KRIJG NOU WAT? Biologen resoluut: planten hebben geen bewustzijn!

Biologen resoluut: planten hebben geen bewustzijn, Kopt de Volkskrant op dinsdag 9 juli 2019.
Amerikaanse, Duitse en Britse biologen verwerpen de wetenschappelijke publicaties van de laatste jaren waarin gewag wordt gemaakt van gevoelens, leervermogen en geheugen van planten. Ze keren zich tegen het idee dat er zoiets bestaat als plantaardige intelligentie. Daarvoor missen planten nu eenmaal de benodigde zenuwcellen en hersenen volgens de wetenschappers.

Ik vertelde dit tijdens het ontbijt aan Mohana en ik wachtte stiekem op haar reactie. “Het zegt meer iets over de onderzoekers zelf dan over de planten die zij onderzoeken”, antwoorde ze droogjes. “Ze mogen wel eens wat meer lezen over Einstein. Einstein geloofde in een God die zich openbaart in de harmonie van de natuur en de kosmos.” En daarmee was voor haar de kous afgedaan.

Mohana is iemand die dag in dag uit in gezelschap is van planten. Ze noemt de planten in onze tuinen haar kinderen. Als een zorgzame moeder verzorgt ze met heel haar hart de planten, kruiden en bomen die in de tuinen van ons centrum groeien. Ze kent ze bij naam, hun karakter en hun wensen. En, ze praat tegen de planten. Soms hardop, vaak zachtjes en als de planten het nodig hebben zingt ze voor ze.
Ze vraag zich helemaal niet af of planten gevoel hebben. Ze weet het van binnen uit.

Onze tuinen zijn een kleine afspiegeling van de rijkdom aan biodiversiteit binnen de plantenwereld. Wij hebben meer dan 5000 soorten staan. Alle planten hebben waarden, geen een uitgezonderd. Ook de on-kruiden, de paria’s in het plantenkastenstelsel, hebben waarden en zijn vaak buitengewoon medicinaal.

Toch snap ik de redenering van de biologen wel. Zelf was ik in mijn jonge jaren niet veel anders. Maar de vele jaren in India en mijn huwelijk met Mohana hebben mij toegang gegeven tot een veel bredere kijk op het leven. Talloze gesprekken met Mohana tot vaak diep in de nacht hebben mij stapje voor stapje laten zien en ervaren dat de wereld vele lagen heeft die onderling ook nog eens zijn verbonden.

Daarom ben ik ook zo opgetogen over mensen zoals Cleve Backster, de CIA-agent die in 1966 met zijn leugendetector aantoonde dat planten gevoel hadden.
Of de Canadese wetenschapper Dr. Suzanne Simard die in haar 30-jarige carrière als onderzoekster baanbrekend onderzoek deed en nog steeds doet naar communicatie tussen bomen in de wouden van Canada.

“Er is veel meer aan de hand in bossen dat wij niet kunnen zien. Bomen hebben een verfijnd en onderling verbonden sociaal netwerk dat ondergronds bestaat.”
“Het bos is een wereld van oneindige, biologische paden die bomen met elkaar verbinden en hen in staat stellen om te communiceren en het bos zich te laten gedragen alsof het één enkel organisme is.”
Wat mij diep raakte is haar onderzoek waarin zij haarscherp aantoonde dat de bomen onderling een nauwe sociale band met elkaar onderhouden.

Volgens Suzanne zijn de moederbomen de grootste en oudste bomen in het bos met de meeste schimmelverbindingen. Het zijn niet per se vrouwelijke bomen, maar Simard ziet ze in een verzorgende, ondersteunende, moederlijke rol. Met hun diepe wortels stellen ze water op en maken het beschikbaar voor ondiep gewortelde zaailingen. Ze helpen naburige bomen door ze voedingsstoffen te sturen, en wanneer de buren het moeilijk hebben, detecteren de moederbomen hun noodsignalen en verhogen ze de stroom van voedingsstoffen dienovereenkomstig.

De bomen hebben interactie met elkaar door chemische en hormonale signalen via een netwerk van mycelium. Mycelium is een soort spinneweb dat bestaat uit dunne draden van schimmel die onder de grond groeien. Wortels van bomen en planten hebben een interactie met deze draden, net zoals wij via onze computers toegang hebben tot internet. Het wordt dan ook wel eens voor de grap “wood wide web” genoemd.
Dat partnerschap van de wortels van planten en schimmels staat bekend als mycorrhiza en is voor beide partijen gunstig; planten leveren koolhydraten aan de schimmels en in ruil daarvoor helpen de schimmels bij het verzamelen van water en het leveren van voedingsstoffen zoals fosfor en stikstof aan de partnerplant.

De bomen “praten” dus via chemische en hormonale signalen via het mycelium. Deze berichten bepaalden welke bomen bepaalde voedingsstoffen nodig hebben. Ze communiceren via koolstof, stikstof, fosfor, water, hormonen en chemicaliën en delen deze elementen, waardoor het hele bos in evenwicht wordt gebracht.

Net zoals we in een radio, als we die we uit elkaar halen, de liedjes niet kunnen vinden of het bewustzijn van mensen tijdens een hersenoperatie niet kunnen vinden, zo kunnen we dus ook niet zonder meer stellen dat zonder hersencellen of neuronen planten geen bewustzijn of gevoel hebben. Want hoe kun je anders de ontdekkingen van Clive Backster en Suzanne Simard verklaren?
Dat is echt te kort door de bocht en kapt bij voorbaat een open mind voor onderzoek eerder af, dan dat het mogelijkheden opent om verder te kijken.

Daarom, beste lezers, wil ik jullie van harte uitnodigen om onze Open Ayurveda Tuindagen van 20 juli en 18 augustus te bezoeken.

Graag willen Mohana en ik jullie meenemen op een tocht door onze tuinen, en jullie kennis laten maken met planten die mogen groeien zoals zij dat willen en die net als wij een bewustzijn hebben.

Wij faciliteren en volgen, maar de planten in onze tuinen zijn “King of the Jungle.” Dat levert interessante invalshoeken op en ik als blijvende vraagsteller mag in bepaalde delen van de tuin onderzoek doen om dingen te bewijzen voor “ongelovige biologen” door middel van wetenschappelijk onderzoek.

Op deze dagen gaat Mohana jullie alles vertellen over de vele planten met bewezen antibacteriële werking. Dat zijn planten die dus gebruikt kunnen worden bij de bestrijding van infecties. Maar ook onze waterplanten, die in bepaalde combinaties gebruikt kunnen worden om mentale klachten zoals angsten of vergeetachtigheid te ondersteunen.

Met een heerlijke Ayurvedische maaltijd als start, gecombineerd met twee interessante lezingen van onze oud-cursisten is de dag compleet.

Afgelopen tuindag werden we bezocht door een familie die deze dag als cadeau aangeboden kreeg. Wat een waardevol cadeau! Dus dat kan ook. Op verzoek sturen we je een mooie uitnodiging dat dienst kan doen als cadeau.

[camera]Kaarten voor 20 juli en 18 augustus zijn te vinden op de homepagina van onze website. [/camera]

Je mag ook even een email sturen info@ayu.nl of even bellen naar 0523-677208. Dan zorgen we ervoor dat de kaarten naar jullie toegestuurd worden.
Tot zien op 20 juli of 18 augustus,

Mohana en Cornelis

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.