dit e-book is gratis te downloaden via onderstaand formulier.”[/camera]

Bronnen:

  1. PMID: 12040966
   Arzneimittelforschung. 2002;52(4):243-50.
   Efficacy and safety of a Butcher’s broom preparation (Ruscus aculeatus L. extract) compared to placebo in patients suffering from chronic venous insufficiency.
   Vanscheidt W1, Jost V, Wolna P, Lücker PW, Müller A, Theurer C, Patz B, Grützner KI.
  2. PMID: 16339348
   J Appl Physiol (1985). 2006 Apr;100(4):1164-70. Epub 2005 Dec 8.
   Direct vasoactive and vasoprotective properties of anthocyanin-rich extracts.
   Bell DR1, Gochenaur K.
  3. PMID: 20707877
   J Dtsch Dermatol Ges. 2010 Nov;8(11):866-73. doi: 10.1111/j.1610-0387.2010.07472.x.
   Which plant for which skin disease? Part 2: Dermatophytes, chronic venous insufficiency, photoprotection, actinic keratoses, vitiligo, hair loss, cosmetic indications.
   [Article in English, German]
   Reuter J1, Wölfle U, Korting HC, Schempp C.
  4. PMID: 27048768
   Cochrane Database Syst Rev. 2016 Apr 6;4:CD003229. doi: 10.1002/14651858.CD003229.pub3.
   Phlebotonics for venous insufficiency.
   Martinez-Zapata MJ1, Vernooij RW, Uriona Tuma SM, Stein AT, Moreno RM, Vargas E, Capellà D, Bonfill Cosp X.
  5. PMID: 12468593
   J Nutr. 2002 Dec;132(12):3592-8.
   Grape seed and grape skin extracts elicit a greater antiplatelet effect when used in combination than when used individually in dogs and humans.
   Shanmuganayagam D1, Beahm MR, Osman HE, Krueger CG, Reed JD, Folts JD.
  6. Geneeskrachtige kruiden voor spataderen – © The Herbal Resource
  7. PMID: 9890390
   J Cardiovasc Pharmacol. 1999 Jan;33(1):7-11.
   Increase in circulating endothelial cells in patients with primary chronic venous insufficiency: protective effect of Ginkor Fort in a randomized double-blind, placebo-controlled clinical trial.
   Janssens D1, Michiels C, Guillaume G, Cuisinier B, Louagie Y, Remacle J.
  8. PMID: 2150405
   Int J Clin Pharmacol Res. 1990;10(4):229-33.
   Effects of Centella asiatica extract on mucopolysaccharide metabolism in subjects with varicose veins.
   Arpaia MR1, Ferrone R, Amitrano M, Nappo C, Leonardo G, del Guercio R.
  9. http://plantaardigheden.nl
  10. https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/spataders
  11. https://en.wikipedia.org
  12. https://www.herbal-supplement-resource.com

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

1 gedachte over “Spataderen en Ayurveda”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.