De Farmaceutische Industrie van Moeder Natuur


Chelidonium majus Papaveraceae

Op dit moment overal te zien. Vlakbij hagen, vochtige gebieden, langs sloten, kruidentuinen en afvalgronden. De plant komt voor van het Middellandse Zeegebied tot ver in Scandinavië en in Midden- en Noord-Azië. De plant bloeit van april tot juli en heeft kleine gele bloemen. In onze taal heet deze plant “stinkende gouwe.” Geen flatteuze naam voor dit toch wel bijzondere kruid. Hoe komen we toch aan zo’n naam?

Vanwaar de naam “Stinkende Gouwe”?

Wel, vroeger was het zo dat veel “gele” bloemen de naam “gouwe” kregen. De aanvulling “stinkende” heeft vermoedelijk te maken met de giftigheid van de plant als het in grote hoeveelheden geconsumeerd zou worden. De giftigheid wordt veroorzaakt door het chelidonine en dat is een stikstofverbinding. Het “Chelidonium” is een verlatijnste vorm van het Griekse “Chelidion” en dat betekent zoveel als “zwaluwkruid”.

Medicinale werking

Wanneer een plant giftig is heeft het vaak grote medicinale waarde. De giftigheid moet dan gezien worden als een bio-actieve stof dat iets bijzonders kan bewerkstelligen. Op PubMed staan vandaag 112 artikelen van deze plant. Dat is veel en dat houdt in dat het behoorlijk goed onderzocht is.

Wat zit er in?

De bio actieve verbindingen in deze plant zijn de alkaloïden, de belangrijkste zijn berberine, coptisine, chelidonine, sanguinarine en chelerithrine. De isoquinolide alkaloiden zijn verantwoordelijk voor de geeloranje kleur van het sap. Verder bevat het gewas etherische oliën, organische zuren, carotenoïden en saponine.

Traditioneel gebruik

In de traditionele Aziatische geneeskunde waar Ayurveda onder valt wordt deze plant vooral gebruikt om:

 • het zenuwstelsel te kalmeren
 • allergieën te behandelen
 • wratten te laten slinken
 • bloeddruk te verlagen
 • leverproblemen te behandelen.
 • krampen te verlichten
 • astma en hoest te behandelen
 • infecties door bacteriën en virussen te bestrijden
 • gewrichtspijnen te verzachten
 • kanker te bestrijden

Een breed scala aan toepassingen dus.

Wat wordt er van de plant gebruikt?

Het sap en dat kan tegenwoordig verkregen worden door de plant in de slowjuicer te doen. Het sap kan opgevangen worden en meteen gebruikt worden. Wil je het voor langere tijd bewaren dan is het een idee om dit in te vriezen in de vorm van ijsblokjes.

De hele plant wordt gedroogd en vervolgens vermalen tot poeder. Dit poeder kan dan eventueel vermengt worden met andere poeders om een combinatie kruid te maken maar je kunt het ook als mono kruid gebruiken. Het kan verwerkt worden in gulika’s, dan maak je balletjes van dit kruid samen met Arabische gom om het aan elkaar te laten plakken. Je kunt ook een bepaald soort zetmeel gebruiken maar dan moet je wel zorgen dat je dit goed droogt.

Wij drogen dit bijvoorbeeld in een droogmachine waarbij we de tijd en temperatuur kunnen instellen. Dan weten we zeker dat het goed gaat.

Voor intern gebruik

Stinkende gouwe preparaten mogen alleen intern worden genomen in overleg met een gekwalificeerd medisch kruidengeneeskundige. Kijk even of iemand aangesloten is bij een beroepsvereniging. Dat schept vertrouwen. Het mikt toch wel nauw hoeveel je kunt gebruiken.

Voor uitwendig gebruik

Het sap 2 x daags op je wratten smeren om hier op een natuurlijke manier vanaf te komen. Ook bij de behandeling van eczeem heb ik hier spectaculaire resultaten mee geboekt.

Belangrijk!

 • Stinkende gouwe is giftig in grote hoeveelheden en kan misselijkheid en dysenterie veroorzaken: alleen onder professionele begeleiding gebruiken dus.
 • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven moeten dit kruid vermijden.
 • Vermijd dit kruid als je een lage bloeddruk hebt.
 • Beperkt gebruiken en niet langer dan 2 weken achter elkaar.
cornelis peters

Nog een fijne dag toegewenst.

Cornelis Peters
13-05-2015

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.