Kun je profijt hebben van Ayurveda bij kanker?

Ayurveda heeft een eigen kijk op kanker. We maken allemaal elke dag kankercellen, maar ons immuunsysteem is erg slim en herstelt de balans. Traditionele geneeswijzen vanuit de gehele wereld blijven actueel, ondanks de verzadiging door de moderne conventionele geneeskunde, om één reden: … ze werken. Vanwege deze reden zijn ze opgenomen in het dagelijks leven, gezondheidsgewoonten en culturele gebruiken van miljarden mensen op de planeet. Mogelijk is dit in geen enkele andere traditionele geneeswijze meer evident dan de in oude Ayurvedische praktijk.

Weinig tijd om het hele artikel te lezen? Ga dan naar Artikel in het kort

Ayurveda?

Laten we eens kijken wat Ayurveda te zeggen heeft over de zeer moderne ziekte kanker en laten we kijken naar de Ayurvedische behandeling bij kanker.

Ayurvedische kruiden worden al volop bestudeerd.

Een snelle blik in de onderzoeksdatabank PubMed naar onderzoeken die de meest voorkomende Ayurvedische kruiden hebben onderzocht. Tot op heden zijn er bijna 696 studies uitgevoerd op komijn, 766 op venkel, 1113 op bittermeloenen  en 3218 op gember.

Interessant is dat er 11466 onderzoeken naar kurkuma en curcumine zijn uitgevoerd, waaronder 4328 onderzoeken naar hoe kurkuma alleen en in combinatie met andere kruiden, kanker kan helpen bestrijden.

Ayurveda is uniek in de kennis van samenhang van kruiden

De meeste gezondheidsbewuste personen zijn zich bewust van de genezende kracht van deze Ayurvedische kruiden en kunnen zich zelfs bewust zijn van enkele andere principes rondom Ayurveda. Weinigen echter begrijpen hoe deze individuele kruiden deel uitmaken van een samenhangend en complex systeem van medicijnen dat al meer dan 5.000 jaar bestaat.

De basisprincipes van Ayurveda

De term Ayurveda betekent letterlijk “de wetenschap of de kunst van het leven”. Dus Ayurveda betreft niet alleen de behandeling van het fysieke lichaam. Het richt zich ook op het balanceren en harmoniseren van alle aspecten van de mens. Dit houdt zowel de spiritualiteit en de geest van een persoon in alsmede zijn interactie met de samenleving en met het lichaam.

Vijf elementen

In Ayurveda wordt iemand gezien als bestaande uit vijf primaire natuurlijke elementen: ether (of ruimte), lucht, vuur, water en aarde. Deze elementen manifesteren en combineren zich in het lichaam op bepaalde fysiologische manieren. Hoe deze elementen zich uiten worden Vata-, Pitta- en Kaphadosha genoemd. De dosha-balans is de kern van het Ayurvedische genezingssysteem.

Vata, pitta en kapha

In basistermen is elke dosha verantwoordelijk voor specifieke functies in het lichaam. Vata bijvoorbeeld is geassocieerd met de lucht- en etherelementen. Het is verantwoordelijk voor beweging – inclusief bloedsomloop, ademhaling, eliminatie en zenuwimpulsen. Pitta wordt geassocieerd met water en vuur en is verantwoordelijk voor het metabolisme, inclusief cellulair metabolisme. Tenslotte wordt het Kapha-dosha geregeerd door water en aarde. Het is verantwoordelijk voor groei en bescherming, inclusief de bescherming van de hersen- en ruggengraatvloeistof en de slijmvliesbekleding van de maag. Het is ook verantwoordelijk voor de groei van nieuw weefsel.

Ieder mens is uniek

Elk individu is uniek binnen het Ayurvedische model en dus drukt elke persoon de dosha’s anders uit. Door middel van een constitutietest die op onze site staat, kun je uitzoeken welk type je bent. Je kunt dit ook rechtstreeks laten bepalen door een ayurvedisch arts of therapeut bij jou in de buurt.

Hoe Ayurveda kanker ziet

In de Ayurveda wordt elke onbalans in het lichaamssysteem veroorzaakt door de overprikkeling of onderdrukking van een of meer van de dosha’s. Daarom begint alle ziekte via deze dosha’s.

