De behandeling van Long COVID of Post-COVID vanuit de Ayurveda.

Long-COVID

Arthur belde ons centrum op om te vragen of wij iets tegen zijn voortdurende moeheid konden doen.

Twee jaar geleden heeft hij in milde mate Corona gehad. Hij is er een week ziek van geweest. Daarna voelde hij zich vaak moe maar legde geen verband met het Coronavirus. Inmiddels twee jaar verder voelt hij zich nog steeds lamlendig en moe. Hij is naar zijn huisarts geweest en die heeft Long-COVID vastgesteld. Arthur is blij dat hij nu weet wat hij heeft, maar hoe nu verder?

Meer dan twee jaar na de pandemie is één ding duidelijk: COVID-19 is niet makkelijk te behandelen. Het virus verzwakt het immuunsysteem zodanig dat het lichaam zelfs na een negatieve test veel tijd nodig heeft om te herstellen en weer kracht op te bouwen.

Daarom is het erg belangrijk om goed voor jezelf te zorgen in deze post-coronavirus-tijd. Voor een spoedig herstel en het stimuleren van het immuunsysteem kan Ayurveda een grote rol spelen.

Ayurveda kan je helpen om je ademhalingssysteem te versterken en je immuniteit te stimuleren. Hier zijn enkele nuttige tips die je onmiddellijk zelf kunt toepassen.

Maaltijden

Maak dagelijks versgekookte, warme, lichte en mild gekruide maaltijden klaar. Warm voedsel is zacht, wat makkelijk te kauwen en te verteren is. Je lichaam hoeft geen extra moeite te doen om het voedsel af te breken en het risico op indigestie en andere maaggerelateerde problemen is op deze manier bijzonder laag. Bovendien helpt het toevoegen van specerijen als komijn, kurkuma en mosterdzaad in het eten om ontstekingen te verminderen en je immuniteit te stimuleren.

Als je fruit wilt eten doe dit dan bij voorkeur na 10 uur ’s ochtends en voor 4 uur ’s middags.

Lichaamsbeweging

Om na een infectie weer kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen, is lichaamsbeweging van cruciaal belang. Als je voor COVID nog niet voldoende aan lichaamsbeweging hebt gedaan, dan is het nu de hoogste tijd om dit in je dagelijkse routine op te nemen, maar vergeet niet om langzaam te beginnen.  Mijn dag begint altijd met mijn 30 minutenschema dat ik voor mijn cliënten heb ontwikkeld. Ikzelf doe dit al meer dan 35 jaar en voel mij er uitstekend bij. Je kunt dat schema hier downloaden.

Ademhalingsoefeningen

Keer op keer is de nadruk gelegd op het belang van het uitvoeren van ademhalingsoefeningen voor mensen die herstellen van het coronavirus. Ademhalingsoefeningen helpen om het ademhalingssysteem te versterken na de COVID. Begin met deze milde pranayama oefeningen: zoals Anulom vilom. Dat gaat als volgt. Ga in de kleermakershouding zitten en:

 • Adem in door je linkerneusgat,
 • Inhouden van je adem,
 • Adem uit door je rechterneusgat,
 • Adem in door je rechterneusgat,
 • Inhouden van je adem,
 • Adem uit door je linkerneusgat.
 • Doe dit 20 keer en bouw het langzaam op.

Tegen hoest

Bij Long-COVID hebben sommige mensen vrij lang na de infectie nog last van hoestbuien. De hoestbuien worden ’s nachts heviger, waardoor het moeilijk is om in slaap te vallen. Voordat je gaat slapen kun je even een minuut of vijf een stoombadje nemen met blauwspar of een andere dennensoort of gorgelen met kurkuma en zout water.

Je kunt ook een thee maken van gember met een theelepeltje honing en dit drinken voor het slapen gaan.

Blijven de hoestbuien aanhouden, dan is het aan te raden om een ayurvedisch kuurtje Sitopaladi te doen. Sitopaladi is een recept uit de traditionele Ayurvedische kruidengeneeskunde, bekend en effectief bij het verlichten van hoest die gepaard gaat met diverse aandoeningen van de luchtwegen.

Dit zit er allemaal in: Bombusa arundinacia, Cinnamomum zeylanicum, Elettaria cardamomum, Piper longum en een ingrediënt op basis van suiker: palmsuiker. Voor de diabetici onder ons hebben wij Sitopaladi zonder dit zoete ingrediënt. Dit is te bestellen in onze webwinkel.

Tegen vermoeidheid

Vermoeidheid is een veel voorkomend symptoom van Long-COVID en het kost tijd om je energie weer terug te krijgen. Door het nemen van de juiste voeding en een aantal Ayurvedische kruidensupplementen kun je sneller herstellen.

Van de traditionele Ayurvedische kruiden zijn: Ashwagandha, Guduchi, Yashtimadhu en Tulsi als preventieve en therapeutische maatregelen tegen COVID behoorlijk goed onderzocht.[1]

Vanuit onze eigen praktijk is het kruidenpreparaat Krimmi Satru, dat ontwikkeld is door dr. V.P. Mohana Kumari, en AyuCovidtinctuur dat ontwikkeld is door mijzelf (Cornelis Peters) een natuurlijke toevoeging om weer in je kracht komen.

Iedereen ervaart Long-COVID of Post-COVID op een andere manier. Om te achterhalen wat voor jou de beste aanpak is kan een Ayurvedisch Balans Consult met nadruk op Long-COVID een goede insteek zijn.

Je kunt hier een checklist invullen voor het Long-COVID consult.

Bronnen en verder lezen:

 • An exhaustive comprehension of the role of herbal medicines in Pre- and Post-COVID manifestations. PMID: 35654349
 • An Insight of Clinical Evidences of Ayurveda Interventions in the Management of COVID-19 Patients. PMID: 35319399
 • Ayurvedic evaluation and treatment of Covid 19: A case report.
  PMID: 34276164

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

1 gedachte over “De behandeling van Long COVID of Post-COVID vanuit de Ayurveda.”

 1. Ik ben erg geïnteresseerd. Helaas is de vernoemde tinctuur niet op jullie website te vinden en staat er ook geen verdere uitleg over welke kruiden het preparaat Krimmi Satru bevatten. Er is geen link in dit artikel naar het vernoemde bewegingsschema (van 30 minuten). Waar kan ik het vinden? Fijn dat jullie onderzoek doen en actief zijn m.b.t. Long Covid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.