Nieuws over MEDUWA – MEDicines Unwanted in WAter


Foto van de partners en stakeholders van de vergadering van 6 maart 2018 in Osnabrück, Duitsland van het MEDUWA project.

Ons aandeel in het MEDUWA project

Ons centrum is verbonden aan het MEDUWA project met twee werkpakketten. Het ene is het reinigen van besmet water met onze combinatie van Ayurvedische planten. Het andere werkpakket is de vervanging van antibiotica door Ayurvedische kruidencomplexen. Wij werken samen met de Universiteit van Munster om dit onderzoek ook wetenschappelijk te onderbouwen. Hieronder volgt een pressrelease van de vergadering van afgelopen 6 maart 2018 in Osnabruck waar wij met stakeholders en partners een dag lang gesproken hebben over elkaars ontwikkelingen en bijdragen binnen dit project.

Toelichting op het project

Het complexe en steeds vaker besproken probleem van contaminatie in het milieu door geneesmiddelen en multiresistente bacteriën is het onderwerp van een grensoverschrijdend innovatieproject in het stroomgebied van de Vecht in Duitsland en Nederland.

Wat is MEDUWA

Het MEDUWA-Vecht (e) -project (MEDICINE Unwanted in WAter) is een consortium van 27 Nederlandse en Duitse bedrijven, universiteiten, ziekenhuizen en overheids- en niet-gouvernementele organisaties die een reeks aanvullende technieken en methoden ontwikkelen om dit probleem aan te pakken.

De besmetting van grond en water komt wereldwijd voor.

De besmetting van grond en water door medicijnen en multiresistente bacteriën is een universeel probleem dat veel verschillende bronnen heeft en de samenleving op veel verschillende manieren aan deze verontreiniging blootstelt. Daarom zijn oplossingen nodig die gericht zijn op de volledige levenscyclus van deze stoffen.

Tijd voor aktie

Op dinsdag 6 maart 2018 bracht het MEDUWA Vecht (e) -project, voor het eerst, Nederlandse en Duitse belanghebbenden van lokale en regionale overheidsinstanties en NGO’s die zich bezighouden met gezondheid van mens en milieu samen met projectpartners. De bijeenkomst die plaatsvond in Osnabrück werd georganiseerd door de leidende organisatie van dit innovatieproject, de universiteit van Osnabrück.

Opening van de bijeenkomst

De bijeenkomst werd geopend door Bianca Müllmann, projectmanager MEDUWA en Dorothea Altenhofen van het Nedersaksisch waterbeheer, kustverdediging en natuurbehoud. In haar hoedanigheid van Operations Manager van het NLWKN-kantoor in Meppen, betrokken bij grensoverschrijdende milieuaangelegenheden, benadrukte mevrouw Altenhofen de belangrijke rol die zij en de andere stakeholders hebben bij het verstrekken van advies, gegevens en contacten voor het project, evenals het identificeren van marketingmogelijkheden.

Focus ligt op ontwikkeling van nieuwe innovaties.

Het driejarige project, gefinancierd door het EU INTERREG Deutschland-Nederland programma, ontwikkelt innovatieve benaderingen om de uitstoot van geneesmiddelen voor mens en dier en multiresistente bacteriën te verminderen.

Ondersteuning lokale economie.

Tegelijkertijd zullen deze innovaties, eenmaal op de markt, de regionale economie ondersteunen. De oplossingen in ontwikkeling zijn gericht op de volledige levenscyclus van geneesmiddelen van bron tot spoelbak.
Voorbeelden van innovaties zijn monitoringsystemen voor water en dieren, filtratie- en oxidatietechnologieën, vervanging van antibiotica uit plantaardige bronnen, geneesmiddelen afgeleid van plantaardige en dierlijke enzymen en een online hulpmiddel voor het visualiseren van veranderingen in het stroomgebied.

Watershed Information System

De visualisatietool, bekend als het Watershed Information System (WIS), zal open toegankelijk zijn en stelt gebruikers in staat om hotspots in de rivier te identificeren met de ondersteuning van het Geo-gerefereerde Regional Environmental Assessment Tool voor European Rivers (GREAT-ER) model.
Gebruikers kunnen ook de verspreiding van stoffen vergelijken die het resultaat zijn van verschillende maatregelen onder verschillende hydrologische of klimatologische omstandigheden.

Grijze watervoetafdruk.

Een ander hulpmiddel binnen de WIS, de grijze watervoetafdruk, zal het mogelijk maken om de verontreiniging van water afkomstig van belangrijke bronnen zoals ziekenhuizen, huizen, boerderijen en individuele boerderijproducten zoals vlees en zuivelproducten, te berekenen en te vergelijken.

MEDUWA is een incubator voor de bedrijven en organisaties.

Het project, dat eindigt in 2020, fungeert als een soort incubator voor de bedrijven en organisaties die deze producten en benaderingen ontwikkelen. Het geeft hen dus een voorsprong bij het ontwikkelen en lanceren van hun producten op de markt.
Met de steun van de EU en de betrokken onderzoeksinstituten is het mogelijk om een baanbrekende vooruitgang te boeken bij het aanpakken van deze complexe uitdaging. Het project dient ook om aan te tonen dat de vermindering van besmetting alleen mogelijk is door nauwe samenwerking tussen verschillende sectoren van de samenleving.

Via onze E-zine hou ik jullie op de hoogte van onze vorderingen binnen dit project. Meld je dus aan als je ons wilt volgen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven