Saffloer Is Goed Voor Diabetici En Je Valt Er Vanaf.

Nog even wat meer feiten over saffloer.
Er is in 2012 door dr. Asgary S e.a. aan de Isphahan University in Iran een interessant onderzoek gedaan waaruit blijkt dat saffloer even goed werkt als het medicijn glibenclamide, dat behoort tot de sulfonylureumderivaten. Dit middel wordt voorgeschreven bij mensen met diabetes type 2.

Histologische testen lieten zien dat ten opzichte van de controlegroep zonder behandeling de cellen van de eilandjes van Langerhans, die insuline produceren, in omvang toenamen. Het gevolg was dat de insulineniveaus in het bloed beduidend hoger waren met als gevolg dat de bloedsuikerspiegel beter werd gereguleerd. [4]

Dit onderzoek werd in 2014 in een iets andere setting nog eens door dr. Qazi N van de Liaqat University of Medical and Health Sciences in Pakistan herhaald en daaruit bleek eveneens dat het Carthamus tinctorius extract even goed werkt als het sulfonylureumderivaat Glibenclamide. [5]

De bijwerkingen van glibenclamide, zoals een te snelle daling van de suiker (hypo), gewichtstoename, wazig zien en maag-darmklachten, zijn niet aangetoond bij Carthamus tinctorius.

Nu is het niet zo dat planten geen enkele bijwerking hebben. Zo weten we van Sint Janskruid dat het als bijwerking een droge mond, vermoeidheid, rusteloosheid, misselijkheid, hoofdpijn, huiduitslag en overgevoeligheidsreactie kan teweeg brengen. Maar over het algemeen zijn de bijwerkingen bij planten veel milder dan bij chemisch vervaardigde medicijnen.

Gewichtsverlies

Auteur en gecertificeerd voedingsspecialist Ann Louise Gittleman zegt dat saffloerolie haar klanten helpt gewicht te verliezen, zoals ze in haar boek “Eat Fat, Lose Weight” uit 1999 beschrijft. Twee vrouwen die moeite hadden om de laatste vijf ponden te verliezen, hadden succes door dagelijkse twee eetlepels saffloerolie in te nemen.

Uiteraard ging het hier om koudgeperste en onbewerkte saffloerolie. Beide dames verloren binnen drie weken hun overgewicht zonder veranderingen in hun dieet aan te brengen. Daarnaast ervaarden de vrouwen verbeteringen van hun haar, huid en nagels evenals een toename van hun energieniveau.

Het afvallen kan wijzen op de positieve werking van saffloerolie voor diabetici, omdat er minder koolhydraten worden omgezet naar vet. Een andere mogelijkheid is dat de olie ervoor zorgt dat het hongergevoel langer uitblijft, waardoor je minder snel bent geneigd om tussendoortjes te eten.

Overigens is deze methode (nog) niet wetenschappelijk onderzocht. Het is dus een ervaring van twee mensen. Echter het is wel belangrijk om dit voor jezelf te onderzoeken. Het innemen van twee eetlepels saffloer olie is natuurlijk makkelijk te doen. Test het maar eens een aantal weken als je af wilt vallen en je wilt niet ingewikkeld doen met allerlei dieten.

Wanneer je saffloer bestudeerd volgens de Ayurvedische dravyaguna dan krijg je de volgende feiten.
De Rasa is prikkelend en scherp
De Guna is zwaar, heet en sterk.
De Vipaka is na de vertering net als daarvoor wederom scherp.
Karma (actions) werkt in op alle drie de doshas.

In de Ayurveda gebruiken we de zaden voor de olie en de gedroogde bladeren.

Inhoudstoffen.
Saffloer bevat carthamone, lignans en polysachariden. Deze polysachariden bestaan uit xylose, fructose, galactose, glucose, arabinose, rhamnose en uronic acid residuen. De plant bevat ook sesguiterpene glycoside.

In de Ayurveda maken we een decoctie van de droge bladeren in een dosering van 40 tot 50 ml en dat wordt gegeven bij mensen die aandrang hebben om iedere keer te plassen.
Een decoctie is een kruidenpreparaat waarbij de kruiden worden gekookt in een vloeistof, meestal water. Het doel van afkooksels is om de oplosbare actieve bestanddelen uit de kruiden te krijgen. Het wordt vaak gebruikt voor kruiden die hard en houtachtig zijn en/of een dichte, stugge textuur hebben. Een decoctie valt wel vaak onder de noemer (kruiden)thee.

Een handvol bladeren in een kompres kan aangebracht worden op een ontsteking of bij gewrichtspijnen.

Wanneer je last hebt van wormpjes, en dat is bij kinderen nog wel eens het geval, is een hoeveelheid van 20 tot 30 ml voldoende om de wormen af te drijven.
Ook wordt het voorgeschreven bij mensen die mentale problemen hebben en hierdoor slecht kunnen slapen. Saffloer heeft namelijk een milde sedatieve actie waardoor dit rustgevend werkt.

Morgen komt deel drie van deze interessante distel, want doornen heeft hij wel. Dus dat is met dikke handschoenen de bladeren plukken. Komende zomer hebben we de bladeren weer volop en daar ga ik jullie uiteraard over berichten.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

2 gedachten over “Saffloer Is Goed Voor Diabetici En Je Valt Er Vanaf.”

  1. Beste Cornelis,
    Interessant artikel over Saffloer!
    Hebben julie tips over waar ik een supplement met saffloer(olie) kan bestellen? Misschien bij jullie?
    B.v.d. Ron

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.