Medicijnen uit de Kas

Het gebruik van kruiden in natuurgeneeswijzen is zo oud als de mensheid. Planten, dieren en mensen vormen samen de natuur. Wij vergeten wel eens dat wij daar los van staan omdat wij als subject de natuur als object onderzoeken, beschrijven en benaderen. Niets is minder waar. Wij zijn zowel subject als object. Zonder planten kunnen wij niet leven. Zonder planten is er geen zuurstof. Ook zorgen planten voor de opname van straling. Wij worden beschermd en gevoed door planten.

Medicijnen uit de Kas

Mohana, Vighnesh en ik hebben ons als doel gesteld om in 2012 een plantenkas te bouwen op ons eigen terrein waar we kruiden gaan verbouwen die nu op de rode lijst staan van uitsterven. Heel veel kruiden zijn nu nog steeds nauwelijks goed onderzocht. Het is heel goed mogelijk dat we belangrijke ziekten kunnen genezen met kruiden die inmiddels in de gevarenzone zitten en spoedig uit zullen sterven als we hier niets aan doen.
Wij zijn ervan overtuigd dat de medicijnen van de toekomst niet uit de farmaceutische fabrieken komen maar uit de kas.

30 planten in de Ayurveda

Wij zijn gespecialiseerd in de kruiden die gebruikt worden in de Ayurveda. Doordat de belangstelling wereldwijd voor Ayurveda groeiende is wordt ook de vraag naar kruiden steeds groter. India is zich daar zeer wel van bewust en heeft nu een plan opgesteld wat uitgerold is voor alle lidstaten. In dat plan staan de 30 meest gebruikte planten in de Ayurveda. Daar wil India zich hard voor maken om dit in grote plantages uit te zetten zodat de voorraad gelijk kan lopen aan de vraag.

Verarming Ayurveda

Mohana schrok toen ze dit zag. Aan de ene kant is dit natuurlijk begrijpelijk maar aan de andere kant: wat gebeurd er dan met al die andere kruiden?
Ayurveda gebruikt een heel scala aan kruiden. Sommige kruidenpreparaten bestaan uit 120 tot 200 verschillende soorten kruiden. Dat is door de tijd samengesteld en bijzonder effectief bevonden. Het kanaliseren van de kruidenpoel tot een groep van 30 kruiden zal een verarming van de ayurveda in de hand werken.

Systeembiologisch onderzoek

Juist nu met de mogelijkheden van systeem biologisch onderzoek waarbij op heel veel verschillende lagen onderzocht kan worden hoe de mengsels kruiden werken en wat ze precies doen. Juist nu is de tijd rijp om dit soort complexe onderzoeken te kunnen doen. Maar dan moeten de kruiden er nog wel zijn.

Oplossing is mogelijk

Dat is het gat waar wij in willen springen. Wij willen kruiden selecteren die op de rode lijst staan. Wij willen nu naar oplossingen zoeken omdat wij hier de expertise en ‘ook belangrijk’ de plek voor hebben. Samen met kennisinstellingen zoals Wageningen Universiteit waar wij inmiddels goede ingangen hebben willen wij deze kruiden behouden voor uitsterving, manieren zoeken om de aantallen te vergroten en deze wereldwijd uit te zetten. Onderzoeken gaan doen naar de medicinale werking – juist naar de complexe samenstellingen van de preparaten dat de Ayurveda zo uniek maakt – en op die manier het gedachtegoed van Ayurveda vastleggen voor nu en voor de toekomst.

Voor de Wereld van Morgen

Via de site van de ASN Bank – ‘Voor de Wereld van Morgen’ wil ik aandacht vragen voor dit project. De vergunning van de gemeente heb ik inmiddels binnen, de tekening van de kas is ook al gemaakt. Nu nog gelden vinden om dit prachtige en zeer belangrijke idee vorm te geven. Dat is de wereld van morgen waar Mohana, Vighnesh en ik ons voor willen inzetten. Daar hebben wij U voor nodig.
Denkt en doet u met ons mee?

Cornelis Peters
4 januari 2012

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.