Duidelijke Relatie Tussen Chronische Ontstekingen en Toename Type 2 Diabetici.

Natuurlijk heb ik het dan niet over een ontsteking in je vinger vanwege een splinter. Je immuunsysteem komt onmiddellijk in actie om via ontstekingsprocessen de splinter uit je vinger te duwen. Dat is een normale en dus ook gewenste reactie van je lichaam.

Te veel is nooit goed

Ontstekingen of het actief worden van agni zoals we dat in de Ayurveda noemen is een normale reactie van je lichaam op stress signalen. Echter wanneer deze stress stimuli steeds groter worden, zoals bijvoorbeeld bij langdurig slechte voeding, ongezonde leefomgeving of aanhoudende psychische druk dan kan de onstekingsgraad in je lichaam chronisch worden. Dit wordt ook wel chronisch low level inflammatory condition genoemt.[1]

Ontregeling van het immuunsysteem

Het begint dus heel sluimerend en naarmate de tijd voortschrijdt krijg je steeds meer lichamelijke klachten. Nieuwe studies wijzen uit dat macrofagen de pancreas binnendringen gedurende het beginstadium van DM2.[1,3] Macrofagen zijn grote cellen die horen bij het immuunsysteem. Door middel van insluiting kunnen zij ongewenste partikels (virussen, bacterien of beschadigde lichaamseigen cellen) in hun voedsel vacuole afbreken. [2] Deze macrofagen produceren een stofje dat cytokines genoemd wordt dat ontstekingen veroorzaakt. Deze cytokines vernietigen de Beta cellen die insuline produceren. Als gevolg daarvan kunnen deze cellen de glucose niet meer uit het bloed halen.

Ontstekingen door overgewicht

Het is bekend dat overgewicht een grote rol speelt bij de ontwikkeling van DM2. Dat komt omdat vet niet een neutrale substantie is. Vet is een actief lichaamsweefsel dat stoffen afgeeft die chronische ontstekingen juist uitlokken. Normaal gesproken sla je vet op om tijden van voedselschaarste te overbruggen. In die tijd wordt het vetweefsel als eerste aangesproken om energie uit te halen en de rest van het lichaam te voeden. Wij kennen geen periode van voedselschaarste want voedsel is altijd voorhanden. Het lichaam reageert dus op deze vetvoorraad door ontstekingen te triggeren.

Insulineresistentie

De lichte staat van ontsteking dat het vetweefsel veroorzaakt leidt tot insulineresistentie. Dit gemis aan aktie aan de kant van de pancreas is de andere oorzaak van DM2. Het lichaam reageert dan niet meer op het glucosegehalte in het bloed.
Bij veel complicaties van zowel DM1 als DM2 liggen chronische ontstekingen aan de oorzaak. Deze ontstekingen beschadigen de binnenkant van de bekleding van de bloedvaten en helpen daardoor ook mee aan de ontwikkeling van vaatziekten (artherosclerose). Ook nierziekten, een andere serieuze aandoening bij DM patienten komt door deze chronische ontstekingen.

Hoe verlagen we deze chronische ontstekingen

Dat is natuurlijk de hamvraag. Want als we dat goed kunnen aanpakken zijn heel veel complicaties te voorkomen.
Dat kan door drie dingen heel erg serieus te nemen: door het aanpassen van a) voeding b) leefstijl en c) kruidensupplementen.

Ik noem ze hier voor je op:

 • Omega 3 vetzuren verminderen ontstekingen terwijl omega 6 vetzuren dit juist vergroot. Het is dus zaak om deze twee vetzuren omega 3 en omega 6 te balanceren. De verhouding tussen die twee moet goed zijn.
  Dat kan door het eten van vis, walnoten, lijnzaad en bladgroenten.
  Verminder dairy producten zoals boter, rood vlees en pinda’s
 • Vermijdt in zijn totaliteit het gebruik van geraffineerde suiker en verminder het gebruik van koolhydraten zoals wit brood, aardappels en pasta. Eet in de plaats hiervan meer verse groenten, noten, haver en tarwebrood.
 • Hou je gewicht in de gaten. Vooral het zwembandje is veradelijk. Zorg ervoor dat je niet eet tussen de maaltijden. Heb je erge trek eet dan fruit of een handje nootjes. Als je bijvoorbeeld in de file staat en je komt later thuis dan gepland. Zorg dat je dan fruit en noten in de auto hebt.
 • Is je ontlasting te dik of juist te dun overweeg dan een probiotica kuur. Goede bacterien in je darmen helpen om je voeding optimaal te verteren.
 • Eet dagelijks een mespuntje curcuma in je voeding. Curcumine het werkzame stofje in curcuma is een natuurlijke ontstekingsremmer en een prima antioxidant. Je kunt curcuma gebruiken in je soep, groente, vis of vlees. Het kan eigenlijk bijna overal in.

Beweeg

Werk aan je conditie, ga naar een sportschool, of schaf een aantal DVD’s aan met oefeningen en doe dit dagelijks. Muziekje aan en gewoon doen. Het mag ook leuk zijn. Dansen bijvoorbeeld werkt meteen in op je gemoed. Je wordt er blij van en je valt er van af. Dubbel blij dus.

Kruidensupplementen

Curcuma heb ik al genoemd maar er zijn er nog veel meer natuurlijk. Wat te denken van onze knoflook, kaneel, gember en zelfs uien staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Beetje kokkerellen in de keuken en variaties maken met deze ingredienten en je bent al goed op weg.

Cornelis Peters
13 februari 2014

Bronnen:
1) Inflammation chronic
http://www.lef.org/protocols/health_concerns/chronic_inflammation_01.htm

2) Macrofaag : http://nl.wikipedia.org/wiki/Macrofaag

3) J Leukoc Biol. 2014 Jan;95(1):149-60. doi: 10.1189/jlb.0213075. Epub 2013 Sep 5.
Accumulation of M1-like macrophages in type 2 diabetic islets is followed by a systemic shift inmacrophage polarization. Cucak H, Grunnet LG, Rosendahl A.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

2 gedachten over “Duidelijke Relatie Tussen Chronische Ontstekingen en Toename Type 2 Diabetici.”

 1. Tarwebrood heeft een hoge glycemische index, bijna even erg als witte suiker. Deze doet de bloedsuikerspiegel stijgen.
  Gesuikerd bloed is/wordt zuur bloed en doet zodoende ontstekingen verergeren.
  Alle producten met ’tarwe’ zijn in feite ronduit slecht voor mensen die last hebben van ontstekings-ziekten. Zoals bvb ziekte van Crohn, CVS, Fybromyalgie, etc.
  Dus, zoals vermeld: Pasta enzo is ook slecht…
  Ook Tomaten laat je beter links liggen.
  Amandelen zonder schil zijn beter… anders verhogen ze (mijn inziens) Pitta.
  Enzoverder…

 2. Cornelis Peters

  Dag Bart,
  Dankjewel voor je input. Er is inderdaad veel aan gelegen om je voeding op een goede manier uit te kiezen en te onderzoeken wat bij je past.
  Met vriendelijke groet,
  Cornelis Peters

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.