Kutki en Ayurveda

Kutki en Ayurveda

De latijnse naam is “Picrorhiza Kurroa”. Ik dacht: “als ik dat in de titel zet klikt iedereen mijn mail weg.” De naam in het Sanskriet: Kutki, is ditmaal gelukkig makkelijker dan de botanische naam.

Wat is het?

Kutki is een bergplant en groeit makkelijk op 3000 meter hoogte in de Himalaya. In de zomermaanden produceert Kutki paarse bloesems. Een prachtig gezicht die paarste hellingen als Kutki in bloei staat.

Kutki

Wij kennen het niet echt, zoals we bijvoorbeeld wel peper, kurkuma en kardemom kennen, maar wist je dat dit kruid al duizenden jaren gebruikt wordt in de Ayurveda?

Het zijn vooral de knollen en de wortels die gebruikt worden voor hun medicinale eigenschappen. In de wortels van deze plant zijn verschillende inhoudstoffen gevonden waaronder glucosiden, flavonoïden en sterolen.

Kutki wortels

De werkzame stof van dit plantje heet kutkine, dat is een combinatie van glucoside-A en kutkoside en wordt in tabletten verwerkt met 10 milligram aan werkzame stof.

Waar is het goed voor?

In de Ayurveda wordt kutki gebruikt voor het ondersteunen van de lever.  Sterker nog, Kutki is een van de krachtigste zuiveringsmiddelen die de Ayurveda kent.

We weten dat onze lever een ontgiftigingsorgaan is. Wanneer de lever dit goed kan verwerken is er niets aan de hand, maar het moet natuurlijk niet gaan ophopen. Daarvoor is kutki dan weer goed.

Die zorgt ervoor dat de lever op een natuurlijke manier gezuiverd wordt. Naast het reinigen van de lever speelt kutki ook een zeer grote rol in de behandeling van astma en bronchitis.In de combinatie met amalaki en zoethout wordt kutki ingezet bij spijsverteringsproblemen.

Heb je vragen over kruiden of over dit specifieke kruid? Bel ons dan tussen 8:30 en 17 uur voor al je vragen: 0523-677208

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.