Kanker zelf bestrijden is de grootste doorbraak van 2013?

Het wordt gezien als een echte wending in het denken over kanker, en nu is – volgens het grootste wetenschapsblad Science – het de doorbraak van het jaar: “Breakthrough of the Year”: kanker-immunotherapie. Daarbij wordt niet de tumor aangepakt, maar wordt het imuunsysteem van de patiënt zodanig opgepept dat het lichaam die tumor zelf aanvalt.

Terug naar de bron

Met verbazing heb ik deze ‘eyeopener’ gelezen. Verbazing omdat er zoveel geld is gestoken in kankeronderzoek om uiteindelijk na al die jaren te moeten constateren dat het versterken van het immuunsysteem de belangrijkste insteek is. Deze wijsheid komt rechtstreeks uit de Ayurveda. Alleen heeft de Ayurveda wel een andere aanvliegroute om het immuunsysteem te versterken.

Versterken van het immuunsysteem volgens de Ayurveda

Goed eten, op tijd rusten, je geen zorgen maken, goede sociale contacten hebben en onderhouden, doen waar je goed in bent en waar je plezier door krijgt. Als je dan toch nog uit balans raakt, zorgen toegespitste kruidenpreparaten en behandelingen voor een herstel van je natuurlijk evenwicht.
Tja, dat zorgt natuurlijk niet voor grote inkomsten voor een farmaceutisch bedrijf.

Versterken immuunsysteem volgens Bristol-Myers Squibb

Zij hebben een drug ontwikkeld dat de eigenschap heeft om cytotoxische T-lymfocyten CTLA-4 te activeren. Cytotoxische T-lymfocyten zijn witte bloedcellen die in ons lichaam cellen aanvallen die beschadigd of geinfecteerd zijn. Cytotoxische T-lymfocyt Antigeen 4 is een eiwitreceptor dat in staat is om het immuunsysteem te beïnvloeden.

Op de rem

Kankercellen zijn cellen die op een bepaalde manier zijn beschadigd en als dusdanig door CTL’s opgemerkt worden. Maar het constateren dat deze cellen niet OK zijn, betekent nog niet dat er ook tot actie wordt overgegaan om de cel te vernietigen. Daar is meer voor nodig omdat de kankercellen een soort remsysteem uitzenden waardoor de CTL’s niet tot actie kunnen overgaan. De drug Ipilimumab heeft de eigenschap om dit remsysteem uit te zetten.

Eureka of toch even niet

Eureka zou je zeggen. Toch is het oppassen geblazen met dit middel en ook met deze techniek. Het lijkt zo simpel om even een knop aan of uit te zetten in je lichaam. Doorgaans ligt het veel complexer en als je de bijwerkingen leest dan wijst dat het ook uit. Het middel veroorzaakt namelijk een overmatige activiteit van het immuunsysteem waardoor hevige reacties en ontstekingen ontstaan. De meest voorkomende individuele bijwerkingen waargenomen bij meer dan 10% van de patiënten zijn diarree, huiduitslag, pruritus (jeuk), vermoeidheid, misselijkheid, braken, verminderde eetlust en buikpijn.

Moeten we hier nu zo blij mee zijn?

Nee, omdat het nog steeds om een drug gaat. Ja, omdat het wel om een andere manier van kijken gaat. Dat laatste vind ik dus de doorbraak. De doorbraak dat er eindelijk in het hoofd van halsstarrige wetenschappers gekeken wordt naar een andere koers. Een koers die logisch is omdat het lichaam zelf aangeeft hoe problemen opgelost kunnen worden. Terug naar de basis dus.

Ik hou het op Ayurveda, dat indrukwekkende systeem dat al sinds de Veda’s op aarde is.
Milieuvriendelijk, voor de mens en voor het dier, natuurlijk, vol wijsheid, vriendelijk, op menselijke maat gestoeld, logisch en biologisch. Hoe logisch wil je het eigenlijk hebben?

Cornelis Peters
20-12-2013

Bronnen:
https://www.sciencemag.org/
https://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3565257/2013/12/20/Science-kanker-zelf-bestrijden-is-de-grootste-doorbraak-van-2013.dhtml
https://en.wikipedia.org/wiki/Ipilimumab
https://www.ema.europa.eu/docs/nl_NL/document_library/EPAR_-_Summary_for_the_public/human/002213/WC500109303.pdf

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.