Ayurveda en het Antwoord op Antibioticaresistentie

Op bezoek bij de boer

Wonende in een agrarische omgeving voelde we steeds meer de dreiging van antibioticaresistentie als gevolg van het preventief antibiotica gebruik in de veeteelt. We zagen het gewoon om ons heen gebeuren. Wij begonnen ons hierin te verdiepen en selecteerde ayurvedische kruiden met een sterke antibacteriele werking om te kweken.

Onze veestapel is voor 69% besmet

In een artikel van het Infectie bulletin van 22 oktober 2011 lazen wij dat inmiddels 69% van onze gehele veestapel en 88% van de varkens en vleeskalveren besmet zijn met MRSA. Als voormalig laboratoriumonderzoeker (Cornelis) weet ik dat dit buitengewoon alarmerend is. Daarna volgde wij deze informatie op de voet.

Enquete

Om te onderzoeken wat boeren doen of weten van kruiden besloot we een enquete te maken en dit rond te sturen naar veeteeltbedrijven in de directe omgeving van ons centrum. In oktober 2013 verstuurde wij deze enquete naar 53 boeren. Ik was zeer benieuwd of er onder de boeren kennis van kruiden was om de gezondheid van hun veestapel op een eenvoudige en goedkope manier te ondersteunen.

Onontgonnen terrein

Van de 53 aangeschreven boeren hebben 28 de enquete ingevuld. Van deze 28 gebruikten slechts 8 kruiden als ondersteuning van de gezondheid van hun dieren. Van deze 8 controleerde slechts 2 boeren ook het effect van de kruiden op de gezondheid van hun dieren. Daar ligt dus nog een groot terrein braak vonden wij.

Duurzaamheid

Duurzaamheids thema’s bepalen in toenemende mate de wijze van produceren. Dierenwelzijn en milieu-impact staan hoog op de agenda. De burger en consument hebben een groeiende interesse in, en ook een mening over, de manier waarop de dieren worden gehouden. Dit dwingt de veeteeltector maar ook het Europa Ayurveda Centrum met ruime kennis van traditionele kruidenpreparaten met antimicrobiele werking om in actie te komen om daadwerkelijk stappen te gaan nemen.

Kennis

Met onze kennis van sterke antimicrobiële werking van een groot aantal ayurvedische kruiden die wij in Overijssel kweken besloot ons team te onderzoeken of wij vanuit de Ayurvedische invalshoek een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van het antibioticaresistentie probleem.

Ayurveda

Ayurveda is gebaseerd op het herstel van de balans in biologische systemen. Het gaat nooit om alleen de target-receptor aanpak maar altijd om herstel van systemen in hun onderlinge samenhang. Dat is een belangrijk verschil.

Bij de basis

Het wereldwijde probleem van de gevolgen van overmatig antibioticagebruik in de bioindustrie is een probleem dat alleen opgelost kan worden als het bij de wortel aangepakt wordt. We kunnen de zorg voor mensen wel voor elkaar hebben maar als we de zorg voor dieren niet in orde hebben dan is er een behoorlijk disbalans. Uiteindelijk is er maar een gezondheid. “One Health”, en zo wordt dat inmiddels wereldwijd ook gezien. Ayurveda heeft hier nooit een scheiding in gemaakt. Ayurvedische kruidenpreparaten zijn er voor mens en dier. Dus deze holistische kijk vanuit de Ayurveda kan mogelijk een belangrijke rol spelen in dit hernieuwde inzicht vonden wij.

Contact met kennisinstelling

In november 2013 bezochten wij de universiteit van Utrecht om te kijken of zij interesse hadden om een ayurvedisch kruidenprepaat dat bij ons in Overijssel gekweekt wordt kunnen onderzoeken op antimicrobiele activiteit als vervanger van antibiotica. Aan de gesprektafel zat de naast de coordinator drs. Vincent Rijsman ook prof. ir. Mirjam Nielen hoogleraar Evidence-based Veterinary Medicine bij de faculteit Diergeneeskunde.