Dosha-onbalans kan leiden tot ongemak volgens de volgende basisfasen:

Basis fasen dosha onbalans

 • Accumulatie – waarbij een of meer van de doshas is toegenomen.
 • Verergering – als het niveau van één dosha toeneemt, zorgt dit ervoor dat de overgebleven doshas uit balans raken.
 • Overloop – een verzameling dosha’s verspreidt zich in het lichaam en verspreidt daardoor Ama of giftige afvalproducten.
 • Lokalisatie – het dosha vestigt zich op een zwakke plek in het lichaam.
 • Manifestatie – d.w.z. de symptomen.
 • Ziekte – dit zou het punt kunnen zijn waarop een conventionele arts de diagnose van een ziekte kan vaststellen, zoals een bepaald soort kanker.

Vitaliteit is het vermogen om je aan te passen

Een belangrijke indicatie voor gezondheid en vitaliteit is volgens Ayurveda het vermogen van het lichaam om zich aan te passen aan veranderende omgevingen en externe stimuli. Wanneer het lichaam zich niet kan aanpassen, verstoort dit de communicatie tussen lichaamsfuncties. Het proces van communicatieonderbreking kan ook worden verergerd door Ama.

Ama is gifstof

Ama is de opeenhoping van gifstoffen in de vorm van niet-verteerde materie in de bloedsomloop die uiteindelijk in weefsels en cellen wordt afgezet.

Homeostase betekent dosha’s in balans

Wanneer de dosha’s  in balans zijn, is het lichaam in homeostase. Homeostase is het in evenwicht zijn van alle functies in het lichaam (zoals temperatuur, zuurgraad, bloeddruk en ademhaling) en het vermogen van het lichaam om dit evenwicht te behouden, ondanks omgevingsinvloeden. In de Ayurveda betekent dosha-balans dat alle lichaamssystemen, functies en communicatie zowel in het lichaam als tussen het lichaam en de externe omgeving, soepel werken. Ayurveda erkent dat kankercellen altijd in het lichaam aanwezig zijn, maar wanneer het lichaam zich in een staat van dosha-balans (of homeostase) bevindt, is dit geen probleem.

“Volgens Ayurveda leidt een onevenwichtige fysiologie (dosha’s) tot fouten in de natuurlijke intelligentie van lichaamscellen en dat leidt weer tot het slecht functioneren van genen en gengedrag, leidend tot ziekten zoals kanker,”

zegt dr. Virender Sodhi (MD, ND) van de Ayurvedic and Naturopathic Medical Clinic in Washington State.

Deze stelling wordt onderbouwd door het magistrale levenswerk van dr. Mina Bissel. In een zin met drie woorden vat ze haar hele wetenschappelijke oevre samen.

“Context is Everything”. Samenhang is Alles.

We maken dagelijks kankercellen aan

“We maken allemaal elke dag kankercellen, maar ons immuunsysteem is erg slim en herkent niet alleen de slechte defecte cellen, maar stuurt ook zijn eigen leger om het te vernietigen. Daarom is de balans tussen mentale, emotionele, fysieke en spirituele gezondheid een zeer belangrijk onderdeel van genezing.”

Voor de Ayurvedische Behandeling van Kanker is Preventie Essentieel

In mijn e-boek “Gezond en Vitaal met Ayurveda” beschrijf ik zes invalshoeken die allemaal even belangrijk zijn om te zorgen voor een goede gezondheid.

De eerste is emotie en hoe hier goed mee om te gaan. Voeding is natuurlijk heel erg belangrijk. Je bent wat je eet, wordt wel eens gezegd. Eet vaker verse groenten, voldoende fruit. Maar ga ook voor biologisch vlees als je van vlees houdt en vermijdt voeding die bewerkt is. Stress is ook een valkuil waar je jezelf goed tegen moet beschermen. Voortdurend onder een bepaalde spanning moeten presteren is op den duur onhoudbaar. Hou dit dus goed in de gaten.

