Bestaat er een manier om een hersenaandoening zoals de autoimmuun ziekte Multiple Sclerose stop te zetten en als een lichtschakelaar aan en uit te doen?
De geschiedenis van Multiple Sclerose (MS) leest als een detective verhaal dat al meer dan een eeuw duurt. In Nederland hebben ongeveer 17.000 mensen MS, wereldwijd zijn dat er meer dan 2,5 miljoen. MS schijnt wel een speciale voorkeur te hebben voor jonge mensen en dan vooral voor jonge vrouwen. MS heeft een genetische gevoeligheid, maar wordt niet direct geërfd. De eerste ziekteverschijnselen, van MS zijn moeilijk te diagnosticeren in de beginfase. In de meeste gevallen wordt de diagnose MS pas gesteld bij mensen tussen de 20 en 40 jaar oud. Wordt het eenmaal vastgesteld dan zitten MS patienten hun hele leven vast aan een medicatietraject.
Wat is MS
Multiple Sclerose (MS) is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de cellen van het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg) is beschadigd.
Wat zijn de symptomen, hoe herken je MS
De symptomen verschijnen omdat de zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg hun mogelijkheid verliezen om signalen te verzenden. Rondom de zenuwen van en naar het centrale zenuwstelsel zit een beschermlaag: ‘myeline’, wat ervoor zorgt dat boodschappen vanuit de hersenen snel door de zenuwbanen vervoerd kunnen worden. Je kunt myeline vergelijken met het plastic omhulsel van een elektriciteitsdraad. Myeline is bij MS patienten beschadigd net zoals een aantal van de zenuwvezels. Bij iemand met MS ontstaan er ontstekingen en uiteindelijk littekens in deze beschermlaag. De verharding die door de littekens ontstaat heet sclerose.
Kortsluiting
Hierdoor komen opdrachten vanuit het centrale zenuwstelsel niet goed aan bij de spieren of organen. Je zou kunnen zeggen dat er onderweg af en toe ‘kortsluiting’ ontstaat. Dit kan leiden tot uitvalsverschijnselen, krachtsverlies, loopproblemen, blindheid, gevoelloosheid, extreme vermoeidheid of geheugenproblemen. De klachten bij MS zijn afhankelijk van de plaats in de hersenen waar de beschadiging ontstaat. Daarom zijn de symptomen van MS zeer divers en kunnen per patiënt enorm verschillen. Aandoeningen komen en gaan zonder patroon waardoor het diagnosticeren en daardoor behandelen moeilijk is, zelfs tot op de dag van vandaag.
Hoe ontstaat MS
De oorzaak van MS is tot op heden nog onbekend. Wel is duidelijk dat MS in relatie staat tot een foutieve werking van het afweersysteem. Dit houdt in dat het afweersysteem van het lichaam té goed werkt tegen virussen, bacteriën en infecties, waardoor gezond weefsel – zoals myeline – in het lichaam wordt afgebroken.
Het wordt ook steeds duidelijker dat omgevings- en erfelijke factoren een kans op het krijgen van MS beïnvloeden, maar het is nog niet bekend welke factoren hier precies een rol spelen. Er is waarschijnlijk sprake van een combinatie van vele factoren, die bovendien voor verschillende personen anders kunnen zijn.
Ayurveda en Multiple Sclerose
Vanuit de Ayurveda wordt de accumulatie van ama als de belangrijkste oorzakelijke factor gezien achter de auto-immuunachtige aandoeningen.
MS is geclassificeerd als een auto-immuunziekte, omdat het lichaam zelf het immuunsysteem aanvalt en schade veroorzaakt aan het myelineweefsel. Dit gebeurt omdat ama aan het zenuwweefsel is geplakt en de immuunrespons dat probeert te verwijderen. Dit resulteert in het aanvallen van het eigen zenuwweefsel omdat het moeilijk te scheiden is van de ama die op de myelineschede is bevestigd.
Kapha Roga
In de Ayurveda valt MS onder Kapha Roga, omdat het weefsel (dhatu), dat onder de controle van kapha staat, wordt beschadigd en daardoor niet meer naar behoren kan functioneren.
Er zijn twee doshas bij betrokken Pitta en Kapha. De aanvallen met sluimerende en oplaaiende ontstekingen wordt veroorzaakt door Pitta. Het niet naar behoren kunnen beschermen van het weefsel valt onder Kapha.
Wanneer doshas verstoord worden doordat ze verbonden zijn met afvalstoffen (ama) wordt het woord”sama” gekoppeld aan de desbetreffende dosha. Samavata betekent dat Vata verbonden wordt met ama en daardoor haar werk niet goed kan doen.
