Depressie en Ayurveda


Vanmorgen hoorde ik op de radio (BNR) dat er 40% meer antidepressiva voorgeschreven wordt bij jongeren onder de 20 jaar dan het jaar daarvoor. Jongeren onder de 20 jaar die het leven niet meer zien zitten. Ik vind dit buitengewoon schokkend en alarmerend.

Demonen van de middag

Andrew Solomon heeft een lijvig boek geschreven over zijn depressie. Het boek heet ‘Demonen van de middag.’ In dit boek beschrijft Andrew zijn eigen depressie tot in detail. Bekender is hij echter van zijn TedX talk ‘Depression, the secret we share.’ [1] In een 29 minuten durende talkshow geeft hij een indringend beeld van de betekenis van depressie in zijn leven en de les die hij hieruit trok.
Voor mij is de kern van zijn betoog zijn conclusie waarin hij beschrijft wat het tegenovergestelde is van depressie.

‘The opposite of depression is not happiness, but vitality.’

Het is het woord ‘vitality’ dat indruk maakt.

Betekenis ‘vitality’

In het etymologisch woordenboek lees ik dat ‘vita’ leven betekent en ‘vitaal’ levenskrachtig en levengevend. Het tegenovergestelde van leven is dood. Als ik deze redenatie doortrek dan is lijden aan een depressie zo zwaar dat het vergelijkbaar is met ‘niet leven’ en dat is ‘dood.’ Het gevoel te hebben dat je dood wilt – zo erg wordt depressie ervaren van mensen die hier aan lijden.

depression

Midden op de dag.

Depressie is niet gebonden aan geslacht, status of cultuur. Het komt overal voor en heeft voor iedereen een vergelijkbaar effect. Het gevoel er niet meer te willen zijn omdat alles negatief wordt gezien. De titel van het boek van Solomon “Demonen van de middag’ laat subtiel zien dat het niet iets is wat je in de nacht overkomt maar bij klaarheldere hemel en zelfs midden op de dag.

Het kan iedereen overkomen.

Maar dat het zoveel van onze jongeren treft vind ik een teken aan de wand. Onze jongeren hebben het zo zwaar dat ze depressief worden. Nu al 40% meer dan vorig jaar en allemaal slikken ze antidepressiva omdat de nood groter is dan er hulp aangeboden kan worden. Het effect van antidepressiva op hun jonge lichamen laat zich raden.

Hoe kunnen we het tij keren. Hoe kunnen wij deze jongeren weer ‘vitaal’ krijgen. Wat maakt ze weer levenskrachtig.

Wat kan de moeder van alle geneeswijzen: de Ayurveda, bieden aan deze groeiende groep jongeren?

Depressie volgens de reguliere geneeswijze.

Volgens de reguliere geneeswijze is depressie het gevolg van een onbalans van neurotransmitters in de hersenen en dan met name van serotonine. De behandeling is dan ook gericht op het verhogen van het serotonine gehalte in de hersenen zodat de gevoelsstemming verbeterd. De antidepressiva dat hierop ingrijpt heet SSRI (selectieve serotonine heropnameremmers).
In het algemeen richt de conventionele geneeskunde zich op het beheren in plaats van genezen van depressie.

Depressie volgens de Ayurveda.

De chemische onbalans in verband met depressie is vaak het gevolg van onopgeloste emotionele pijn over een langere periode. Allerlei incidenten die zich voordoen wat iemand pijn doet en dat niet uitgesproken wordt. Dat hoopt zich op als emotionele afvalstoffen in de hersenen en als gevolg daarvan neemt het gehalte aan serotonine af. De levensenergie die je normaal gesproken voelt neemt af. Eerst heel geleidelijk maar na verloop van tijd kun je zelf niet meer de kracht leveren om voldoende levensenergie te produceren.

Behandeling met Ayurveda

De behandeling met Ayurveda is erop gericht om de onopgeloste emotionele pijn te identificeren, te mobiliseren en los te maken met reinigende en voedende therapien. Er zijn een aantal Ayurvedische kruiden die zeer nuttig zijn bij depressie zoals: Withania somnifera (Ashwaganda) [2] Bacopa monnieri (Brahmi)[3,4] die beide met anti-depressiva eigenschappen gedocumenteerd zijn. Deze kruiden kunnen heel goed naast de bestaande antidepressiva gebruikt worden met als doel om de medicatie af te bouwen en de vitaliteit te herwinnen. Dit uiteraard in goed overleg met de behandelende arts. Het programma dat wij aanbieden bestaat uit reinigingsbehandelingen, goede voeding, regelmatige meditatie, regelmatige lichaamsbeweging en online ondersteuning.

Cornelis Peters
0523-744004 klik hier om meer informatie op te vragen.
Dit artikel is volledig ingesproken en is te downloaden of te luisteren op soundcloud.

Bronnen:
1) https://www.ted.com/talks/andrew_solomon_depression_the_secret_we_share?language=en

2) Anti depressant activity of Mamsyadi Kwatha: An Ayurvedic compound formulation.
Shreevathsa M, Ravishankar B, Dwivedi R.
Ayu. 2013 Jan;34(1):113-7. doi: 10.4103/0974-8520.115448.

3) Effects of a standardized Bacopa monnieri extract on cognitive performance, anxiety, and depression in the elderly: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial.
Calabrese C, Gregory WL, Leo M, Kraemer D, Bone K, Oken B.
J Altern Complement Med. 2008 Jul;14(6):707-13

4) Natural products of relevance in the prevention and supportive treatment of depression.
Muszyńska B, Łojewski M, Rojowski J, Opoka W, Sułkowska-Ziaja K.
Psychiatr Pol. 2015 May-Jun;49(3):435-53.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

2 gedachten over “Depressie en Ayurveda”

 1. Na hoeveel tijd begin je te merken of ashwagandha en brahmi gotu kala iets of veel helpt om de oude angsten , pijnen , krampen te verlichten die ik nog steeds te voelen krijg vanuit een onveilige jeugd met veel doodsangst en pijnen , ik slik er twee per dagvan beiden , soms als ik energetisch vraag of mijn lijf / voertuig het die dag nodig heb en nee krijg geeneen .

  1. Beste Annet,
   In de Ayurveda werken we op verschillende niveaus aan de gevolgen van een depressie. Het is niet alleen de inname van kruiden die helpen maar de combinatie van reiniging, meditatie, goede voeding, behandelingen, gesprekken en ondersteuning met kruiden die tezamen een verandering teweeg kunnen brengen. Je kunt me even bellen om te overleggen wat de beste insteek is voor je. Wij hebben ook de mogelijkheid om webcamconsulten te hebben om je te ondersteunen. Je kunt dan vanuit je eigen huis contact hebben met ons via beeldbellen.
   Met vriendelijke groet,
   Cornelis Peters

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.