Polsdiagnose is het Hart van de Ayurveda Praktijk

polsdiagnose

Iedere ayurveda arts of therapeut doet een polsdiagnose als een van de belangrijkste onderzoeken naar de conditie van de patiënt.

Nadi pareeksha of polsdiagnose is een van de oudste meetmethoden van de traditionele geneeskunde.

Met de polsdiagnose, of “Nadi Pariksha”, kunnen verschillende aspecten van de drie dosha’s (Vata, Pitta en Kapha) worden onthuld door het voelen van de pols op de arteria radialis. Ik leg nu uit hoe het werkt en waarom je verschillen kunt voelen:

De Ayurvedische arts of therapeut gebruikt drie vingers om de pols te voelen op drie specifieke punten langs de arterie radialis. Elk punt komt overeen met een specifieke dosha:

  • Vata: Gevoeld onder de wijsvinger.
  • Pitta: Gevoeld onder de middelvinger.
  • Kapha: Gevoeld onder de ringvinger.

Elke dosha heeft karakteristieke kwaliteiten die door de pols kunnen worden gevoeld:

Vata: Geassocieerd met een snelle, koude, lichte, dunne, zwakke en onregelmatige beweging dat al snel verdwijnt bij een lichte druk.

Pitta: Geassocieerd met een sterke, stabiele, hete, krachtige en ritmische pols waarbij de vinger lichtjes opgetild wordt

Kapha: Geassocieerd met een diepe, langzame, brede, dikke, warme en regelmatige pols.

Waarom voel je verschillen?

De dominante dosha van een persoon beïnvloedt de kenmerken van de pols die op de verschillende punten worden gevoeld. Dit komt door de unieke fysiologische en energetische patronen die elke dosha creëert in het lichaam.

De manier waarop bloed door de arteria radialis stroomt, kan subtiele verschillen vertonen die door een getrainde Ayurvedische arts of therapeut kunnen worden gedetecteerd. Deze variaties vormen de eigenschappen van de polsslag zoals beweging, slag, ritme, kracht, druk, temperatuur en de consistentie van de vaatwand.

Door deze verschillen te voelen, kan een Ayurvedische arts een diepgaand inzicht krijgen in de balans of onbalans van de dosha’s, wat essentieel is voor een effectieve diagnose en behandeling.

Energetische Manifestatie:

In de Ayurveda wordt aangenomen dat de dosha’s niet alleen fysieke, maar ook subtiele energetische invloeden hebben. Deze energetische invloeden kunnen via de pols worden gevoeld, wat de verschillen in de polskenmerken verklaart.

Een ervaren Ayurvedische arts of therapeut heeft een verfijnd gevoel ontwikkeld voor het detecteren van subtiele verschillen in de polsslag die verband houden met de dosha’s. Dit vereist jarenlange training en ervaring.

Omdat wij in het westen niet allemaal jarenlang kunnen trainen om voldoende ervaring op te bouwen gebruiken wij de VedaPulse om deze meting voor ons te kunnen doen.

Het grote voordeel van dit apparaat is dat het apparaat een onafhankelijke meting weergeeft. Het maakt niet uit wie de meting doet. Toen de uitvinder van de VedaPulse dr. Vanant Lad bezocht in zijn praktijk om het apparaat te testen was dr. Vasant Lad onmiddelijk enthousiast over de accuraatheid van het apparaat.

vedapulse-hart-van-de-praktijk
Nadi pareeksha met de VedaPulse
Vasant Lad en Sorogin
De uitvinder van de VedaPulse dr. Oleg Sorogin en dr. Vasant Lad.

Door deze methode kunnen Ayurvedische artsen en therapeuten een gedetailleerd beeld krijgen van de conditie van de dosha’s in het lichaam en daarmee gerelateerde gezondheidsproblemen identificeren en behandelen.

Het apparaat analyseert de veranderingen in het hartritme – de hartslagvariabiliteit of HRV. Het apparaat meet de verschillen tussen de hartcycli tot op de milliseconde. Een reeks van verschillende tijden vormt een complex ritme, dat vervolgens wordt geanalyseerd door de software.

Het hart
Photocredits: Digital Image door Cornelis Peters

Het Hart.

Het hart heeft een essentiële rol in het lichaam, voornamelijk als de pomp die bloed door het hele lichaam circuleert. Hier zijn de belangrijkste functies van het hart:

Het hart pompt zuurstofrijk bloed vanuit de longen naar de rest van het lichaam en zuurstofarm bloed terug naar de longen voor zuurstofopname.

Door het pompen van bloed levert het hart zuurstof en voedingsstoffen aan alle cellen en weefsels in het lichaam.

Het hart helpt bij het transporteren van afvalstoffen zoals kooldioxide naar de longen (om uitgeademd te worden) en andere afvalstoffen naar de nieren en lever voor verwijdering.

Het hart zorgt voor de nodige druk om bloed door de slagaders en aders te stuwen, wat essentieel is voor een goede circulatie en orgaanfunctie.

Het hart werkt samen met het zenuwstelsel en hormonen om de bloedstroom aan te passen aan de behoeften van het lichaam, zoals tijdens inspanning, rust en stress.

Kortom, het hart is cruciaal voor het in stand houden van de circulatie van bloed, waardoor het lichaam kan functioneren en in leven kan blijven.

Hier zijn nog wat opmerkelijke feiten van het hart:

Het klopt ongeveer 100.000 keer per dag en pompt een verbazingwekkende 7.200 liter bloed door ons lichaam.

Deze ongelooflijke prestatie wordt mogelijk gemaakt door de hartcyclus, een ritmische opeenvolging van gebeurtenissen die zorgt voor een continue bloedsomloop door ons systeem.

