Ayurvedische Thaise Groene curry

Thaise Groene curry op de Ayurvedische manier.

Is een goed alternatief voor een hete/pittige Indiase curry.

Heet/pittig voedsel wordt in de Ayurveda over het algemeen niet aanbevolen omdat het de zintuigen overstimuleert en ons rajasisch maakt.

In plaats van pepers concentreert deze groene curry zich op de verfrissende smaken van kruiden en specerijen die pranische levenskracht toevoegen aan dit super-alkalische gerecht.

Maak eerst de basis: groene currypasta (voorbereiding).

Zelf maken is het lekkerst en je kunt het enkele dagen in de koelkast bewaren. Handig wanneer je op feestdagen grote hoeveelheden maakt en je van tevoren wilt proeven/oefenen.

Dit doe je er in:

  • 45 g gehakte korianderblaadjes
  • 45 g basilicumblaadjes
  • 1 theelepel *kokos aminos of tamari: *(= coconut aminos, een biologische marinadesaus die is gemaakt van kokosbloesemsap)
  • 1 sjalot, in plakjes gesneden
  • 1 stengel citroengras
  • 3 teentjes knoflook, middenstuk verwijderd (weglaten voor pitta)
  • 1 theelepel limoenschil
  • 1 theelepel geraspte gewone gemberwortel
  • 1/2 theelepel gemalen koriander
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel witte peper
  • 2 druppels vloeibare natuurlijke vruchtenzoetstof of 1/2 theelepel kokossuiker (optioneel)
  • 3-4 el kokosmelk.

Zo maak je dit klaar:

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en verwerk dit tot een deegachtige massa. Doe over in een luchtdichte bewaardoos en zet maximaal 5 dagen in de koelkast.

Voor de groene curry

Dit doe je er in:

  • 2 theelepels kokosolie of (sesam)olie voor pitta
  • 115 g groene currypasta
  • 2 x 400 g volvette kokosmelk
  • Wil je extra proteïne toevoegen? (optioneel) Verdeel gesneden stukjes tofu, ongeveer 100 g, door de groene currypasta en bak dit mee.
  • 550 g gehakte gemengde groenten: bijvoorbeeld broccoli, bloemkool, wortelen, courgette.

Zo maak je dit gerecht verder af:

  1. Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de currypasta toe en laat 3-4 minuten bakken.
  2. Roer de kokosmelk erdoor en voeg de groenten toe, zet het vuur middelhoog en laat 7-10 minuten sudderen totdat de groenten gaar zijn. Haal van het vuur. Roer de limoenschil erdoor en garneer met de koriander en de basilicumblaadjes.

Serveer met witte basmatirijst.

Eet gezond & lekker, smakelijk😊!

Bron: Eat, feel fresh; pag.174 en 175

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Scroll naar boven

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.

* verplicht