Gisteren stond er een leuk stuk in de Stentor (18-6-2013) over de jonge paleontoloog Adiël Klompmaker. Wat mij raakte in dat stukje is de enorme steun die hij als kind van zijn ouders kreeg. Een paleontoloog is een wetenschapper die fossiele resten of sporen van organismen bestudeert, om aan de hand daarvan de aard en evolutie van het leven op aarde in het geologisch verleden te reconstrueren.
Eindeloze fascinatie voor stenen
De jonge onderzoeker woonde naast Landgoed ’t Loo en struinde al vroeg door dit gebied op zoek naar stenen. Waarom stenen? Geen flauw idee. Maar op de een of andere manier fascineerde hem dat. Te jong om te argumenteren waarom dit zijn grote belangstelling had deed hij wat hij het liefst deed en dat was stenen zoeken. De vorm, de kleur, de textuur, de afdruk van blaadjes of diertjes op de stenen fascineerde hem mateloos.
Ouders als coach
Zijn ouders waren geamuseerd door de bijzondere hobby van zoonlief. Kilo’s met stenen nam het ventje mee. In zijn broekzak, jaszak, rugzak en ga zo maar door. De mooiste exemplaren nam hij mee naar zijn slaapkamer. De rest vond een plekje in de tuin. Vader Klompmaker timmerde speciale kistjes om de stenen te bewaren. Ook de vakanties werden zo uitgekozen zodat de jongen stenen kon zoeken. Dit raakte me nog het meest. Deze ondersteunende en sturende leiding van de ouders is wat ik vedische wijsheid noem. Dat is universele wijsheid, weten dat wat je doet goed is ook al snap je het niet onmiddellijk op dat moment. Doen wat je hart je ingeeft. Dat is zo belangrijk om daar goed naar te luisteren.
Uniek zijn bewonderen
Wat de ouders deden is het unieke in hun kind bewonderen en ondersteunen. Met geen ander doel voor ogen. Met deze houding maakte zij de weg vrij voor de jonge onderzoeker om urenlang stenen te bestuderen. De herinneringen van het verleden zijn gegraveerd in onze aarde, deze geschiedenis dragen we ook in onze genen. Met zijn jonge onbevangenheid absorbeerde hij de kennis die de stenen hem vertelde. De ouders hebben met hun opvoeding niet voor het kind gestaan maar naast het kind. Dat gaf hem de ruimte om eindeloos te verzamelen en te fantaseren over hoe het in het verleden geweest kon zijn.
Nederlandse paleontoloog haalt wereldpers met uniek onderzoek
Adiël heeft inmiddels de wereldpers gehaald met zijn baanbrekend onderzoek naar fossiele tienpotigen in de Spaanse Koskobilogroeve. Aan de basis van deze enorme ontdekking staan zijn ouders. Zij gaven het bijzondere talent van hun kind ruim baan om zich te ontwikkelen. Met deze kennis uit het verleden kan hij nu het enorme belang aantonen van biodiversiteit. Met feiten gestaafd geeft hij inzichten en richtlijnen hoe wij het nu voor de toekomst aan moeten pakken. Geweldig toch!
Cornelis Peters
19-6-2013