Hoe orkestreert ons hart dit levensonderhoudende proces?

Als eerste de Atriumcontractie: De hartcyclus begint wanneer de atria, de bovenste kamers van het hart, samentrekken.

Deze contractie oefent druk uit en stuwt bloed in de ventrikels, de onderste kamers.

De gesynchroniseerde inspanning van de atria zorgt voor een efficiënte bloedoverdracht en bereidt de ventrikels voor op hun cruciale rol.

Als tweede de Ventrikelcontractie: Terwijl de atria ontspannen, verschuift de aandacht naar de ventrikels, de ware krachtpatsers van het hart.

Ze treden op de voorgrond en trekken krachtig samen om bloed uit het hart in de slagaders te pompen. Deze ventrikelcontractie genereert de benodigde druk om zuurstofrijk bloed naar het hele lichaam te stuwen, waardoor vitale zuurstof en voedingsstoffen elke cel bereiken.

Als derde een kort moment van rust. Dat is de Ventrikelontspanning en -vulling: Na hun heroïsche prestatie verdienen de ventrikels een welverdiende rust.

Ze ontspannen zich, waardoor een vacuümachtig effect ontstaat dat bloed terug naar het hart laat stromen vanuit de atria.

Deze periode van ontspanning en vulling stelt de ventrikels in staat zichzelf te vullen met zuurstofrijk bloed, ter voorbereiding op hun volgende grootse optreden.

Als vierde de rol van de Pacemaker: De hartcyclus is afhankelijk van een nauwkeurig ritme, georkestreerd door de pacemaker van het hart, bekend als de sinoatriale knoop (SA knoop).

Deze kleine cluster van gespecialiseerde cellen genereert elektrische signalen die de samentrekkingen van het hart reguleren.

De SA knoop fungeert als de dirigent, die ervoor zorgt dat de atria en ventrikels perfect synchroon werken, wat een consistente en gecoördineerde bloedstroom mogelijk maakt.

Het moge duidelijk zijn dat het hart een fascinerend orgaan is.

Korte video van de werking van het hart.

Uitleg van Hartslagvariabiliteit (HRV) en de Meting van de Lichaamsconditie

Hartslagvariabiliteit (HRV) gebruikt het hart als belangrijkste orgaan om de conditie van het lichaam te meten door de tijdsvariaties tussen opeenvolgende hartslagen te analyseren. Hier is hoe HRV dit doet:

Wat is HRV?

HRV staat voor hartslagvariabiliteit, wat verwijst naar de variaties in de tijdsintervallen tussen opeenvolgende hartslagen. Deze variaties worden beïnvloed door het autonome zenuwstelsel (AZS), dat bestaat uit het sympathische zenuwstelsel (verantwoordelijk voor de ‘vecht- of vlucht’-reactie) en het parasympathische zenuwstelsel (verantwoordelijk voor de ‘rust- en verter’-reactie).

Meten van HRV:

HRV wordt gemeten door middel van een elektrocardiogram (ECG) of andere hartslagmonitoren die nauwkeurige registraties van de hartslagen kunnen maken. De tijdsintervallen tussen de pieken van de R-golven (de hoogste punten in het ECG-signaal) worden berekend om de variabiliteit te bepalen.

Analyseren van HRV:

Verschillende methoden worden gebruikt om HRV te analyseren, waaronder tijdsdomein, frequentiedomein en niet-lineaire methoden.

  • Tijdsdomein-analyse kijkt naar de statistische variatie in de tijdsintervallen tussen hartslagen.
  • Frequentiedomein-analyse verdeelt de HRV in verschillende frequentiebanden die verschillende aspecten van de autonome regulatie weergeven.
  • Niet-lineaire methoden onderzoeken complexe patronen en dynamieken van HRV die niet door lineaire analyses kunnen worden gedetecteerd.

Wat HRV Meet:

Balans tussen Sympathisch en Parasympathisch Zenuwstelsel:

Een hoge HRV duidt op een gezonde balans en een goed functionerend parasympathisch zenuwstelsel, wat vaak geassocieerd wordt met een betere fysieke conditie en stressbestendigheid. Een lage HRV kan wijzen op overmatige stress, vermoeidheid of een disbalans in het autonome zenuwstelsel.

Stressniveaus:

HRV kan helpen bij het identificeren van hoge stressniveaus. Chronische stress kan leiden tot een vermindering van de HRV, wat op lange termijn schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Herstelvermogen:

Een hoge HRV wordt geassocieerd met een goed herstelvermogen na fysieke inspanning, ziekte of stressvolle situaties.

Toepassingen van HRV: HRV wordt gebruikt in verschillende velden zoals sportgeneeskunde, psychologie, cardiologie, Ayurveda en preventieve geneeskunde.

Atleten gebruiken HRV om hun trainingsprogramma’s te optimaliseren, terwijl artsen HRV kunnen gebruiken om patiënten te monitoren voor aandoeningen zoals hartziekten, stressgerelateerde aandoeningen en meer.

Samenvatting

HRV maakt gebruik van de variaties in tijdsintervallen tussen hartslagen om een gedetailleerd inzicht te geven in de balans en werking van het autonome zenuwstelsel. Door de HRV te meten, kunnen we waardevolle informatie verkrijgen over de fysieke en mentale conditie van het lichaam, het stressniveau en het herstelvermogen.

De vedaPulse is daarom met recht het hart van onze Ayurveda praktijk te noemen.

Cornelis Peters | Ayurveda geneeskundige | 17-06-2024

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.