Het gebeurde zomaar uit het niets. Ik was in mijn vogeltuin de eenden, kippen, pauwen, kalkoenen en de patrijs aan het voeren. Ik genoot van het vrolijke gesnater van de vele kleintjes die al wiebelend en rennend achter het voer aan renden. Plotsklaps veranderde de vrede in een totale chaos.
Bhima
Schijnbaar vanuit het niets kwam Bhima, onze labrador, de voor hem verboden tuin in rennen. Zonder zich maar een moment te bedenken vlogen de kippen de bomen in, de eenden met hun kroost renden de dichtstbijzijnde vijver in en de kalkoenen en de pauwen renden om hun hachje te redden zover mogelijk naar het einde van de tuin toe.
De vredige rust was in een seconde veranderd in een allesoverheersende paniek!
Het stressniveau bij de vogels sloeg alle meters door. In een onderdeel van een seconde steeg hun bloeddruk, ging er veel meer bloed naar de spieren en het hart om zo snel mogelijk te kunnen wegrennen en -vliegen en steeg hun ademfrequentie huizenhoog. Alle biochemische processen in het vogellichaam stonden in het teken van overleven.
Minder dan 5 minuten!
Bhima rende triomfantelijk drie rondjes door de tuin en ging met dezelfde snelheid weer door het hek naar huis toe. Snel deed ik de deur achter hem dicht. Ik keek op mijn horloge en precies drie-en-een-halve minuut later!!! kwamen alle vogels weer terug om te eten en was het weer business as usual. Vredig en mooi.
Het leek net alsof er niets gebeurd was. En dat is voor een vogelleven heel normaal. Het leven is onvoorspelbaar en daar zijn deze dieren op ingesteld. Het ene moment is er paniek en dan rennen ze voor hun leven, het andere moment is het vredig en dan zie je ze heerlijk spelen met elkaar of zonnebaden als de zon schijnt.
Ook wij rennen weg bij gevaar
Wij mensen hebben deze reactie ook. Als we plotseling in een gevaarlijke situatie komen, rennen we ook weg om ons leven te redden. Daar hoeven we niet lang over na te denken. Ons zenuwstelsel is daar namelijk op ingericht. Gelukkig maar.
Stress oproepen door het te denken
Maar mensen zijn hele andere dieren. Wij kunnen stress oproepen door het alleen maar te denken!! Wij zijn in staat om ons stressniveau tot recordhoogte te brengen door over dingen in te zitten die er niet zijn maar die we gewoon bedenken. Dat is vreemd, vind je niet? Onze hersenen zijn namelijk niet in staat om het verschil te zien of er echt gevaar is of dat we dit bedenken. De reactie van het lichaam is hetzelfde.
Hypofyse komt in aktie
De hypofyse geeft de bijnieren de opdracht om onmiddellijk cortisol te produceren. Dit wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Cortisol zorgt dat de bloedsuikerspiegel stijgt en dat de stofwisseling harder werkt. Eiwitten en glycogeen in het lichaam worden vliegensvlug omgezet in glucose. De glucose zorgt voor onmiddellijke energie om op de stresssituatie te reageren.
Bij spanning geen rust
In deze staat van acute paraatheid is er geen rust. Alle systemen in het lichaam staan in de startblokken. Er is dan ook geen tijd voor ontspanning, tijd om te denken zodat je de juiste beslissing neemt en al helemaal niet voor rust. Wanneer dit lang duurt neemt je weerstand af, daardoor wordt je vatbaarder voor ziekten, je slaapt minder goed dus heb je minder energie en voordat je het weet glij je langzaam maar zeker af naar een burn-out en verder.
Het denken alleen al kan dit allemaal uitlokken.
Bij mijn vogeltuin was er een duidelijke reden, Bhima!
Repeterende stressgedachte
Bij veel van mijn patiënten zie ik vaak wel een aanleiding voor hun stresssituatie, maar dat is zo lang geleden dat dit geen invloed zou moeten hebben op hun huidige situatie. De aanleiding is weg maar de repeterende gedachte over de aanleiding blijft ervoor zorgen dat de hersenen nog steeds in de vluchtfase zitten.
Verslaafd aan stress
De steeds terugkomende gedachte aan een vervelend incident uit het verleden zorgt dat je lichaam blijvend geïnjecteerd wordt met negatieve emoties doordat er biochemische stoffen vrijkomen die dit veroorzaken. En zodra je probeert om deze gedachten weg te drukken, vraagt het lichaam om deze biochemische stoffen omdat het dat gewend is. Voordat je het weet zit je in een cirkel waar het lastig is om uit te ontsnappen. In feite zit je in een soort van verslavingssituatie.
Doe er iets aan.
Als je jezelf herkent in deze beschrijving en je wilt daadwerkelijk veranderen, dan wil ik je daar graag bij ondersteunen. Je hoeft het niet alleen maar te doen. Er zijn methoden in de Ayurveda die je kunnen helpen om de vicieuze cirkel waar je in zit, te doorbreken.
Mocht je hier meer over willen weten, bel me dan op voor een gratis adviesgesprek van 15 minuten om hierover te praten. Je kunt bellen naar 0523 677208 of stuur me een bericht via het contactformulier..
Dus blijf niet langer wachten maar kom in actie.
Vraag vrijblijvend een gesprek aan. Ik wil je graag helpen.