Kruidenweetjes over Komijn

Cuminum cyminum oftewel komijn is
een aromatisch zaadje dat bij alle dosha’s gebruikt kan worden. Het is bitter, samentrekkend en verkoelend. Na vertering heeft het een scherpe nasmaak.

In de Ayurveda wordt rijkelijk gebruik gemaakt van komijn omdat het zoveel medicinale aspecten heeft.

Mijn leraar in India vertelde me dat zodra er iemand bij hem kwam met spijsverteringsklachten hij altijd begon met komijn voor te schrijven. Komijn stimuleert de aanmaak van maagzuur en verbetert de opname van mineralen door de darmwand.

Het gaat gasvorming tegen en werkt zelfs als een lichte pijnstiller. Maagpijn, misselijkheid en diarree kan verlicht worden door het eten van komijn. Ook bij wondheling kan komijn gebruikt worden want het ondersteunt het herstel van de weefsels.

Enkele tips hoe je komijn gebruikt bij veel voorkomende aandoeningen.

  1. Om koorts te verlagen meng je gelijke delen komijn zaad, koriander zaad en fenegriek zaad. Voeg 1 theelepel van deze zaadjes aan 1 kop met heet water. Laat 10 minuten staan en drink deze thee met kleine slokjes.
  2. Voor maagpijn, maak een mengsel van1 /3 theelepel komijnzaad, een mespuntje asafoetida en een mespunt rotszout. Meng dit door elkaar en kauw hier ongeveer 2 minuten op. Drink daarna warm water.
  3. Misselijkheid . Maak een thee van 1 theelepel komijnzaadjes en een mespunt nootmuskaat in een beker. Giet hier kokend water op en laat 10 minuten staan.
  4. Bij vaginale infecties gebruik je komijn als volgt. Doe 1 theelepel komijnzaad, 1 theelepel ghee, 1 theelepel geplette zoethoutwortel in 250 ml water en kook gedurende 10 minuten. Laat het afkoelen, filter het en doe het in een vaginale douche en maak de vagina van binnen schoon.
  5. Menstruatie pijnen. Roost komijnzaadjes in een pan zonder olie. Zorg dat je met een houten lepel de zaadjes in beweging houdt. Wanneer de zaadjes sterk gaan geuren de pan van het vuur halen. Een theelepel zaadjes fijnkauwen gevolgd door kleine slokjes aloe vera sap.

Weet je zelf ook nog een goede tip over komijn? Deel het met ons.

cornelis peters
Cornelis Peters 0523-677208

Ayurveda geneeskundige Cornelis Peters heeft een drukke praktijk, schrijft en doceert in diverse boeken en tijdschriften over ayurvedische voedingsgeneeskunde en doet onderzoek met kennisinstellingen naar het effect van Ayurveda op biologische systemen. Als geen ander kan hij het kaf van het koren scheiden en mensen helpen om met voeding, leefstijl, ayurvedische behandelingen en ondersteunende kruiden weer terug in balans te komen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

>
Scroll naar top