Nobelprijs geneeskunde dit jaar naar Traditionele Medicijnen.

Dit jaar is de meest gewaardeerde en meest gerespecteerde prijs voor geneeskunde naar de ontdekking van een medicijn gegaan dat rechtstreeks uit de traditionele geneeswijze komt.

Dit is een geweldige mijlpaal voor de erkenning en herkenning van traditionele geneeswijze.

De prijs is gewonnen door de Chinese arts dr. YouYou Tu met haar ontdekking van Artemisinine een krachtig middel tegen malaria.

Artemisinine is de moeder van alle malariageneesmiddelen.

In het kader van een overheidsprogramma van Mao om een nieuw malaria medicijn te ontwikkelen onderzocht dr. Tu met haar team traditionele recepten om te kijken of hier aanwijzingen te vinden waren. Zo onderzocht zij een oud Chinees medicinaal handboek door Ge Hong (284-346) dat haar op het idee bracht om Artemisia annua te onderzoeken.

Destijds werd haar artikel anoniem gepubliceerd omdat dit de gewoonte was in het China onder Mao. Het medicijn werd gebruikt onder de Chinese naam qinghaosu.
Opvallend is dat dr. Tu nog nooit een grote prijs in China gewonnen heeft. Ze werd niet gekozen in een van China’s belangrijkste academies – noch de Chinese Academie van Wetenschappen, noch de Chinese Academy of Engineering.

Dr. Yi Rao, een neurowetenschapper van de Universiteit uit Peking die onderzoek gedaan heeft naar de ontdekking van artimesinine komt echter tot de conclusie dat de bijdrage van dr. Tu enorm waardevol is geweest voor de ontdekking van het uiteindelijke medicijn en dat zij deze prijs dus volledig verdient.

Sinds de ontdekking door dr. Tu wordt artemisinine uit Artemisa annua op grote schaal toegepast bij malaria. Het is dan ook voorspelbaar dat de vraag groter is dan het aanbod. Er kan maar een keer per jaar geoogst worden en dat is niet voldoende om aan de groeiende vraag te voldoen. Er is dan ook doorontwikkeld om het artemesinine gen in gistcellen te kweken om zo de opbrengst te vergroten.

Ook in ons land zijn er nieuwe pogingen gaande. Zo is de universiteit van Wageningen bezig om het Artemisinine-gen te isoleren en in te planten in Cichorei. Hierdoor verachtvoudigt de productie van Artemisinine van 7 naar 56 kg/ha. Met dit voor ogen is het mogelijk dat de prijs van het geneesmiddel zal zakken van 4-10 dollar per medicatie naar 50 dollarcent.

Volgens hoogleraar Tropische Geneeskunde Martin Grobusch van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam moeten we echter blijvend alert zijn. Hij voorziet in de nabije toekomst ook resistentie ontstaan voor artemesinine door de malaria parasiet.

Vanuit Ayurvedisch oogpunt zie ik onvolkomenheden bij het uitsluitend gebruiken van de werkzame stof artimesinine. Juist de onderlinge samenhang en werking van verschillende bioactieve stoffen tezamen zorgen voor herstel van een biologische verstoring. Bij gebruik van het gehele kruid voorkom je bijvoorbeeld ook misselijkheid en braken naast een verlaging van de hoge koorts en de opschoning van de lever.

Artimecinine is trouwens ook een uitstekend middel tegen Lyme want net zoals bij Lyme is Malaria een spirochetenziekte

De plant zelf ‘Artemisia annua’ heet in het Nederlands ‘Zomeralsem’ en is een eenjarige plant die overal ter wereld voorkomt. In Nederland komt de plant niet in het wild voor maar wel volop in tuinen en kwekerijen.
Het zaad, de gele bloemetjes en het varenachtige blad ruiken sterk naar kamfer. Wanneer je een beetje van de gedroogde plant in je kussen stopt geeft dit een rustgevend effect.

Je kunt deze plant gemakkelijk zelf in je eigen tuin kweken. Van maart tot en met juni kun je de zaden in een zaaibakje stoppen of op een zaaibed buiten. Hark de zaden door de bovenlaag. Je hoeft het niet te bedekken met grond. Wel goed vochtig houden en bedekken met licht doorlatend acryldoek. De plant wordt wel 2 meter hoog dus is het raadzaam om afstanden van 30 cm aan te houden.

Cornelis Peters
14-10-2015

Download artikel

Geraadpleegde bronnen:

http://www.herbal-supplement-resource.com/about-me.html
http://www.kitchendoctor.com/herbs/artemisia_annua.php
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zomeralsem
http://lymenatuurlijkgenezen.nl/artemisia.htm
http://www.nature.com/news/anti-parasite-drugs-sweep-nobel-prize-in-medicine-2015-1.18507
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/10/05/nobelprijs-medicijnen-gaat-naar-strijd-tegen-parasieten-en-malaria
http://www.nrc.nl/next/2006/04/19/medicijn-tegen-malaria-uit-gist-geproduceerd-11114724
http://www.nrc.nl/handelsblad/2015/10/6/levensreddende-moleculen-1542599
Photo credits:
“Malaria”. Licensed under CC BY 2.5 via Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Malaria.jpg#/media/File:Malaria.jpg

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

1 gedachte over “Nobelprijs geneeskunde dit jaar naar Traditionele Medicijnen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.