Hoe wordt sporten gezien in Ayurveda? Wat schrijft Caraka daar bijvoorbeeld over. Als je bedenkt dat de oorsprong van de Caraka Samhita dateert tussen de 900 en 600 BC is het interessant om te zien wat ze in die tijd vonden van sport. Ik heb dit nagelezen in de “Roots of Ayurveda” van Dominik Wujastyk en uit mijn eigen aantekeningen van mijn Ayurveda leraar uit India.
Lichamelijke oefeningen geven kracht
In de Samhita van Caraka wordt lichaamsbeweging gedefinieerd als het ‘opzettelijk ondernemen van lichamelijke oefeningen om krachtiger te worden.’ En dan volgt en dit vind ik weer typisch Ayurveda: dit moet op een gedoseerde manier gedaan worden.’
Lichamelijke oefeningen geven lichtheid, de kracht om hard te werken, stevigheid, en het vermogen om ongemakkelijkheden beter aan te kunnen, een vermindering van de lichaamssappen en een verhoging van het spijsverteringsvuur. Het lijkt nu zo voor de hand liggend omdat we allerlei dingen kunnen meten. Maar als je de tijd in ogenschouw neemt waarin dit is beschreven dan zijn dit bijzonder scherpzinnige inzichten. Ook vandaag de dag spreken we over deze voordelen voor lichamelijke oefeningen.
Gevolgen van teveel sporten
Wat ik opmerkelijk vond is dat ook meteen het tegenovergestelde besproken wordt. Dus als je teveel sport en wat daar de gevolgen van zijn.
Overmatige lichaamsbeweging veroorzaakt bovenmatige inspanning, vermoeidheid, uitputting, dorst, spanning op bloed en gal, kortademigheid, hoesten, koorts en braken. Kijk maar naar de beelden van ongeoefende wandelaars bij de Nijmeegse Vierdaagse. Dan vind je dit soort verschijnselen ook vandaag de dag terug.
Een intelligent persoon weet beter
Verder een conclusie dat ik wel vermakelijk vind gezien het bovenstaande.
Een intelligent persoon zal geen gewoonte van overmaat maken, zelfs niet in gewone dingen zoals lichaamsbeweging, lachen, praten, reizen, dagelijks gedrag in het dorp, of de hele nacht wakker blijven.
Een persoon die zich overgeeft aan overmaat en overtolligheid in deze en soortgelijke activiteiten zal het heftig vergaan. Te vergelijken met een leeuw die aan een olifant trekt.
Zo zie je maar weer dat veel dingen veranderen maar dat er ook heel veel dingen zijn die niet veranderen. Met je gezonde verstand en met de conditie die je hebt tijd besteden aan lichamelijke oefeningen is nu niet anders dan 900 BC. Het gaat erom dat je lichamelijke oefeningen op een gebalanceerde manier doet. Niet af en toe, niet heel erg veel, maar wel regelmatig en met mate. Dat is goed voor onze gewone lichaamsfuncties maar ook voor onze geest.