Ayurveda en Artritis

httpv://www.youtube.com/watch?v=mEAbsJC5vkM

Een ayurvedisch kruidenpreparaat werkt even goed als het reguliere medicijn celecoxib (200 mg) en glucosaminesulfaat (2 g) bij osteoartritis.

In het reumacentrum in Puna, India is een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van een ayurvedisch kruidenpreparaat en een regulier middel tegen osteoartritis van de knie.
Bij dit onderzoek waren 440 patiënten betrokken die gedurende 24 weken een ayurvedisch kruidenpreparaat of de reguliere behandeling van celecoxib en glucosaminesulfaat kregen.

rheumatoid arthritis
rheumatoid arthritis

Wat zat er in het ayurvedisch kruidenpreparaat?

Het ayurvedisch kruidenpreparaat bevatte Tinospora cordifolia, Zingiber officinale, Emblica officinalis en Boswellia serrata.
Vier zeer bekende ayurvedische kruiden behorende tot de rasayana’s oftewel revitilizers.

 • 1) Tinaspora cordifolia wordt ook wel Guduchi genoemd en staat bekend als een immunomodulator. Guduchi zit in veel ayurvedische preparaten. Guduchi vergroot de activiteit van macrofagen. Macrofagen zijn grote vreetcellen die tussen de weefsels kruipen en door middel van fagocytose ziekteverwekkers opvreet. Ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en toxische stoffen, maar ook resten van onze eigen lichaamscellen.
 • 2) Zingiber officinale oftewel gember. Dit kruid kennen we allemaal vanuit de keuken. Gember heeft een positief effect op de stofwisseling en de spijsvertering. Gember zit in veel ayurvedische preparaten die invloed hebben op de organen zoals de maag, lever en de milt.
 • 3) Emblica officinalis oftewel Amla is een Indiase kruisbes Deze kruisbes heeft een extreem hoge hoeveelheid vitamine C en komt net als gember en guduchi in veel Ayurvedische preparaten voor. Het behoort net als de andere kruiden tot de rasayana’s. Amla is ook het hoofdbestanddeel van Chyavanprash de kruidenpasta dat ieder Indiaas kind krijgt net zoals wij vroeger de eetlepel met levertraan kregen. Alleen is de Chyavanprash veel smakelijker. Er zijn 354 studies te lezen in pubmed over het brede therapeutische effect van deze bijzondere bes.
 • 4) Tenslotte zat ook Boswellia serrata in het preparaat en dat is een lekker ruikend hars dat ontstekingen verlaagd en de botten ondersteund.
  Dit kruidenpreparaat werkt dus net zo goed als celecoxib (200 mg) en glucosaminesulfaat (2 g). In dit onderzoek is het getest bij artritis van de knie.
 • Celecoxib, een niet-steroïdale ontstekingsremmer, vormt een standaardbehandeling in de reguliere geneeskunde, en heeft toxische bijwerkingen op de maag, hart en de nieren. Ayurvedische formules zijn doorgaans veilig – echter in deze studie bleek het bij een aantal mensen lichte bijwerkingen te vertonen -, bij 26 patiënten werden verhoogde SGPT-waarden aangetoond (SGPT is een leverenzym). Dat laatste verschijnsel vraagt dus om enige voorzichtigheid bij gebruik van deze ayurvedische kruiden. In ieder geval heeft het veel minder schadelijke bijwerkingen dan het reguliere preparaat. Toch is ook met kruiden enige voorzichtigheid geboden omdat kruiden kunnen interfereren met bestaand medicijngebruik.

  Heeft u een vraag stel deze dan hier. U krijgt dan zo spoedig mogelijk een antwoord van ons.

  Bron: Chopra A, Saluja M et al. Ayurvedic medicine offers a good alternative to glucosamine and celecoxib in the treatment of symptomatic knee osteoarthritis: a randomized, double-blind, controlled equivalence drug trial. Rheumatology (Oxford). 2013 Jan 30.

  Deel dit bericht

  Facebook
  Twitter
  LinkedIn

  Laat een reactie achter

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Over Europa Ayurveda Centrum

  Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

  Recente berichten

  Volg ons op Facebook

  Schrijf je in voor tips over gezondheid

  error: Content is protected !!
  Scroll naar boven