Slaap, niet te vergeten. Minimaal 8 uur slaap op een dag is bijzonder aan te raden. In je slaap is je lichaam aan het rusten maar ook aan het herstellen. Beweging is belangrijk, minimaal een uur per dag en dan mag je alles hierbij optellen. Dus ook huishoudelijke taken. Meditatie is heel erg fijn om te doen en levert je enorm veel op. Dat hoeft echt geen uren te duren. Korte meditaties van enkele minuten verdeeld over de dag werken minstens zo goed en zelfs nog beter dan lange meditaties.

Tegenwoordig horen en lezen steeds meer mensen over traditionele geneeswijzen zoals Ayurveda, om een ​​breed gezondheidspakket samen te stellen voor het voorkomen van kanker. Ze doen dit niet alleen voor hun lichamelijke gezondheid, maar ook voor een betere kwaliteit van leven. Vandaag de dag beoefenen duizenden mensen yoga en nemen dagelijks ondersteunende en geneeskrachtige kruiden in die rechtstreeks uit de Ayurveda komen.

Hier zijn een aantal methoden om te overwegen, preventief of tijdens je behandeling.

 • Abhyanga: Abhyanga betekent massage en is een belangrijk onderdeel van de Ayurvedische therapie. Het gaat meestal om oliën, bereid met gespecialiseerde Ayurvedische kruiden en etherische oliën voor lymfedrainage, om het lichaam te reinigen en voor algehele ontspanning.
 • Shirodhara: Shirodhara is een druppeltherapie voor het hoofd. Door voorzichtig warme, kruidige olie over het voorhoofd te gieten gaan je hersengolvenpatronen zich synchroniseren en helpen het lichaam en de geest om zich te coördineren en te kalmeren.
 • Diegenen die borstkanker willen voorkomen, kunnen de Stanya Shodhana-massage doen. Dat is een massage waarbij wonder-, kokos-, olijfolie of andere geneutraliseerde oliën om het borstgebied worden gemasseerd. Dit is voor ontgifting alsmede om vastzittende gifstoffen in de borstklieren te mobiliseren zodat ze afgevoerd kunnen worden.
 • Swedana: Swedana is een met kruiden behandeld stoombad. In deze methode worden het hoofd en het hart koel gehouden, terwijl milde hyperthermie wordt toegepast op de rest van het lichaam. Van deze procedure wordt gezegd dat ze zowel fysieke als emotionele toxines verwijdert die diep in de weefsels zitten.
 • Garshana: Dit is een speciale methode waarbij handschoenen gedragen worden van ruwe zijden (na weglaten) waarmee je het hele lichaam masseert. Deze procedure helpt de bloedsomloop te verhogen en reinigt de poriën van de huid.
 • Basti: Basti is een klysma met Ayurvedische kruiden om toxines uit de dikke darm te halen.
 • Panchakarma: Panchakarma betekent ‘vijf behandelingen’. Het is ontworpen om alle vijf de zintuigen te betrekken bij een diep ontgiftende ervaring voor lichaam, geest en ziel. Panchakarma is individueel afgestemd op de individuele gezondheidsbehoeften. Het EAC heeft meer dan 30 jaar ervaring met Panchakarma en hier worden buitengewoon goede resultaten mee geboekt.
 • Basti (klysma) wordt meestal uitgevoerd aan het einde van een Panchakarma-behandeling om losgekomen onzuiverheden kwijt te raken. Het wordt ook gebruikt om Ayurvedische geneesmiddelen op de meest effectieve manier in het bloed en de weefsels te introduceren. Dit wordt de voedende klysma genoemd en dat neem je in zijn geheel op.

Ayurveda biedt een rijke hoeveelheid informatie en oefeningen voor de gezondheid van lichaam, geest en ziel – inderdaad, dit artikel beroert nauwelijks de oppervlakte van die kennis. Ayurvedische behandeling voor kanker is een uitstekende aanvulling op elke helende reis en de bijdrage ervan aan wat we nu de moderne wetenschap van “natuurlijke genezing” noemen, is niet te vergelijken.

