Ayurveda veel effectiever bij behandeling van angststoornissen dan regulier medicijn Clonazepam

Onderzoek van een Ayurvedisch preparaat bij angststoornissen blijkt veel effectiever dan het geneesmiddel Clonazepam. Dat blijkt uit een studie van dr. Tubaki B.R. e.a. van het India’s Nationaal Instituut voor Mental Health.

De studie

In deze studie werden 72 patiënten opgenomen met de diagnose ernstige angststoornissen van tenminste zeven maar bij sommige zelfs meer dan zeven jaar. De mate van angst werd tijdens dit onderzoek gemeten met de Hamilton Anxiety Rating Scale (HARS).

De patiënten werden onderverdeeld in drie groepen van ieder 24 deelnemers. Een groep kreeg de standaard dosis 0,75 mg clonazepam per dag, de tweede groep kreeg 200 mg Manasamitra Vataka per dag en de derde groep kreeg 200 mg Manasamitra Vataka en gedurende 7 dagen een behandeling van Shirodhara met Brahmi Tailam. Het onderzoek duurde in totaal 30 dagen.

Uitslag

De groep die behandeld werd met clonazepam zag een verbetering van 67%, de groep met Manasamitra Vataka (M.V.)zag een verbetering van 73% echter de grootste impact was de groep die naast de M.V.ook de Shirodhara therapie kreeg. Daar werd een verbetering van 91% gemeten.

Clonazepam

Clonazepam behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend, vermindert angstgevoelens en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen. Echter het heeft nogal wat vervelende bijwerkingen.

Manasamitra Vataka

Manasamitra Vataka bestaat uit een kruidencomplex van 61 verschillende kruidenbestanddelen. Hier zit Ashwaganda in (Withania somnifera) bekend voor het effect op de verbetering van de cognitie, Vacha (Acorus Calamus) – als dit in combinatie gegeven wordt met Polugala wortel verbeterd dit de mentale gezondheid bij veroudering, Draksha (Vitis vinifera) dat bekend staat om zijn stressverminderende en ondersteunende werking van het endocriene systeem, Bala (Sida Cordifolia) een krachtige antioxidant om maar een aantal kruiden te noemen. De rest van de kruiden werken allemaal ondersteunend op alle lichaamsorganen en functies, maar ook op elkaar zodat de bovengenoemde kruiden hun werk maximaal kunnen doen.

Shirodhara behandeling

De Shirodhara behandeling met Brahmi Tailam werd in de ochtend tussen 8:00 en 12 uur gegeven. Bij deze behandeling ligt de patient op een houten massage tafel waarbij warme kruidenolie, in dit geval met Bacopa Monnieri, gedurende 45 minuten in een kleine straal over het voorhoofd stroomt. Per keer wordt 2,5 liter gebruikt. Na deze behandeling rust de patiënt 30 minuten uit.

Europa Ayurveda Centrum

In ons centrum hebben wij veel ervaring met de behandeling van psychische stoornissen. Naast de ayurvedische behandelingen en kruidenpreparaten besteden we veel aandacht aan het verkrijgen van inzicht in de oorzaak van de disbalans. Vervolgens gaan we doelen stellen en maken we in overleg met de patient een stappenplan om de balans te herstellen. Sinds december 2014 ondersteunen we onze behandelingen met de BeterApp zodat we via de mobiele telefoon nog beter kunnen bijsturen. Dit laatste is uiteraard geheel vrijblijvend.

Voor verdere vragen of het boeken van een consult kunt u ons een email sturen of even bellen naar 0523-677208 of 06 5241 6523. Wij staan u graag te woord.

Bron:
J Altern Complement Med. 2012 Jun;18(6):612-21. doi: 10.1089/acm.2010.0778.

Clinical efficacy of Manasamitra Vataka (an Ayurveda medication) on generalized anxiety disorder with comorbid generalized social phobia: a randomized controlled study.

Tubaki BR, Chandrashekar CR, Sudhakar D, Prabha TN, Lavekar GS, Kutty BM.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

2 gedachten over “Ayurveda veel effectiever bij behandeling van angststoornissen dan regulier medicijn Clonazepam”

  1. Beste,
    Ik heb chronische hyperventilatie wat angsten met zich meebrengt. Op dit moment neem ik al amalaki en guduchi. Is het aan te raden om te beginnen met manasamitra vataka of stel je iet anders voor? Dank u wel bij voorbaat Rina

  2. Cornelis Peters

    Dag Rina, ik raad aan om met je huidige ayurvedatherapeut of arts dit te bespreken. Het is niet handig om dit met meerdere kruidensupplementen te slikken. Goed monitoren wat werkt is belangrijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.