Het effect van kunstlicht op onze buikomvang.

Toen Thomas Edison in 1879 de eerste gloeilamp testte, kon hij zich waarschijnlijk niet voorstellen dat zijn uitvinding op een dag zou kunnen bijdragen aan een wereldwijde obesitas-epidemie.
En toch is dat zo!

Licht op obesitas

Deze merkwaardige uitspraak is de conclusie van een recent onderzoek van de Universiteit van Aberdeen in het Verenigd Koninkrijk.
In het tijdschrift BioEssays, schrijft dr. Cathy Wyse, van het Instituut van Biologische en Environmental Science, over de resultaten van haar onderzoek naar het effect van kunstlicht op onze gezondheid, en meer in het bijzonder ons gewicht.

Bio ritme

De dagelijkse slaap-waak cyclus wordt geregeld door een moleculaire klok in elke cel van het menselijk lichaam. Het heeft zijn eigen ingebouwd standaard ritme van bijna precies 24 uur, zodat het volledig afgestemd is op de dagelijkse cyclus gegenereerd door de rotatie van de aarde.

Circadiaanse desynchony
Maar in onze moderne wereld worstelt de menselijke klok om in harmonie te blijven met de dagelijkse rotatie van de Aarde cyclus: blootstelling aan kunstmatig licht, onregelmatig eten, wisselende werktijden en wisselende slaaptijden zijn de boosdoeners. Onderzoekers noemen dit gebrek aan evenwicht tussen de natuurlijke circadiaanse ritmes van ons lichaam en het milieu als de ‘circadiane desynchrony’ en Dr. Wyse vindt het een factor die bijdraagt tot uitpuilende tailles op onze planeet.

“De reden voor de relatief plotselinge stijging van de mondiale obesitas in de ontwikkelde wereld lijkt ingewikkelder dan simpelweg voeding en lichamelijke activiteit. Er zijn ook andere factoren en circadiane desynchrony is er een die meer aandacht verdient,” vertelt de onderzoeker.

Haar studie onderzoekt hoe circadiane desynchrony de menselijke gezondheid beïnvloedt door het verstoren van de systemen in de hersenen die de stofwisseling reguleren, wat leidt tot een verhoogde kans op het ontwikkelen van obesitas en diabetes.

Menselijke klok worstelt

Door de uitvinding van het electrische licht kan de mens de oude synchronisatie tussen het ritme van de menselijke klok en het milieu negeren. In de afgelopen eeuw zijn onze dagelijkse ritmes in maaltijd, slaap en werktijden geleidelijk aan verdwenen. De menselijke klok worstelt om afgestemd te blijven op onze zeer onregelmatige levensstijl. Dit veroorzaakt metabole en andere gezondheidsproblemen en is mede veroorzaker dat mensen steeds zwaarlijvige worden.
Dr. Wyse vervolgt: “Door elektrisch licht mag de mens de oude synchronisatie tussen het ritme van de menselijke klok en het milieu negeren, en in de afgelopen eeuw zijn dagelijkse ritmes in maaltijd, slaap-en werktijden geleidelijk verdwenen uit ons leven. De menselijke klok worstelt om afgestemd te blijven op onze zeer onregelmatige levensstijl en ik geloof dat dit metabole en andere gezondheidsproblemen veroorzaakt en daardoor meer kans geeft om zwaarlijvig te worden.”

Het zit in de genen

Omdat de menselijke klok wordt gecontroleerd door onze genen, suggereert deze studie dat sommige mensen meer risico lopen op de gevolgen van de circadiane desynchrony dan anderen. Mensen afkomstig uit de equatoriale regio’s hebben biologische klokken die zeer regelmatig lopen en daardoor kunnen zij gevoeliger zijn voor de effecten van circadiane desynchrony.

Milieu ritme en gezondheid
Dr. Wyse baseerd veel van haar werk op studies van microben, planten en dieren die laten zien dat synchronisatie van de interne klok met milieu-ritmes uitermate belangrijk is voor de gezondheid en overleving; het is zeer waarschijnlijk dat dit ook geldt voor de mens.

Hoewel de veranderende arbeidspatronen en de 24-uurs levensstijl de verworvenheden zijn van de ontwikkelde wereld van vandaag, kunnen gezonde circadiane ritmes worden onderhouden door het op regelmatige tijden gebruiken van maaltijden, een goede nachtrust waarin men ongestoord kan slapen in volledige duisternis en door het nemen van voldoende zonlicht overdag.

Leefregels uit de Ayurveda

Lijken deze regels niet verdacht veel op de basisregels van de Ayurveda? Lees hiervoor de
algemene leefregels op onze website onder het kopje Ayurveda.

Interesse in een consult?

Maak een afspraak via: afspraak@ayu.nl of bel even op 0523-744004

Wil je op dit artikel reageren? Graag zelfs. Ja mag het ook delen aan je vrienden of collega’s.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.