Open Ayurveda Tuindag op Zaterdag 20 juli 2019

Komende zaterdag, 20 juli 2019, is de tweede Open Ayurveda Tuindag van het Europa Ayurveda Centrum in Witharen.
De bezoekers kunnen tijdens een rondleiding genieten van de overdadige kruiden- en plantengroei. Alle planten worden gebruikt voor Ayurvedische producten.
Een kenmerk van Ayurvedische producten is dat er veel verschillende soorten kruiden in een preparaat zitten.

Er zijn Ayurvedische kruiden die gebruikt worden in schoonheidsproducten, denk maar aan de vele bodycremes van het bekende merk Rituals. Ayurvedische kruiden kunnen ook gebruikt worden bij het koken, dan heten ze masalas omdat dit vaak een groep van kruiden is.

Voor lichamelijke aandoeningen heeft Ayurveda een uitgebreide productlijn bestaande uit poeders, zalven, oliën en gefermenteerde dranken. Aandoeningen zoals reuma en artritis krijgen kruidenolie voorgeschreven, hart en vaatziekten krijgen poeders in capsules waar kruiden inzitten die cholesterol verlagen en de vaten schoonmaken.

In de Ayurveda wordt ook breder gekeken naar een ziektebeeld.
Als je bijvoorbeeld een verkoudheid oploopt, dan is dat niet omdat je één keer zonder jas naar buiten bent gegaan, maar vaak is je weerstand al langere tijd niet helemaal optimaal, is je slaap minder goed of eet je niet op tijd of niet gezond genoeg. Dan zie je dat er op meerdere fronten de situatie uit evenwicht is. Bij de Ayurveda kiezen we er dan ook voor om gelijktijdig op meerdere niveaus de balans te herstellen.

Naast de kruidenteelt voor eigen gebruik kweekt het centrum ook kruiden voor diverse onderzoeken.
Er loopt een driejarig Europees onderzoek in de tuinen naar kruiden die een vergelijkbare werking hebben als antibiotica. Er wordt ook onderzocht welke groep van waterplanten het meest geschikt is om medicijnen uit water te verwijderen.

Beide onderwerpen zijn actueel omdat er bijna geen nieuwe antibiotica gemaakt wordt en het veelvuldige gebruik van antibiotica resistentie uitlokt, een situatie waar we nu middenin zitten.
Het grote voordeel van antibiotica van kruiden is dat het niet de vervelende bijwerkingen heeft die chemische antibiotica heeft én dat het geen resistentie uitlokt omdat het zeer breed werkt.

Het andere onderzoek betreft het verwijderen van medicijnen uit water. Een groot deel van de medicijnen die we slikken belandt met de urine en ontlasting in het riool en zo weer in de rivieren. De waterschappen zuiveren het rivierwater weer tot drinkwater. Maar dat wordt steeds moeilijker, dus moet er een oplossing komen.

Het Europa Ayurveda Centrum doet dit door middel van waterplanten. Fytoremediatie heet dit. Er zijn 32 testvijvers op het terrein waarin meerdere medicijnen zitten die door een selecte groep waterplanten gereinigd worden. De planten nemen de medicijnen op zodat het water weer schoon wordt.
De drie open dagen bieden een unieke kans om de projecten te kunnen zien want voor de rest van het jaar is de tuin gesloten voor publiek.

Naast de rondleiding door de tuinen is er ook een heerlijke Ayurvedische maaltijd met kruiden uit eigen tuin en worden er lezingen gegeven over koken, kruiden en de onderzoeken. Kortom een leerzame dag voor de geest en een voedzame dag voor het lichaam.

De resterende open dagen zijn op zaterdag 20 juli en zondag 18 augustus. Het begint om 14:00 met een gezamenlijke maaltijd en eindigt om 18:00. Kaarten zijn hier te bestellen. Heb je een paypal account dan kun je de kaarten hier bestellen.

Hier kun je de foto albums van voorgaande open tuindagen bekijken.
https://photos.app.goo.gl/5Q93p7UhKNWXBGQN8
https://photos.app.goo.gl/FvmZYUkczKGL3wKL9
https://photos.app.goo.gl/5Q5zTX4tgp3iFPNs8
https://goo.gl/photos/EZXNkL837Sbs5Rfc9

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.