Pitta-ontbijt: romige griesmeel
Tarwe wordt tegenwoordig als een slecht voedsel beschouwd. Dat is toch een beetje te voorbarig. Want voor de pitta mensen onder ons heeft tarwe de volgende eigenschappen. Het is zoet, koel en helpt overtollige vata en pitta in het lichaam te verminderen. Het is bovendien een voedzaam product dat al eeuwenlang een hoofdbestanddeel is in India en heel veel andere landen.
Tarwe staat bekend om het verhogen van de vitaliteit en immuniteit. En, ook niet onbelangrijk, tarwe voorkomt osteoporose.
[approved]In dit recept wordt zowel tarwe als melk, die afkoelende en voedende eigenschappen hebben gecombineerd om mijn heerlijke romige griesmeel voor het ontbijt te maken.[/approved]
Je kunt gerust de koemelk vervangen voor geiten- of rijstmelk.
Wat heb je nodig?
- 1/4 kopje tarwegriesmeel
- 1 kop volle melk
- 1 eetlepel ghee (geklaarde boter)
- 1/4 theelepel gemalen kardemom
- 2-3 saffraandraden (optioneel)
- 1 eetlepel gerijpte amandelen (optioneel)
- 1 eetlepel rozijnen (optioneel)
- Rietsuiker, naar smaak (1-2 theelepels
Zo maak je het klaar.
Doe de griesmeel in een pan en rooster het lichtjes onder goed roeren met een houdel spatel.
Voeg langzaam melk toe, onder voortdurend roeren om klontvorming te voorkomen.
Voeg kardemom en saffraan toe aan het mengsel van melk en tarwe. Breng het aan de kook.
Zet het vuur lager en laat het 8-10 minuten sudderen tot een dunne papachtige consistentie is bereikt. Als de pap te dik is, voeg dan meer water toe.
Voeg amandelen en rozijnen toe. Wil je het iets feestelijkers? Garneer je pap dan met wat vruchten zoals blauwe bessen, physalis en een schijfje sinaasappel.
Serveer onmiddellijk. Eet het warm.
Bon appetit!