Ervaringen van diabetes patiënten met Ayurveda.

Diabetes is uitstekend te behandelen met Ayurveda. Steeds meer mensen vinden de weg naar onze praktijk, met bemoedigende resultaten. Reden voor mij om een aantal van mijn patiënten te vragen of zij hun ervaringen zouden willen delen met de lezers van onze nieuwsbrief. Om ze een beetje op weg te helpen stelde ik ze vijf vragen:

 1. Hoe lang heb je al diabetes?
 2. Heb je een meetbaar verschil gemerkt tussen de periode voor en na de Mohana Choorna?
 3. Is het een blijvend verschil of fluctueert het nogal?
 4. Kun je iets zeggen over je algehele gezondheid? Is die beter geworden of is dat niet veranderd?
 5. Raad je Mohana Choorna of Momordica Charantia thee aan bij je vrienden of familie?

De heer E., lijdend aan diabetes type 2 en de heer de K., lijdend aan diabetes type 1, geven hieronder hun ervaringen met onze Ayurvedische aanpak.

De heer E.

Graag geef ik gehoor aan jouw verzoek, temeer omdat ik naar mijn stellige overtuiging veel profijt heb gehad van het gebruik van de Momordica Charantia thee en sinds het laatste jaar baat heb bij het gebruik van de capsules. Soms denk ik dat de capsules minder goed werken. Feitelijk zou hier moeten gelden: meten is weten. Sinds het gebruik van de capsules fluctueren de HbA1c waarden iets meer dan voorheen.

Precies weet ik het niet meer maar het zal ongeveer 20 jaar geleden zijn geweest (ik was toen 47 jaar) dat mijn huisarts bij ‘n jaarlijkse controle diabetes 2 constateerde. Ik ben metformine gaan slikken en kwam jaren later regelmatig bij de diabetesverpleegkundige van de huisartsenpraktijk. In die tijd had ik overgewicht, want 81 kg wegen bij een lengte van 168 cm is natuurlijk veel te veel.

Het zal medio begin 2015 geweest zijn dat mijn dochter mij erop wees dat ze in een boek over gezond eten gelezen had over het positieve effect van het gebruik van Momordica Charantia voor diabetes 2 patiënten. Mijn medicijngebruik was in de jaren steeds meer geworden en naast metformine (3 x 1000mg) gebruikte ik ook nog Amaryl.

Via internet ben ik toen bij jouw site uitgekomen en zal ongeveer vanaf medio 2015 de thee zijn gaan drinken. De keuze om de thee te gaan gebruiken viel samen met de keuze om zeker 8 kg af te vallen. Naar ik veronderstel heeft het gebruik van de thee mij hierbij geholpen. In twee jaar tijd liep mijn gewicht gestaag terug naar nu 72 kg.

Alvorens de thee te gaan gebruiken heb ik aan een nicht – die apotheker is – twee vragen gesteld.

1. Is het middel bewezen werkzaam bij diabetes type 2?

2. Mag het middel samen met metformine en andere medicijnen gebruikt worden?

Opmerking van Cornelis: Dit is een buitengewoon belangrijke vraag van de heer E. omdat kruidenpreparaten kunnen interfereren met medicatie. In mijn intakeformulier vraag ik ook altijd naar het gebruik van medicatie, zodat ik met het voorschrijven van kruiden kan nakijken of het de medicatie positief of negatief beïnvloed.

Ten aanzien van het eerste, bewezen werkzaamheid, liet zij mij het volgende weten: “Er blijkt aardig wat onderzoek te zijn gedaan naar dit middel. Een gerenommeerde onderzoeksgroep heeft geprobeerd de resultaten van al deze studies naast elkaar te leggen om zo tot een sterkere onderbouwing te komen voor wel/niet werkzaamheid. Hun eindconclusie is dat de werkzaamheid niet bewezen kan worden omdat het voornamelijk kleine slecht opgezette studies met conflicterende uitkomsten zijn en dat er dus meer studies nodig zijn. 

De vertaling hiervan is: er wordt verwacht dat het middel wel werkzaam is maar dit kunnen ze momenteel niet bewijzen dus ze kunnen het middel ook niet officieel aanraden.

Gelukkig hoef ik de werkzaamheid alleen voor mijzelf te controleren en zoals je weet heb ik goede resultaten. Na gebruik gedurende twee jaar had ik er alle vertrouwen in dat dit beklijft en nu na meerdere jaren gebruik blijkt dit zo te zijn. 

Dan de reactie op mijn tweede vraag; mag het samen met metformine:

“Daar is heel weinig over te vinden. Het is wel samen met metformine gebruikt en het lijkt erop dat het het bloedsuikerverlagend effect van metformine kan versterken.”  Ze heeft niets kunnen vinden dat het niet samen gebruikt zou mogen worden.

Naast het afnemen van mijn gewicht verbeterde ook de HbA1c van 8.9 naar 4.9 en nu steeds rond de 5.2.