Artikel in het kort

 • Traditionele geneeswijzen zoals de Ayurveda zijn er nu nog steeds, ondanks de moderne conventionele geneeskunde …omdat ze werken.
 • Veel gezondheidsbewuste mensen zijn zich bewust van de helende kracht van Ayurvedische kruiden, waaronder curcumine (te vinden in kurkumawortel) (spatie weglaten), komijn, venkel en gember. Men is zich echter mogelijk niet bewust van andere aspecten van Ayurveda en dat is dat het een samenhangend en complex systeem van medicijnen is dat al meer dan 5.000 jaar bestaat.
 • De term Ayurveda betekent letterlijk ‘de wetenschap van het leven’. Het richt zich ook op het balanceren en harmoniseren van alle aspecten van de mens. Dit houdt zowel de spiritualiteit en de geest van een persoon in en zijn interactie met de samenleving, alsmede het lichaam.
 • In Ayurveda wordt iemand gezien als bestaande uit vijf primaire natuurlijke elementen: ether (of ruimte), vuur, water, lucht en aarde. Hoe deze elementen zich uiten, wordt dosha’s genoemd en het balanceren van deze dosha’s vormt de kern van het ayurvedische genezingssysteem.
 • Ayurveda erkent dat kankercellen altijd in het lichaam aanwezig zijn, maar wanneer het lichaam zich in een staat van dosha-balans (of homeostase) bevindt, is dit geen probleem. Dosha-onbalans kan leiden tot dis-gemak (vervangen door: ongemak?) volgens de volgende basisfasen:
 • Accumulatie – waarbij een of meer van de dosha’s is toegenomen
 • Verergering – als het niveau van één dosha toeneemt, zorgt dit ervoor dat de overgebleven doshas ongebalanceerd worden
 • Overloop – de verzamelde dosha’s verspreiden zich in het lichaam en draagt ​​Ama, of giftige afvalproducten met zich mee.
 • Lokalisatie – het dosha vestigt zich op een zwakke plek in het lichaam
 • Manifestatie – d.w.z. symptomen
 • Ziekte – dit zou het punt zijn waarop een conventionele arts een diagnose van ziekte zou stellen, zoals een bepaald soort kanker

Er zijn tal van Ayurvedische behandelingen die kunnen worden gebruikt om lichaam en geest in balans te brengen en de Ayurvedische behandeling is een uitstekende aanvulling op elke helende reis.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met natuurlijke methoden om kanker te behandelen. Heb jij nog tips voor andere lezers? Waar bestaat jouw ZelfZorg uit? Deel het hieronder met ons.

Bronnen:
Cancer – Ayurvedic understanding and hopeful treatment modalities/ geraadpleegd op 27 maart 2018
Pubmed voor kurkuma, komijn, venkel, bittermeloen en gember.
Dr. Mina Bissel: Mina Bissell has been recognized for her lifetime contributions to breast cancer research, the enhanced role of extracellular matrix (ECM), and the nucleus environment to gene expression in normal and malignant tissues. Context is Everything:
http://www2.lbl.gov/LBL-Programs/lifesciences/BissellLab/research.html
Dr. Mina Bissel TedTalk
Could You Benefit From Ayurvedic Treatment For Cancer? By Dr. Veronique Desaulniers

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

5 gedachten over “Kun je profijt hebben van Ayurveda bij kanker?”

  1. Dankjewel voor je compliment Hendrina. Ayurveda wordt steeds interessanter omdat het meer en meer de erkenning krijgt die het zo broodnodig verdient. Ik hoop hier met mijn artikelen de aandacht op te vestigen.
   Fijne dag,
   Groet van Cornelis

  1. Geweldig Gwen, dat is een prachtig cijfer. Heel erg veel succes met je studie en laat zo nu en dan iets van je horen.
   Het allerbeste en dankjewel voor je reactie.
   Met vriendelijke groet,
   Cornelis Peters

 1. Goedendag Cornelis,

  Ik gebruik al enkele jaren ayuvedische kruiden.Ik voel mij hier heel goed bij nu lees ik alleen dat deze kruiden ook heel veel giftige stoffen [zware metalen ] bevatten. Nu zegt de arts dat zijn kruiden dit niet bevatten omdat de kruiden uit canada komen. Hoe zit dit ?

  Vriendelijke groet,

  Monique

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven