Onderzoek

Onderzoek door het Europa Ayurveda Centrum naar kruiden en planten

Samenwerking met de Universiteit van Wageningen

In 2008 hebben wij de Universiteit van Wageningen bezocht. We waren benieuwd of de oude Vedische landbouwmethoden die wij gebruiken, ook wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden. Anders gezegd: zou je de werkzaamheid van de medicinale eigenschappen van de verschillende kruiden kunnen verhogen met deze methode?

Zelf hadden we al geconstateerd dat de wortelgroei beduidend beter was na gebruik van Panchagavyam. ‘Wat wil je nu precies weten?’ vroegen de wetenschappers ons. ‘Wij kunnen van alles meten met onze apparatuur, maar wat is precies je vraag?’ Zo werd mijn onschuldige vraag een oerwoud met vele mogelijkhedenen antwoorden.

Toch was de nieuwsgierigheid gewekt bij de wetenschappers. Toen Dr. Mohana vertelde over de door haar opgedane kennis van medicinale planten bij de Kani stammen in haar thuisland India, luisterden zij ademloos toe. Inmiddels is onze samenwerking uitgemond in een interessant project. Wageningen gaat een kruidenpreparaat testen samen met een ziekenhuis. De vraag die nu beantwoord moet worden is: werkt het wel of werkt het niet? Het moet ook werken als je er niet in gelooft. Wij houden u uiteraard op de hoogte van dit project.

Huidige projecten

Andere interessante projecten waar wij ons aan verbonden hebben zijn de volgende samenwerkingsverbanden:

Uitgenodigd door Trendbureau Overijssel om deel te nemen in drie workshops over het onderwerp ‘Wijsheid”. Om een goede en vooral ook praktische vertaalslag te kunnen maken, verkennen we het onderwerp wijsheid, onderzoeken we trends en vertalen we deze naar strategieën voor Overijssel. Wat zijn kansen en mogelijkheden voor de toekomst van wijsheid in Overijssel?
Samen met collega ondernemers, syntens, agentschap nl, gemeente Hardenberg/Hengelo nemen we deel aan drie workshops. De organisatie is in handen van Trendwatcher Hilde Roothart van Trendslator en Boszhard I. van Trendslator, Benschop H.P. van Trendbureau Overijssel en Alferink L. van Trendbureau Overijssel. (Start 20 september 2012)

Voorbij Antibiotica in samenwerking met Syntens.
(start 23 mei 2012) Op weg naar gezonde businessclusters,

Voedsel voor de toekomst’, in samenwerking met Oost NV, Nederland. (start april 2011).

Oost NV’, onderzoeksproject van ‘Mohana Choorna’, een kruidenpreparaat voor de behandeling van diabetes mellitus type 2 en obesitas. (start 2011)

Beleef India’, in samenwerking met Windesheim Hogeschool Zwolle, Nederland (maart tot september 2011).

Kweekkas’ voor de teelt en daardoor het behoud van zeldzame en bijzonder ayurvedische planten en kruiden. (start maart 2011)
Ambassadeur van dit project is prof. dr. Herman Wijffels

Panchagavyam’ is een oude Vedische bemestingsmethode op natuurlijke basis waarbij vijf producten van de koe gebruikt worden. Deze methode is door het EAC geoptimaliseerd en wordt door Wageningen UR onderzocht. (start maart 2009)

‘Optimalisatie van Plantenweefselkweekmethoden’ voor bedreigde ayurvedische kruiden in samenwerking met de Wageningen Universiteit. (start dec. 2010)

Wetenschappelijk onderzoek Ayurveda wereldwijd.

In de grootste bibliotheek ter wereld ‘de nationale bibliotheek van medicijnen’ in Amerika beter bekend als PubMed, wordt wereldwijd materiaal verzameld en informatie verstrekt op het gebied van biomedicijnen en gezondheidwetenschappen. In deze database zijn meer dan 2067 artikelen opgenomen over wetenschappelijke studies naar de werkzaamheid van Ayurveda. Ayurveda is dus een inhaalslag aan het maken op het gebied van gefundeerd wetenschappelijk onderzoek.

Wetenschappelijk onderzoek Ayurveda in Nederland.

Hier in Nederland is het vooral Dr. G. Jan Meulenbeld, oud-medewerker van de Rijksuniversiteit Groningen, die een indrukwekkende reeks boeken geschreven heeft (5 delen) over de geschiedenis van de Indiase Medische Literatuur. Dr. Maarten Bode, medisch antropoloog aan de Universiteit van Amsterdam en faculteitslid van het Instituut of Ayurveda and Integrative Medicine, Bangalore, India heeft langdurig onderzoek gedaan naar Ayurveda in India en dan vooral naar het op de markt brengen van traditionele Ayurvedische medicijnen. Zijn boek ‘Taking Traditional Knowledge to the Market: the Modern Image of the Ayurvedic and Unani Industry’ geeft een nauwgezet verslag van de omzet in deze traditionele industrie. In India is Ayurveda net als zijn Westerse broer de reguliere geneeskunde een volwaardige medische wetenschap.

Wetenschappelijk onderzoek Ayurveda in India

Het departement AYUSH waar Ayurveda onder valt is een onderdeel van het ministerie van gezondheid en gezinszorg in India samen met Naturopathy, Siddha, Unani en Homeopathie. In het International Journal of Ayurveda Research van dit departement staan de meest recente wetenschappelijke onderzoeken vermeld. Verder is de Foundation for the Revitalisation of Local Health Traditions in Bangalore (FRLHT) het vermelden waard. Deze organisatie heeft zich opgeworpen voor de duizenden lokale genezers en natuurmensen (tribals) die hun kennis via de familietraditie doorgekregen hebben. De kennis van lokale kruiden en de bereiding van traditionele receptuur voor specifieke aandoeningen is enorm bij deze groep mensen. Inmiddels heeft het centrum de status van uitmuntende organisatie op het gebied van kennis van medicinale planten en het behoud en promoten van de lokale gezondheidtradities. Dr. Maarten Bode is verbonden aan dit instituut.

X