Inzicht in persoonlijkheid vanuit Ayurvedisch perspectief

We kunnen er niet onderuit. De ontwikkelingen gaan razendsnel op alle terreinen en de vraag naar goede studies om hier adequaat op in te spelen neemt handoverhand toe. Door het intensief bezig zijn met onze film ‘Mind Walls’, waarin wij de problematiek van de enorme toename van mentale problemen bij de mensen belichten vanuit de Ayurvedische invalshoek stuitte ik op diverse interessante wetenschappelijke onderzoeken.

Universele toepasbaarheid

De sociaal-etnische dynamiek van het menselijk ras in de context van de opkomende ‘global village’, prikkelen psychologen wereldwijd om een persoonlijkheidtheorie te ontwikkelen met een universele toepasbaarheid en relevantie, die bepaalde fundamentele componenten van de persoonlijkheid kunnen beschouwen als onveranderlijk, ongeacht cultuur, ras en geboorte.

Begrijpen en voorspellen van menselijk gedrag

Tegen dit licht heeft ‘Ayurveda’ een belangrijke rol te spelen omdat het als één van de weinige natuurgeneeskundes een theoretische en empirische basis kan verstrekken van persoonlijkheidskenmerken en types. Deze Ayurvedische concepten zijn van toepassing op alle mensen, ongeacht kaste, huidskleur, geslacht of ras. Daarom is het interessant om vanuit deze Ayurvedische kennis een aantal van deze kwesties in verband met de persoonlijkheid vanuit psychologisch perspectief te valideren.

Voorspellen en voorkomen van ziekten

Om de geest te begrijpen en te beschrijven zijn de begrippen tridosha: Vata, Pitta en Kapha en de triguna’s: Sattva, Rajas en Tamas bijzonder overtuigend.
Wanneer we het menselijk gedrag en emoties – gebaseerd op deze indeling – goed in kaart brengen, biedt dit kansen om te zien welke mensen gevoelig zijn voor wat voor soort gezondheidsrisico’s en hoe we dit kunnen voorkomen of genezen. Dit geeft medische professionals een kans om op zoek te gaan naar methoden om ziekten te voorkomen, in plaats van op zoek naar genezing alleen.

Het artikel van S Shilpal en CG Venkatesha Murthy in het internationaal kwartaalblad voor onderzoek in Ayurveda van januari 2011 is een theoretische poging in ontwikkeling van een dergelijke persoonlijkheid propositie die kan worden gevalideerd. Lees hier het originele artikel.

Downloads

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.