ZonMW biedt kansen

ZonMW had een subsidiekalender waar ingeschreven kon worden op een project om de antibioticaresistentie aan te pakken. Samen maakte we een projectopzet en stuurde dit naar ZonMw voor een subsidie. Helaas werden wij niet uitgekozen en was al ons werk bijna voor niets.
Maar de provincie Overijssel bood uitkomst. We werden uitgenodigt om mee te denken aan nieuwe oplossingen voor de antibioticaresistentie in deze provincie. Een gemeleerd gezelschap van wetenschappers, bedrijfsleven en boeren kwamen bijeen in de raadszaal waar normaal gesproken de provinciebestuurders zitten. Na diverse gesprekken herschreven wij ons plan en diende dit in bij de provincie Overijssel.

Keuze voor pluimvee

Om hier in een vroeg stadium antwoord op te vinden kozen we voor pluimveedieren als proefdierengroep vanwege hun korte levensduur. Door de keuze van vleeskuikens werd dr. Francisca Velkers aan ons project verbonden vanwege haar specialisme in pluimveedieren. Zij is tevens diplomate van het European College of Poultry Veterinary Science waar er maar 20 van zijn in heel Europa. We hebben dus een zeer gekwalificeerd team bij elkaar. Nu het onderzoeksteam klaar is zochten wij verbinding met het bedrijfleven waaronder een pluimveebedrijf en een mengvoederproducent om het onderzoek ook in de praktijk te testen. De titel van dit project luidt: Traditioneel ayurvedisch kruidenpreparaat als vervanger van antimicrobiële middelen tegen darmverstoringen door coccidiose bij pluimvee.
bacterien

Project is gestart

De provincie Overijssel gaat ons steunen. Inmiddels zijn wij begonnen met de kweek van kruiden voor dit project op drie verschillende locaties. Het is hard werken maar reuze spannend. De geweldige kennis dat opgesloten zit in Ayurveda wordt opnieuw actueel. Wij hebben altijd geweten dat de balans tussen systemen en organismen het antwoord is op heel veel vragen. Het kan niet alleen met een target-receptor oplossing. Daarvoor zijn wij en onze omgeving te complex. Het antwoord zit in meerdere invalshoeken en de balans kan alleen maar hersteld worden als zoveel mogelijk systemen op elkaar afgestemd worden. Ik geloof niet in het doden van bacterien om op die manier van het probleem af te komen. Bacterien en mensen horen bij elkaar, net zoals bacterien en dieren. Het gaat om de balans tussen beide levensvormen. Die balans willen wij met behulp van Ayurveda terugvinden.

Wordt vervolgt…..

Cornelis Peters
25 april 2015

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

6 gedachten over “Ayurveda en het Antwoord op Antibioticaresistentie”

 1. Wat geweldig Cor.
  Ik bewonder je enorme doorzettingsvermogen ondanks tegenslag.
  Ik hoop dat jullie uiteindelijk voor je inzet worden beloond: dat ook de overheid inziet dat er een betere weg is dan de huidige m.b.t. de inzet van antibiotica.

  1. Dankjewel Miny,
   De overheid ziet het in alleen duurt het wel even voordat alle neuzen dezelfde kant op staan. We voelen ons in ieder geval erg gesteund door onze provincie en dat is heel erg fijn.
   Groet van Cor

 2. Hendrina Schoordijk

  Beslist een prachtig project om mee aan het werk te gaan!Komen de mannelijke kant en de vrouwelijk kant van de complete mens eindelijk bij elkaar via de kippen? Ik blijf je volgen! Warme groet, Hendrina

  1. Dag Hendrina,
   Beetje late reactie want ik zie het nu pas. Ja, geweldig he. Het is voor ons een prachtig project met een enorme boost in de goede richting. Mijn volgende stap is om Ayurveda in de eerstelijnsgezondheidzorg te krijgen. Lijkt een utopie maar ik heb het nu hardop uitgesproken dus zit het in de kosmos. Wie weet wat hier weer mee gebeurd.
   Warme groet terug,
   Cornelis

Reacties zijn gesloten.

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.