Ayurvedische behandeling voor endometriose.

endometriose-ayurveda

Ayurvedische behandeling voor endometriose heeft een andere insteek dan de reguliere behandeling.

We spreken van endometriose als weefsel dat lijkt op het slijmvlies dat de binnenkant van de baarmoeder bekleedt (endometrium), op plaatsen buiten de baarmoeder voorkomt.

Het endometrioseweefsel kan zich bijvoorbeeld hechten aan het oppervlak van verschillende organen en weefsels en daar groeien. Denk hierbij aan je eierstokken, je eileiders, de ligamenten (ophangbanden) van de baarmoeder, je darmen en je blaas. 

Steeds meer patiënten ervaren dat conventionele therapieën zoals het slikken van pijnstillers, hormonale behandelingen (de pil) en operaties niet langer voldoende zijn. Het blijft symptoombehandeling en geeft geen perspectief op genezing.

Volgens de ayurveda wordt endometriose veroorzaakt door het verlies van je natuurlijk evenwicht.

De weg naar herstel moet dan ook op alle niveaus worden bewandeld. In het geval van endometriose ligt de nadruk op de eliminatie van toxines en het in evenwicht brengen van het zenuwstelsel.

Het is belangrijk om de natuurlijke regulerende beginselen weer in een noodzakelijk evenwicht te brengen.

Voedingsadviezen, nuttige oefeningen en speciale kruidenmengsels – die op de persoon zijn samengesteld – helpen je om een bewustere levensstijl te leiden, zodat je natuurlijke zelfgenezend vermogen de krampen kunnen verminderen en de endometriose-eilandjes geleidelijk weer kunnen afbreken.

Metabolische residuen en toxines, in de Ayurveda “ama” genoemd, worden voortdurend geproduceerd – als gevolg van onze levenswijze – die zich in het geval van endometriose voornamelijk in de onderbuik ophopen. Veel endometriosepatiënten hebben het gevoel dat stress en een onstabiel zenuwstelsel de symptomen onaangenaam kunnen verergeren.

Maar volgens de Ayurveda zijn geen twee patiënten gelijk en dus is elke endometriose anders. De Ayurvedische benadering in onze kliniek is gebaseerd op holisme.

In de Ayurveda zijn er verschillende kruiden die in staat zijn de hormonen in balans te brengen. Deze kruiden bevatten verschillende vrouwelijke hormoonvoorlopers. Zo bevat het kruid Ashoka analogen en precursoren van het vrouwelijke hormoon oestrogeen in de vorm van fyto-oestrogenen. Andere planten zoals Shatavari hebben een soortgelijke werking. Curcumine is eigenlijk een natuurlijk pijnstillend, ontstekingsremmend en kankerbestrijdend kruid.

Kruidengeneesmiddelen tegen endometriose omvatten het gebruik van kruiden die helpen het immuunsysteem te versterken, wat op zijn beurt de klieren helpt goed te functioneren en een hormonale balans te creëren.

Er zijn uitstekende kruidenremedies voor endometriose uitgelegd in de Ayurvedische geneeskunde. De meest nuttige kruiden zijn Shallaki, Shatavari, Ashoka, Lodhra, Aloë vera en Arjuna. Een aantal daarvan ga ik uitleggen.

boswellia serrata
  1. Shallaki (Boswellia serrata)

Het is een beroemd kruid dat gebruikt wordt voor de behandeling van verschillende kwalen zoals pijn, osteo-artritis en spierpijnen. Het wordt gebruikt als vervanging voor moderne pijnstillende medicijnen. Deze plant bevat ontstekingsremmende terpenoïden, boswelliazuren genaamd. Het onderdrukt de groei van ontstoken weefsels bij endometriose en voorkomt de afbraak van het omliggende bindweefsel. Het wordt in heel India gevonden en gebruikt voor vele kruidenpreparaten zoals Boswellia Curcumin Capsules.

curcuma ayurveda
  1. Curcumine (Curcuma longa)

Curcumine is een van de belangrijkste bestanddelen van kurkuma of curcuma longa. Het is een van de meest gebruikte specerijen in de Indiase keuken. Het is vooral bekend om zijn ontstekingsremmende, antibacteriële, antivirale, antischimmel en antikanker eigenschappen en wordt gebruikt bij verschillende gezondheidsproblemen. Het wordt gebruikt bij verschillende gezondheidscomplicaties waaronder pijnen en wonden. Het is een sterke antioxidant die gifstoffen uit het lichaam verwijdert. Het wordt gebruikt in verschillende kruidenformules zoals Boswellia Curcumin Capsules.

Shatavari
  1. Shatavari (Asparagus racemosus)

Shatavari is vooral bekend als een tonicum voor de voortplanting (zowel voor mannen als vrouwen), een verzachtend middel voor de spijsvertering en een krachtig adaptogeen.

Het is een prachtige Rasayana (verjongingsmiddel) dat de lichamelijke en geestelijke gezondheid van vrouwen bevordert. Het pacificeert vata- en pittadosha’s in het lichaam. Het wordt veel gebruikt in de Ayurveda voor zijn verjongende eigenschap.

Het bevat ook de antioxidantverbinding ‘Racemofuran’ dat het vermogen heeft om de vrouwelijke hormonen te reguleren en geeft kracht aan het vrouwelijke voortplantingssysteem.

Het is heilzaam voor alle stadia van de voortplantingscyclus van een vrouw, vanaf de menarche (begin van de menstruatie), ter ondersteuning van het vrouwelijk systeem tijdens de menstruatie, de ovulatie en de vruchtbaarheid, de sterkte van de baarmoeder tijdens de zwangerschap, de bevalling en een ruime lactatie (melkstroom en hoeveelheid melk), opvliegers, prikkelbaarheid, onregelmatig geheugen en droogheid tijdens de menopauze.

Het is nuttig bij de bereiding van verschillende ayurvedische preparaten, zoals capsules ter ondersteuning van de vrouwelijke gezondheid en Shatavari-capsules.

Ashoka ayurveda
  1. Ashoka (Saraca indica)

Het helpt bij het reguleren van de vrouwelijke menstruatiecyclus en verlicht menstruatiepijn. Het werkt zeer goed op het vrouwelijke hormonale systeem. Het is nuttig bij de bereiding van Female Health Support Capsules en Pradrantak Churna.

  1. Lodhra (Symplocos racemosa)

Dit kruid is zeer effectief in geval van overmatige menstruatie, pijnlijke menstruatie en vertraagde menstruatie. Volgens de Ayurveda leidt de vitiatie van pitta tot hevige bloedingen. Door zijn verkoelende (sheeta) en lichte (laghu) eigenschappen pacificeert het pitta. Het is heilzaam bij alle gynaecologische  problemen. Het is nuttig bij de bereiding van capsules ter ondersteuning van de vrouwelijke gezondheid.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.