

De latijnse naam is “Picrorhiza Kurroa”. Ik dacht: “als ik dat in de titel zet klikt iedereen mijn mail weg.” De naam in het Sanskriet: Kutki, is ditmaal gelukkig makkelijker dan de botanische naam.
Wat is het?
Kutki is een bergplant en groeit makkelijk op 3000 meter hoogte in de Himalaya. In de zomermaanden produceert Kutki paarse bloesems. Een prachtig gezicht die paarste hellingen als Kutki in bloei staat.
Wij kennen het niet echt, zoals we bijvoorbeeld wel peper, kurkuma en kardemom kennen, maar wist je dat dit kruid al duizenden jaren gebruikt wordt in de Ayurveda?
Het zijn vooral de knollen en de wortels die gebruikt worden voor hun medicinale eigenschappen. In de wortels van deze plant zijn verschillende inhoudstoffen gevonden waaronder glucosiden, flavonoïden en sterolen.
De werkzame stof van dit plantje heet kutkine, dat is een combinatie van glucoside-A en kutkoside en wordt in tabletten verwerkt met 10 milligram aan werkzame stof.
Waar is het goed voor?
In de Ayurveda wordt kutki gebruikt voor het ondersteunen van de lever. Sterker nog, Kutki is een van de krachtigste zuiveringsmiddelen die de Ayurveda kent.
We weten dat onze lever een ontgiftigingsorgaan is. Wanneer de lever dit goed kan verwerken is er niets aan de hand, maar het moet natuurlijk niet gaan ophopen. Daarvoor is kutki dan weer goed.
Die zorgt ervoor dat de lever op een natuurlijke manier gezuiverd wordt. Naast het reinigen van de lever speelt kutki ook een zeer grote rol in de behandeling van astma en bronchitis.In de combinatie met amalaki en zoethout wordt kutki ingezet bij spijsverteringsproblemen.
Heb je vragen over kruiden of over dit specifieke kruid? Bel ons dan tussen 8:30 en 17 uur voor al je vragen: 0523-677208