Ochtendglorie Bron van onderzoek voor Hersenaandoeningen waaronder Alzheimer.

Evolvulus alsinoides, is een bloeiende plant uit de Winde familie. De bloem bloeit maar één dag en is prachtig van kleur.
De soort leeft in een breed scala van habitats, van moerasland en natte bossen tot woestijnen. Een aantal variëteiten en ondersoorten worden herkend. In de Ayurveda is het is één van de planten in Dasapushpam, de tien heilige bloemen van Kerala en in Shankhpushpi dat uit vier kruiden bestaat.

De reden waarom het in de Ayurveda gebruikt wordt is vanwege de psychotrope en nootropische eigenschappen ervan. Psychotrope stoffen zijn bio-actieve componenten die invloed hebben op de psyche door het veranderen van fysiologische processen in het centraal zenuwstelsel.
Nootropica zijn een klasse van drugs ook wel smart drugs of cognitieve enhancers.

Met onderstaand onderzoek blijkt dat dit kruid een opmerkelijk neurofarmacologisch effect heeft en verder onderzoek verdient om te kijken wat het doet bij hersenaandoeningen zoals Alzheimer.
Een onderzoek van dr. Sethiya NK e.a. verschenen in het J Ayurveda Integr Med. 2018 van 9 maart laat de volgende zeer interessante resultaten zien.

Neurofarmacologische evaluatie van vier traditionele kruiden die wordt gebruikt als zenuwtonicum en die algemeen verkrijgbaar zijn in een kruidencomplex genaamd Shankhpushpi in India.

DOELSTELLING

De huidige studie werd uitgevoerd om het neurofarmacologische effect te evalueren van vier kruiden die algemeen worden geïdentificeerd als de bron van Shankhpushpi.

ACHTERGROND

Shankhpushpi is een Ayurvedisch medicijn, op grote schaal gebruikt voor acties op het centrale zenuwstelsel en dan met name om het intellect te verbeteren en het geheugen te stimuleren. Vier botanicals te weten. Canscora decussata Schult. (CD), Clitorea ternatea Linn. (CT), Convolvulus pluricaulis Choisy. (CP) en Evolvulus alsinoides Linn. (EA) worden door Indiase beoefenaars beschouwd als bronnen van Shankhpushpa op basis van hun morfologische beschrijvingen in oude teksten.

MATERIALEN EN METHODES

Methanol-extracten van alle vier de variëteiten werden getest en in vitro en in vivo beoordeeld op hun neurofarmacologische effecten. Experimenten zoals bescherming tegen door β-amyloïde geïnduceerde neurotoxiciteit op hersencellijn (Neuro 2A), antioxidantpotentieel, AchE (acetylcholinesterase-enzym) remming en 5-LOX (lipoxygenase) enzymremming werden uitgevoerd voor in vitro evaluatie. Voor in vivo evaluatie induceerde scopolamine (0,3 mg / kg i.p.) het ophalen van geheugen met behulp van poolklimapparaten en Morris water doolhof werden uitgevoerd in rattenmodellen.

RESULTATEN

Er werden beschermende effecten van EA en CD gevonden tegen door β-amyloïde geïnduceerde neurotoxiciteit en dat Neuro 2A-cellen significant hoger waren dan CT en CP. EA bleek superieur te zijn aan de andere variëteiten op basis van antioxiderende activiteit, AchE-remmende en LOX-remmende activiteiten. De preventieve activiteit van EA op scopolamine induceerde het ophalen van geheugen bij pool klimmen en de taak van Morris water doolhof bij ratten bleek hoger te zijn dan die van CD, CT en CP.

CONCLUSIE

EA heeft een opmerkelijk neurofarmacologisch effect vergeleken met de andere drie variëteiten van Shankhpushpi. Dit effect kan worden toegeschreven aan de aanwezigheid van steroïden (stigmasterol en betulinic acid), coumarines (scopoletin) en flavonoïden (β-caroteen en chlorogeenzuur). Daarom kan het worden gebruikt als een veelbelovende leidraad bij de ontwikkeling en het beheer van neuronale aandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer.

Bronnen:
Photocredits:
By J.M.Garg – Own work, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4527326
Neuropharmacological evaluation on four traditional herbs used as nervine tonic and commonly available as Shankhpushpi in India.
Sethiya NK, Nahata A, Singh PK, Mishra SH
J Ayurveda Integr Med. 2018 Mar 9. pii: S0975-9476(17)30242-5. doi: 10.1016/j.jaim.2017.08.012.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.