Hoe breng je gezondheid en geluk in je leven?

Ja, ik geef het toe, het is een vreemde vraag. Eigenlijk zijn het er twee. Hoe breng je gezondheid in je leven en hoe breng je geluk in je leven. Alsof gezondheid hetzelfde is als gelukkig zijn. Dat is niet zo. Ik ken gezonde mensen die ongelukkig zijn en ik ken gelukkige mensen die ongezond zijn.

Toch zet ik de twee vragen in één titel. De reden is dat gezondheid niet een gegeven is maar iets waar je dagelijks aan moet werken. Gezond van lijf en leden maar ook gezond in je hoofd.

Datzelfde geldt ook voor geluk. Je kunt het hele jaar naar je vakantie verlangen en als je uiteindelijk op vakantie bent dan merk je dat je daar niet alleen maar gelukkig bent. Gelukkig zijn is ook geen status quo. Gelukkig zijn duurt soms maar even. Het zijn momenten en die momenten noem ik de parels aan je levensketting.

Dus gezondheid en geluk hebben samen iets gemeen en dat is dat het een beleving is dat er niet altijd is. Wat voor beide geldt is dat je het kunt beïnvloeden. Dat is waar Ayurveda haar hele leer op gestoeld heeft.

Ayurveda heeft duizenden manieren en methoden bedacht om gezondheid en geluk te stimuleren, te vergroten en het bijna tot een continue ervaring te laten zijn. Het is de kennis uit deze eeuwenoude geneeswijze dat ik middels deze nieuwsbrief en middels ervaringen vanuit mijn eigen leven aan jullie als lezers wil doorgeven.

Vanuit mijn praktijk in Witharen, vandaag doet dat haar naam eer aan want heel Witharen is wit van de sneeuw, stuur ik mijn gedachten en ervaringen de wereld in.

Gezondheid begint heel eenvoudig met een aantal dagelijkse rituelen. Deze rituelen zijn heel intiem en daardoor heel eigen. Het duurt alles bij elkaar niet meer dan 30 minuten.

  • Het eerste ritueel is jezelf begroeten als je ontwaakt. Voel je lichaam en scan met je gedachten je lichaam van je voeten tot aan je kruin. Je zult het de hele dag met elkaar moeten vinden dus begroet je eigen lichaam. (1 minuut)
  • Het tweede ritueel is de zonnegroet. Doe deze groet 12 keer. Dat kost je niet meer dan 10 minuten. Als je minder ervaring hebt dan duurt het wat langer, laten we zeggen 15 minuten.
  • Het derde ritueel is je helemaal insmeren met sesamolie uit een kopje dat slechts gevuld is met 15 ml olie. Dat is voor 1/5 deel. Het is niet de bedoeling dat je glimt van de olie maar dat je hele lichaam aangeraakt wordt met een heel klein beetje olie als medium. (3 minuten)
  • Het vierde ritueel is de douche. Spoel je af met warm water en geen zeep. Raak je lichaam weer helemaal aan en spoel het restje olie af terwijl je jezelf inwrijft. (4 minuten)
  • Het vijfde ritueel is meditatie. Ga even zitten en bedenk dat je in een zuil van licht zit. Het licht is verwarmend en verhelderend. Je hoofd wordt helemaal leeg, alle gedachten lossen op en je ervaart alleen licht en warmte. Visualiseer je favoriete plek. Ga daar in gedachten naar toe en ervaar de lichtheid van het bestaan. Voel je gelukkig en vrij. (5 minuten)

Wanneer je zo de dag begint dan heb je gewerkt aan je gezondheid en aan je geluk. Er is een stevige basis gelegd om de onverwachte dingen van de dag op te vangen. Doe dit ritueel iedere dag. Na een maand kun je niet meer zonder en na drie maanden is dit jouw nieuwe leefstijl geworden.
Het effect hiervan is overweldigend.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met rituelen in jouw leven. Heb jij nog tips voor andere lezers? Waar bestaat jouw ZelfZorg uit? Deel het hieronder met ons.

[camera]
Cornelis Peters is onderzoeker en expert op het gebied van gezondheid en welzijn vanuit Ayurveda. Hij deelt zijn kennis over ‘de zes treden‘ waarmee de weg naar persoonlijke groei en gezondheid voor iedereen open ligt via deze artikelen en de gratis MasterClass “Tien Ayurvedische leefregels voor een leven vol energie. Deze masterclass is gratis te downloaden via deze site.”.[/camera]

Wil je graag vandaag beginnen met je gezondheid en geluk? Download dan ons nieuwjaarspakket met drie cadeaus in een pakket!!. Een e-boek boordevol tips om gezond te worden en te blijven, de film Ayurveda Moeder van Alle Geneeswijzen en een prachtige Meditatie CD. Dit allemaal voor nog geen 25 euro.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

2 gedachten over “Hoe breng je gezondheid en geluk in je leven?”

 1. In grote lijnen doe ik wat in dit artikel wordt beschreven:
  1 wakker worden en me bewust worden van de overgang naar het bewustzijn.
  2 na ontbijt een warme douche.
  3 na afdrogen gebruik ik enigzins verwarmde olie om me van teen tot top in te masseren. Dat voelt goed en maakt warm. Ik heb een voorkeur voor Hammam olie zoals gebruikt in Marokko.
  4 ik voer de zonnegroet uit, er zijn diverse varianten op youtube te vinden. Nu ben ik klaar voor de dag.
  5 3 tot 4 keer per week doe ik s’avonds een geleide meditatie ( gesproken/muziek/natuurgeluiden) van 30 tot 45 minuten

  1. Dag Koos,
   Dat doe je heel goed Koos. Zo wordt opstaan een feest als je jezelf op deze manier begroet en verzorgt. Het geeft meteen ook een fijne basis voor de rest van de dag. Je kunt op deze manier goed op veranderingen reageren want je basis is sterk.
   Groet van Cornelis

Reacties zijn gesloten.

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.