Vedische Astrologie

Vedische astrologie is afkomstig uit India. Het wordt daar al duizenden jaren gepraktiseerd en is tot op heden nog steeds springlevend. Dat is te zien aan de Indiase kalenders, waarop veel informatie over astrologie staat. Belangrijke beslissingen in het leven, zoals de keuze van je levenspartner, worden uitsluitend genomen door de Vedische horoscoop van beide partners zorgvuldig te bekijken. Het wel of niet trouwen met je geliefde valt of staat dus met de informatie in je horoscoop. Ook de Indiase zakenmensen houden de kalender nauwgezet in de gaten voor hun zakelijke transacties. Er zijn dagen wanneer het niet goed is om belangrijke transacties af te sluiten en er zijn dagen waarin dat juist wel heel gunstig is.

De basis van de westerse astrologie ligt in India

In de Rig Veda, één van de vier Veda’s (heilige boeken van India – de Rig-Veda is ontstaan tussen 1700 en 1100 voor Christus), wordt de Vedische astrologie al beschreven.

De oude Grieken hebben zeer waarschijnlijk contact gehad met Indiase astrologen, want het blijkt dat de astrologie van de Grieken, die de grondleggers zijn van de Westerse astrologie, in een aantal opzichten lijkt op die van India. Het onderzoek met de naam Project Hindsight, een onderzoeksproject naar oude vormen van astrologiebeoefening dat onder leiding staat van Robert Hand, heeft dat aangetoond

Verschil Westerse en Vedische astrologie

Het belangrijkste verschil tussen de Westerse en de Vedische astrologie is dat ze ieder gebruik maken van verschillende dierenriemen.

Westerse astrologie

De Westerse dierenriem is gebaseerd op de zon. Het begin van de Westerse dierenriem is het punt waar de zon staat aan het begin van de lente. Dit heet het lentepunt. De zon staat voor energie en symboliseert het bewustzijn en het centrum van de psyche.De Westerse astrologie laat zien hoe de planeten de werking van de zon ondersteunen en het geeft veel informatie over de psychologische aspecten van de mens.

Indiase astrologie

De Indiase astrologie werkt daarentegen met de sterrendierenriem. De Indiase dierenriem is dus gebaseerd op de sterren. Het begin van de sterrendierenriem valt samen met de positie van de vaste ster Spica. De sterrendierenriem laat zien hoe de planeten de energie van de kosmos verspreiden.

De Indiase astrologie geeft veel informatie over de spirituele aspecten van de mens. Er is veel aandacht voor karma, gebaseerd op de leefwijze in vorige levens. Dat maakt de Vedische astrologie tegelijkertijd heel concreet. Het laat zien wat voor invloed de kosmos heeft op het individu. Vandaar dat de Vedische astrologie bekend staat om haar trefzekere actualiteitsanalyse. Beiden zijn belangrijk en daarom is een combinatie van deze twee astrologievormen zeer goed te gebruiken.

Verschuiving lentepunt

Omdat het lentepunt verschuift ten opzichte van de sterren, is er een verschil tussen de sterrendierenriem (Vedisch) en de zonnedierenriem (Westers). Ongeveer zo’n 2000 jaar geleden vielen ze samen, maar inmiddels is er sprake van een verschil van ongeveer 23 graden. Iemand die volgens de Westerse astrologie de zon in Weegschaal heeft staan, loopt een grote kans om in de Vedische astrologie de zon in Maagd te krijgen.

Alhoewel de verschillen opvallend zijn en voor veel mensen ronduit verwarrend, valt het wel mee met de effecten van dit verschil. In de Vedische astrologie, in tegenstelling tot de Westerse astrologie, wordt minder waarde gehecht aan de posities van planeten in de tekens. Er wordt veel meer waarde gehecht aan huizen, huisheren en de kracht van de planeten. De tekens gelden vooral als een achtergrondgegevens, aan de hand waarvan huisheren en planeetkrachten bepaald worden.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.