Bij de behandeling vanuit de Ayurveda is het belangrijk om te achterhalen welke dosha de oorzaak is en niet alleen de dosha die gemengd is met de ama en daardoor vastzit in het myeline weefsel.
We onderscheiden drie vormen.
Samavata pathologie veroorzaakt droogheid in Majjadhatu (myeline weefsel) en dit leidt weer tot een ontsteking (pitta) als kapha niet in staat blijkt om de conditie van de weefsels te handhaven. Deze fase neemt de kenmerken van vata over: onregelmatigheid, vluchtig, bij stress wordt het geactiveerd, erger in de herfst en de vroege winter en problemen met coördinatie en evenwicht.
Samapitta pathologie veroorzaakt een ontsteking in Majjadhatu als het verhoogt wordt en komt daarmee in het domein van kapha. Deze vorm neemt de kenmerken van pitta over: recidieven, de ontstekingen zijn prominenter, heeft invloed op pitta organen, erger in het voorjaar en de zomer maanden en visuele problemen.
Samakapha pathologie veroorzaakt een manifestatie van de ontstekingen (pitta) als gevolg van zijn congestieve natuur. Omdat de verhoogde kapha de circulatie van pitta stopt neemt pitta plaatselijk toe en begint het Majjadhatu aan te vallen. Deze vorm neemt de attributen van kapha aan: regelmatig en daardoor chronisch, progressief, minder ontstekingen, emotionele symptomen van depressie en instabiele stemmingen, erger in de late winter en het vroege voorjaar.
Oorzaken van MS vanuit de Ayurveda gezien
Genetische gevoeligheid waardoor ama zich makkelijk vastzet in weefsels waaronder zenuwweefsels kan een mede oorzaak zijn. Andere factoren zijn overmatige prikkels van het zenuwstelsel als gevolg van stress, overwerk en schokkende gebeurtenissen. Slechte leefgewoonten zoals roken en gebrek aan lichaamsbeweging zijn natuurlijk triggers om ama te verhogen. Slechte voeding en onregelmatig eten is eveneens een belangrijkste factor in de productie van ama.
Behandelingen
In Ayurveda wordt MS behandeld met Langhana therapieën om ama en dosha accumulatie te verwijderen. Dan moet je denken aan sterke reinigende en zuiverende methoden zoals de Pancha Karma kuren en leefstijladviezen.
Iets moet veranderen om MS te stoppen en daarom moeten er ook leefstijlveranderingen komen. Ayurvedische leefstijlprotocollen bevatten regels met betrekking tot voeding, emoties, stress, beweging, reinheid, meditatie en slaap alsmede het betrekken van de verschillende seizoenen in je leefstijl. Deze protocollen bevatten vaste ritmes en routines die rust en duidelijkheid brengen.
De methoden brengen een fysieke en mentale transformatie teweeg waardoor het mogelijk wordt om de ziekte MS te stoppen en in een vroeg stadium het genezingsproces te bevorderen.
Neem je gezondheid waar het hoort – in je eigen hand
Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met MS. Heb jij nog tips voor andere lezers? Waar bestaat jouw ZelfZorg uit? Deel het hieronder met ons.
[camera]
Cornelis Peters is onderzoeker en expert op het gebied van gezondheid en welzijn vanuit Ayurveda. Hij deelt zijn kennis over ‘de zes treden‘ waarmee de weg naar persoonlijke groei en gezondheid voor iedereen open ligt via deze artikelen en de gratis MasterClass “Tien Ayurvedische leefregels voor een leven vol energie. Deze masterclass is gratis te downloaden via deze site.”.[/camera]
Bronnen:
http://mscontrol.nl/
www.erfelijkheid.nl/ziektes/multiple-sclerose
http://msresearch.nl/ms-atlas
https://en.wikipedia.org/wiki/Multiple_sclerosis
https://medlineplus.gov
www.ninds.nih.gov
charaka samhita
4 gedachten over “De vele gezichten van Multiple Sclerosis en Ayurveda”
7 jaar geleden belandde ik in het ziekenhuis omdat de linkerhelft van mijn lichaam geen gevoel meer had. Ook werkte de coördinatie aan mijn linker kant niet goed meer. Na allerlei onderzoeken bleken er ontstekinkjes in mijn centrale zenuwstelsel te zitten. Ik werd een week lang behandeld met prednison. Ik knapte snel op: het gevoel kwam terug en mijn coördinatie verbeterde.
Zelf heb ik altijd gezegd dat er kortsluiting is ontstaan na jarenlange stress. Fijn om te lezen dat het op deze site ook zo omschreven wordt.