Let wel: in de afgelopen twee jaar heb ik ook mijn medicijngebruik kunnen aanpassen. Twee jaar geleden gestopt met de Amaryl (glymeperide), waarna ik mij meteen veel beter voelde. De onrust in het lichaam bij onvoldoende glucose, hetgeen ik op verschillende momenten onverwachts had, gecombineerd met fysieke inspanning, was erop eens niet meer. Heerlijk om lange wandelingen te kunnen maken zonder noodzaak van eten tussendoor.

Het gebruik van de metformine is stapsgewijs teruggebracht van de 3 x 1000 mg per dag naar 3 x 500 mg. In het najaar bespreek ik met mijn arts of 2 x 500 mg verantwoord is.

Ik voel mij prima en geniet nog steeds volop. Ongetwijfeld zijn er meerdere oorzaken  waardoor ik het medicijngebruik ver heb kunnen afbouwen. Natuurlijk het gebruik van Momorica Charantia maar ook de afname van mijn lichaamsgewicht en een stressvolle baan ingeruild voor een comfortabel pensioen. Van een Bourgondische levensstijl heb ik geen afscheid genomen, ware het niet dat alles meer verantwoord geworden is en eetpatronen die passen bij deze tijd. Maar iets zoets ’s morgens bij de koffie en een glaasje wijn ’s avonds sla ik niet af.

Samengevat;

 • diabetes nu 20 jaar
 • gebruik Momordica Charantia sinds 4 jaar
 • positieve ontwikkeling HbA1c in drie jaar tijd van 8.9 naar gemiddeld 5
 • positief lichaamsgewicht
 • positief op algehele lichaamsgezondheid
 • al mijn vrienden, familieleden en kennissen weten hoe enthousiast ik ben over het gebruik.

De heer De K.

De heer de K., geboren in 1950, was voor zijn pensionering werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs. Net als bij de heer E werd ook bij hem rond zijn 48ste jaar diabetes geconstateerd. Voordat de heer De K. met het kruidenpreparaat Mohana Choorna begon, spoot hij in de ochtend 48 en in de avond 28 eenheden insuline. Deze hoeveelheden zijn bijna gehalveerd tot respectievelijk 32 en 8 eenheden (dat is heel stabiel geworden) sinds het gebruik van Mohana Choorna naast het gebruik van insuline.

De heer De K is niet meer in staat om zelf insuline aan te maken (Diabetes type 1) en toch zie je dat met het kruidenpreparaat MC het gebruik van insuline met in totaal 36 eenheden per dag is afgenomen. Verder vermeld de heer De K nog dat: “Mijn algehele gezondheid is de laatste jaren verbeterd, ik ben nu 5 jaar met pensioen en (mede daardoor) heb ik meer energie. Dat dank ik aan de Ayurvedische behandelingen en medicijnen en een zo gezond mogelijke levenswijze, o.a. vegetarisch eten, geen alcohol, roken en koffie. De heer De K. heeft de ayurvedische aanpak voor diabetes heel vaak aangeraden bij zijn vrienden en familie maar ook bij zijn diabetes verpleegkundigen.  

In mijn artikel uit 2014, dat gepubliceerd is in het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie, heb ik onze behandelmethode en het kruidenpreparaat Mohana Choorna uitvoerig beschreven. U kunt dat hier nalezen.

Heeft u na het lezen van deze ervaringen nog vragen voor uzelf of voor uw naasten, schroom dan niet om mij even te bellen 0523-677208 of te schrijven naar info( at) ayu.nl

Ik ben ervan overtuigd dat met een persoonsgerichte aanpak diabetes enorm verbeterd kan worden. Ook voor u en ook als u naast uw reguliere behandeling ondersteuning zoekt vanuit de Ayurveda.

Cornelis Peters (Ayurveda Geneeskundige)
Cornelis Peters (Ayurveda Geneeskundige)

 

[cart]Download mijn Gratis Boodschappengids gevat in een e-book met gezonde producten voor een optimale gezondheid. Zo weet je altijd wat je moet kopen in iedere willekeurige supermarkt.[/cart]

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

2 gedachten over “Ervaringen van diabetes patiënten met Ayurveda.”

 1. Goedemorgen,
  Mijn bloeddruk is sinds een jaar wat hoog 145/90
  Ook mijn suiker blijkt wat te hoog. Nuchter 7mmol
  Het is een moment opname want soms is mijnsuiker 5,6mmol.
  Ik voel me wat vermoeid. Ben 46 jr en nog steeds elke mnd zelfde dag ongesteld., dus arts zegt geen overgang.Wat raad u mij aan om te nemen? Ik neem nooit medicatie, geb ik ook nooit gedaan.mijn gewicht is wel te hoog , maar ondanks weinig eten en sporten val ik niet af (94kg bij 1. 68) ik eet nauwelijks vlees. En geen suiker.
  Ik hoop dat u wat kan betekenen.
  Mvg Deborah

  1. Europa Ayurveda Centrum

   Dag Deborah,
   Je bloeddruk en suiker zijn beide inderdaad aan de hoge kant. Het is raadzaam om bij jou in de buurt een ayurveda arts of therapeut te raadplegen. Met een advies op maat wat betreft voeding dat bij je constitutie past en een aantal gezonde leefregels kun je erg veel bereiken.
   Met vriendelijke groet,
   Cornelis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven