Is Antibacteriële Zeep Gevaarlijk!

Heel veel mensen hebben het in huis: een antibacteriële zeep omdat ze denken dat dat nodig is om bacteriën en andere schadelijke micro-organismen te lijf te gaan. Er is echter geen bewijs dat antibacteriële zeep daadwerkelijk de verspreiding van ziektekiemen tegengaat. Integendeel zelfs: volgens mij en sinds kort ook een aantal Nederlandse wetenschappers werken ze resistentie van ziektekiemen tegen antibiotica juist in de hand.

Bovendien kunnen dergelijke producten schadelijk zijn voor de huid. Zo is het stofje triclosan, dat in veel shampoos en tandpasta’s zit in grote hoeveelheden kankerverwekkend.
Pepijn van der Gulden schreef hier in de Volkskrant van 20 november 2014 al een alarmerend artikel over.

Recent onderzoek toont aan dat dergelijke antibacteriële zepen en gels helemaal niet beter werken tegen bacteriën dan gewone zeep. Tegen virussen (die de meeste ziekten zoals griep of een verkoudheid overbrengen) werken ze alvast zeker niet.
Ontsmettingsmiddelen die vaak voor de handen of in gezondheidsinstellingen worden gebruikt, vallen buiten deze categorie omdat ze alcohol bevatten in plaats van antibacteriële stoffen. Ik heb het dus uitsluitend over de zeepjes en gels voor consumentengebruik.

Er gaat nu een groot onderzoek van start waarin dit onderzocht gaat worden. We hebben heel goed in kaart hoeveel antibiotica gebruikt wordt bij mens en dier. Het is echter volstrekt onduidelijk hoeveel mensen gebruik maken van antibacteriële zeep of gels voor de ontsmetting voor huid en huis. Zijn dat er 500, 1000 of 5 miljoen? We hebben geen flauw idee en dat is zorgelijk.

In mijn vorige eZine heb ik een tipje opgelicht over het belang van ons microbioom. Wij leven in symbiose (beider voordeel) met heel veel goedgezinde bacteriën samen. Die helpen ons eten te verteren, onze huid te beschermen en onze weerstand in stand te houden. Om deze bacteriën te doden gaan we dus onze weerstand onderuithalen. Door gevaarlijke micro organismen bloot te stellen aan dat kleine beetje antibacteriële stofje dat in de zepen en de gels zit vormen zij juist resistentie daartegen. We helpen ze daarmee dus om sterker te worden in plaats van zwakker.

Wij brengen dus wapens naar onze vijand, lopen achteruit en steken onze handen omhoog om aangevallen te worden. Dat is even beeldend samengevat het effect van deze zepen en gels. Niet meer gebruiken dus.

Wat dan wel?
In de Ayurveda gebruiken we natuurlijke middelen om onszelf en ons huis schoon te maken. Middelen die onze huid en ons milieu goed gezind zijn. Voor de huid zijn dat natuurlijke zepen waar dit fabriekje in uitblinkt.

Voor je huis kun je producten gebruiken zoals beschreven staat in dit blog van duurzaam thuis met schoonmaakmiddelen waarmee je zonder chemische toevoegingen perfect schoonmaakt. Dan moet je denken aan schoonmaken met citroensap, olijfolie, zout en nog veel meer.

Dat is beter voor onszelf, onze goede bacteriën, ons huis en ons milieu.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met de vervanging van antibacteriële middelen naar natuurlijke middelen. Heb jij nog tips voor andere lezers? Waar bestaat jouw ZelfZorg uit? Deel het hieronder met ons.

[camera]
Cornelis Peters is onderzoeker en expert op het gebied van gezondheid en welzijn vanuit Ayurveda. Hij deelt zijn kennis over ‘de zes treden‘ waarmee de weg naar persoonlijke groei en gezondheid voor iedereen open ligt via deze artikelen en de gratis MasterClass “Tien Ayurvedische leefregels voor een leven vol energie. Deze masterclass is gratis te downloaden via deze site.”.[/camera]

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.