Hindoe Veda’s.

palmleave scriptures
palmleave scriptures
De Veda´s zijn de oudste geschriften ter wereld. Ze zijn geschreven in het Vedisch Sanskriet en vormen de basis van de Indiase cultuur. Er zijn vier Veda´s. De oudste is de Rig Veda, gevolgd door de Sama Veda, Yajur Veda en als laatste de Atharva Veda. In de documentaire die OHM op 7 december om 11:30 uitzend wordt de opbouw en het verband tussen de Veda´s onderling uitgelegd.

Rig Veda het boek van de mantra

De Rig Veda bevat naast lofzangen voor de goden ook fragmentarische verwijzingen naar historische gebeurtenissen. We krijgen zo inzicht in de strijd tussen de vroege Vedische volkeren en hun vijanden en lezen we in detail over de sociale,religieuze, politieke en economische achtergrond van de vroege Veda civilisatie. Bijzonder aan de Rig Veda is een groot hoofdstuk dat is geschreven door een vrouwelijke rishi genaamd Vak. Het zijn 8 verzen genaamd de Devi Sooktams.

Sama Veda, het boek van de zang

De Sama veda ondersteunt de Rig Veda doordat deze veda de melodie verschaft aan de verzen van de Rig veda. Vanaf deze veda kunnen de verzen en mantra´s gezongen worden. Een gezongen tekst is makkelijker te onthouden dan een gesproken tekst. Ook komt er een dimensie bij doordat de trillingen van de zang de kennis van de tekst op een diepere laag brengt.

Yajur Veda het boek van de rituelen

De Yajur Veda geeft een beschrijving van de praktische uitvoering van ceremonie’s . De
Yajur Veda wordt dan ook wel het studieboek van de priesters genoemd. Dit boek leert de
priester om naast het zingen van de hymnen uit de Rig Veda de praktische uitvoering van de
ceremonie. In de documentaire zien we een homa oftewel een vuurceremonie. De rituelen en praktische uitvoer van deze vuurceremonie staat in dit boek beschreven.

Atharva Veda het boek van de magie

Het vierde en laatste boek is de Atharva Veda. Deze Veda is volledig verschillend van de andere drie Veda’s. Er heerst een andere tijdgeest in deze Veda. De verzen zijn diverser van karakter dan de Rig Veda en zijn ook eenvoudiger in taal. De Atharva Veda laat ook een duidelijker beeld zien van de Vedische samenleving van die tijd. Zo is er veel geschreven over het genezen van ziekten door het gebruik van magie. De Ayurveda heeft haar wortels in deze Veda en heeft dan ook een zeer uitgebreide kennis van de gelaagdheid van het lichaam. De Atharva veda noemt 2 systemen van geneeskunde, ten eerste het systeem van magisch-religieuze geneeskunde, ten tweede, het systeem van geneesmiddelen die gebruikt worden op een empirische basis. Dat wil zeggen bewezen methoden omdat het werkt in de praktijk.

In gesprek

In de documentaire volgen we het gesprek met Hindoe geestelijke Rawie Sewnath over de waarde en de toepasbaarheid van deze oude teksten in de huidige samenleving. Kunnen we nog iets met deze oude kennis. En als dat zo is wát kunnen we er dan mee en hoe passen we dit toe.
Het antwoord op deze vragen ziet u in deze documentaire.

[approved]Hindoe Veda’s wordt op 7 december op NL2 om 11:30 uitgezonden.[/approved]

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

4 gedachten over “Hindoe Veda’s.”

 1. Ik heb net de documentaire bekeken via de link. Geweldig! Dank voor de inspanning om deze docu te maken! Momenteel ben ik actief op zoek naar meer informatie over de veda’s. Het geeft antwoorden op levensvragen die me al jaren achtervolgen.

  1. Beste Miet,
   Fijn dat je genoten hebt van deze serie. Er zit enorm veel wijsheid in de Veda’s verborgen. Als Ayurveda centrum gaan wij vooral de diepte in met de kennis van de Veda’s dat betrekking heeft op de planten en kruiden, maar ook op de geest van mensen zodat wij ze zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.
   Met vriendelijke groet,
   Cornelis Peters

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.