Op het moment dat ik in het ziekenhuis belandde had ik net mijn baan verloren, ik was net verhuisd, mijn vader was ernstig ziek en mijn vriend naar het zuiden van Nederland verhuisd. En ik volgde een deeltijdstudie.
Als een geluk bij een ongeluk was ik dus mijn baan kwijt. Ik kon me dus volledig richtten op mijn herstel en mijn studie. Omdat ik aanvankelijk nog niet arbeidsongeschikt werd verklaard door het UWV moest ik solliciteren. Dit bracht veel stress met zich mee waardoor de oude littekens in mijn centrale zenuwstelsel actief bleven en dus symptomen gaven. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat het UWV mij volledig arbeidsongeschikt heeft verklaard.
Toen ik eenmaal uit het ziekenhuis was heb ik drastisch mijn leven omgegooid. Ik ben aan yoga gaan doen en kort daarna begonnen met mediteren. Ik ben veel gaan bewegen en naar buiten gegaan. Ik ben gezond gaan eten, gestopt met roken, en heb geïnvesteerd in duurzame relaties. Ook slik ik iedere dag 2 capsules vitamine D.
Twee jaar na de diagnose ben ik definitief gestopt met de MS medicatie en was ik uitbehandeld bij de neuroloog. Ik kom daar nooit meer. Ik voel me sterker dan ooit.
Mijn leven is zo veranderd. Ik heb veel moeten inleveren maar ik heb er onbetaalbaar veel voor terug gekregen. Ik raad het iedereen aan.
Mochten er mensen tips of advies willen naar aanleiding van mijn verhaal dan kan dat.
Beste Manon,
Wat fijn dat je jouw persoonlijke ervaring op deze website deelt. Je laat prachtig zien hoeveel je kunt doen aan je eigen gezondheid als je de wil en de moed hebt om in jezelf te geloven en te kiezen voor ‘natuurlijke methoden’ om een weg te vinden naar herstel. Je doorzettingsvermogen en je mindset om te willen genezen en de middelen die je daarvoor gekozen hebt heeft geresulteerd in jouw genezing. Ik zie dat terug bij mijn eigen cliënten en ik herken het in jouw verhaal. Nogmaals Manon, heel fijn dat je dit wilde delen. Ik wens je alle goeds toe en misschien ontmoeten we elkaar eens bij een lezing of workshop.
Cornelis Peters
wauw, wat een prachtig verhaal! Ik ben afgelopen week als 22-jarige gediagnostiseerd met (een voorlopige RR) MS, waarbij in februari ook mijn linker lichaamshelft doof aanvoelde. Ik had 2 MRI-scan’s nodig, waarbij ze hebben geconcludeerd dat ik een aantal forse ontstekingen heb. Ik ben door mijn hele HBO-studie heen een ontzettende stresskip geweest, dus nu ik jouw verhaal lees ben ik bang dat het bij mij ook een oorzaak kan zijn geweest. Ik eet al 5 jaar veganistisch, maar ook daar zal ik aanpassingen in maken; volgende week krijg ik als het goed is mijn behandelplan voor MS-medicatie, want ik durf het niet goed om dat af te slaan. Ik zou mezelf zo graag natuurlijk helen, maar ik weet dat ze risico’s op een kwalitatieve toekomst ook af kunnen hangen van MS-medicatie (bijvoorbeeld Ocrevus). Je verhaal geeft me in ieder geval hoop, want ik heb echt wel het gevoel dat het goed gaat komen hoor. Het blijft gewoon een nare aandoening, vooral wanneer je er net pas in aanraking mee komt 🙁
Beste Manon, wat een prachtig verhaal. Mijn man heeft reeds 11 jaar MS , 2 jaar geleden moest hij stoppen met Tysabri omdat hij kans had op een hersenontsteking. Sindsdien heeft hij zijn levensstijl opgegooid en ook gezonder eten, supplementen, revalidatie, … hij was tot nu toe 2 jaar heel goed zonder medicatie. Dokter van Overpelt zegt dat hij nu een opstoot heeft ( dit kan ook
Zijn omdat hij geen medicatie niet meer neemt) heeft net 3 dagen medrol baxters gekregen. Nu weer even afwachten of hij toch beter gaat kunnen stappen. Dokter (MS) willen dat hij terug medicatie gaat nemen maar daar zijn we nog niet uit of we dat willen. We zouden gaat eens met iemand daar over praten maar weten niet wie. Alvast vóór jou heel veel succes ☘️
Fanny & Danny
Reacties zijn gesloten.