Met je Gedachten Apparaten Bedienen.

Kan dat? Ja, dat kan. Philips en Accenture hebben een hoofdband bedacht waarmee ALS patiënten door middel van hun gedachten apparaten kunnen bedienen. We weten allemaal dat onze hersenen kleine stroompjes afgeven. Dat kan gemeten worden met een EEG onderzoek. Heeft dit iets met ayurveda te maken? Jazeker, met het voortschrijden van de techniek worden begrippen uit de ayurveda langzamerhand inzichtelijker gemaakt en daardoor voor een groter publiek begrijpelijker. Dat is erg belangrijk omdat de kennis en kunde uit de ayurveda op deze manier ontsloten wordt voor een publiek die daar voorheen niet voor openstond.

EEG, wat is dat ook al weer?

EEG staat voor elektro encefalografie en dat is een methode om elektrische potentiaalverschillen die in de hersenen zijn ontstaan, via de hoofdhuid te registreren. De spanning is ca 100microVolt. Dat is veel kleiner dan de spanningen die bij het hart door middel van het elektrocardiogram of bij spieren door middel van het elektromyogram gemeten wordt want dat is ca 1 millivolt. Om zo’n spanningsverschil te zien wordt het signaal omgezet in een grafiek waarbij de gemeten spanning op de verticale as staat en de tijd op de horizontale as. Hoe hoger de piek hoe groter de spanning. Je kunt je voorstellen dat als je slaapt de piekjes kleiner zijn dan wanneer je actief bent. De geschiedenis van de EEG gaat terug naar 1912, toen Vladimirovich Pravdich als eerste elektrische potentiaalverschillen in de hersenen van een dier registreerde. Voor dit soort metingen moest meestal eerst het schedeldak worden gelicht. Twaalf jaar later mat Hans Berger, een Duitse neuroloog omstreeks 1924 de eerste EEG van een mens door de schedelhuid heen en beschreef de golven en ritmes die aanwezig zijn in de hersenen

De werking van het gedachten apparaat.

Het gedachten apparaat werkt als volgt. Stel dat ik naar de TV kijk en van zender wil veranderen. Ik denk dan “schakel over naar Nederland twee”. Deze zin brengt potentiaalverschillen aan in mijn hersen volgens een vast patroon. Als ik dit morgen weer denk en de dag daarna weer dan is dit in feite eenzelfde patroon. Dit patroon wordt vastgelegd zodat het herkend wordt door een software. Deze opdracht zit nu besloten in een applicatie op bijvoorbeeld je computer of een tablet en kan op deze manier doorgegeven worden via wifi naar een apparaat en in dit geval naar de TV.

Gedachte + Apparaat = Aktie

Het lijkt dus heel indrukwekkend maar het principe is eigenlijk heel simpel. Jouw gedachten geven een hele kleine potentiaalverandering af met een duidelijke boodschap, dat wordt opgevangen door een apparaat dat die boodschap herkent en de order uitvoert. Het apparaat kan ook alleen maar datgene doen waar het voor geprogrammeerd is. Natuurlijk kan dat in de loop der tijd heel veel informatie bevatten maar het is zoals het is. Er komt niet meer uit dan erin gestopt wordt.

De sky is the limit

Met de onbegrensdheid die wij als mens hebben om te denken en te fantaseren wat we willen beseffen we nauwelijks wat een geweldig potentiaal wij hebben. Je kunt met je geest sturen. Je kunt bedenken dat je de maan wilt bezoeken en dat vervolgens ook doen. De Apolo 11 met bemanning aan boord landde op 21 juli 1969 op de maan. Het is echter begonnen met een idee. Je kunt bedenken dat je dingen anders wilt doen in je leven, beter, zinvoller, en met meer empathie voor elkaar. Dat kun je onmiddellijk uitvoeren. Niets staat dat in de weg. Alleen jouw wil om dat te denken en vervolgens te doen. Wat een mooie wereld zou dat zijn…

Onzichtbaar wordt zichtbaar

Ons denken is “omdat het zo onzichtbaar is” een van de meest onbegrepen dingen. Nu wordt voor het eerst in de geschiedenis ons denken gekoppeld aan een apparaat dat het omzet in een aktie. We zien dus nu wat er gebeurd en dat is – vind ik – spectaculair.

Grip op je geest

Toen ik voor het eerst “echt” leerde mediteren – ik schrijf “echt” omdat ik mij toen voor het eerst realiseerde hoe chaotisch mijn gedachtestroom is – dat was tijdens mijn studie Ayurveda in India. Je geest is een ongelofelijk instrument om alles te kunnen bedenken wat je wilt. Echter we hebben geen flauw idee hoe we deze stroom aan informatie en invallen kunnen ordenen. Dat moet je leren, net zoals je leert lopen of fietsen en dat met vallen en opstaan doet zo kun je leren om je gedachten en impulsen te hanteren. Er grip op hebben.

Besef van de omvang van je geest

Je geest is net een rijtuig met een span wispelturige paarden ervoor. Als jij dat niet goed kunt managen kom je nooit waar je heen wilt gaan. De stem van mijn meester in India vertelde mij hoe mijn geest werkte. Ik heb daar ongelofelijk veel aan gehad. Al was het alleen maar omdat ik toen voor het eerst echt besefte dat je je geest kunt trainen om je gedachten te stroomlijnen en de dingen te doen die je wilt doen. Mijn geest op deze manier te zien was heel anders dan mijn geest te gebruiken om te studeren. Dat is om mijn geest iets te leren wat bruikbaar is voor een bepaald doel. Dat heeft niets van doen met het besef dat ik mijn geest als totaliteit kan sturen.

Mediteren op iedere school

Uitleg over je geest en jong beginnen met meditatie is mijns inziens de krachtigste educatietool die er maar bestaat. Als je ouders en kinderen kunt laten zien wat het effect is van een gedachte door te laten zien dat er een apparaat mee bestuurd kan worden. Nou, dan heb je toch wel een mooi middel in handen om te vertellen waarom meditie zo belangrijk is. Waarom het zo belangrijk is om je denken te kunnen sturen. Waarom het zo belangrijk ik om positief te denken. Als je positief denkt komen er allemaal positieve golven in de ruimte en dat heeft effect op degene die het ontvangt.

Zenden en ontvangen

Wij mensen zijn niet anders aan het doen dan aan het zenden en ontvangen. Als we elkaar zien, maar ook als we alleen al aan elkaar denken. Afstanden spelen geen rol. We kennen allemaal de verhalen van mensen die familie in een ver land hebben. Als ze aan elkaar denken op hetzelfde moment gaat even later de telefoon. Toeval? Helemaal niet. Het signaal dat jij uitzond is opgevangen door je familie in dat verre land. Niets geen abracadabra. Philips en Accenture kunnen je het gewoon laten zien.

Jij en ik

Nu we dit weten is het helemaal belangrijk om het ook te doen. Als ik zo de laatste tijd de kranten opensla of het nieuws zie is het echt heel erg hard nodig om te begrijpen hoe krachtig we allemaal zijn en hoe anders het kan als we wat meer begrip, liefde en empathie konden tonen aan elkaar. Fysiek zijn er grenzen maar geestelijk zijn er geen grenzen. Ieder van ons kan het verschil uitmaken. Echt waar. Ga dus regelmatig even zitten en stuur jouw positieve gedachten de ruimte in. Reken maar dat dit opgevangen wordt.

Cornelis Peters
5 augustus 2014

Bronnen:
De stentor van 5-augustus 2014
NuTech
Wikipedia over EEG

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.