Alzheimer en Ayurveda

Open dialoog Alzheimer symposium
Open dialoog Alzheimer symposium

Kan het brein ondanks veroudering gezond blijven en dementie buiten de deur houden? Dat was de kernvraag van het symposium “Alzheimer, the Future of Brain Health” dat georganiseerd was door de Fred Foundation van afgelopen vrijdag 5 juni 2015.

Soms gebeuren er dingen in het leven waarvan je “voelt” en “instinctief weet” dat het bijzonder is. Dit symposium was in alle opzichten bijzonder.

Vastgoedwereld, open dialoog, dans en Ayurveda

Fred Matser die dit georganiseerd heeft komt niet uit de gezondheidwereld maar uit de vastgoedwereld. Er was een open dialoog met gezondheidsmedewerkers uit verschillende disciplines. De gesprekken gingen in eerste instantie niet over hun werk maar over hoe zij Alzheimer ervaren in hun priveleven. Tussen de gesprekken door werd Alzheimer al dansend zichtbaar gemaakt door een professionele danseres Lotte Schoutens. Naast keynote sprekers uit de reguliere sector zoals prof. Rudolph Tanzi en prof. Philip Scheltens was ook dr. Deepak Chopra uitgenodigd om te vertellen over zijn ervaringen met alzheimer gebaseerd op Ayurveda, een traditionele Indiase natuurgeneeswijze.

Commotie

De commotie die dr. Deepak Chopra oproept vanuit de reguliere sector ontbrak niet in de Nederlandse media. “Alternatief genezer Deepak Chopra is vandaag in Nederland voor een alzheimerconges, zijn komst is omstreden.” Kopt de Volkskrant op 5 juni en vervolgt het artikel met “Wereldberoemd profeet van de alternatieve geneeskunst, bestsellerauteur en icoon van de new-agebeweging” etc ….om maar weer even aan te geven dat dit symposium dus bijzonder was.

Alles mag er zijn

Vanuit deze gedachte heeft Fred Matser dus zijn nek uitgestoken om een wereldwijd probleem vanuit verschillende kanten te benaderen. De kant van de kunst, wetenschap en misschien wel van religie. Ik kreeg bij momenten een flashback van de panel discussies met Louwrien Wijers uit 1990 in het Stedelijk Museum. “Art meets Science and Spirituality in a changing Economy” waarbij zij wetenschappers, spiritueel leiders en economen interviewde om hun visie te geven op de toekomst. Ik was destijds in India maar het boek dat daarna uitkwam heb ik in India een aantal keren van kaft tot kaft gelezen en weer terug. Ook daar kwam het spreken vanuit je hart zo mooi naar voren, net als afgelopen vrijdag. Wanneer je alle titels en franjes laat vallen en vanuit je hart van mens tot mens spreekt krijg je zulke mooie gesprekken en verassende inzichten.

Cruciale inzichten

Keynote spreker prof. Philip Scheltens legt uit dat er een directe relatie is tussen leefstijl & Alzheimer ontwikkeling. Dit is ook aangetoond in het onderzoek dat Rudolph Tanzi samen met Deepak Chopra gedaan heeft naar de effecten van een gezonde leefstijl op het ontstaan van Alzheimer. Het gaat om het zogenoemde Self Directed Biological Transformative Inititative SBTI, een combinatie van dieet, meditatie en leefwijze gebaseerd op Ayurveda. Ontstekingen in de hersenen kunnen op den duur Alzheimer veroorzaken. Amaloid plaques zijn gevonden in hersenen van mensen die nooit Alzheimer gehad hebben. Het hebben van plaques betekent niet automatisch dat je Alzheimer krijgt.

Cornelis Peters and Deepak Chopra

Vragen die blijven staan

Is het mogelijk om Alzheimer te voorkomen?  Als je alzheimer hebt is het mogelijk om nieuwe neurale wegen te maken zodat je brein blijft vernieuwen? Allemaal vragen die aan de orde kwamen tijdens dit symposium. Volgens Tanzi en Chopra is dit antwoord ja, de andere wetenschappers waren iets voorzichtiger maar dat mag.

Volgens mijn eigen kennis van de Ayurveda kan deze leer absoluut een bijdrage leveren aan het voorkomen van Alzheimer. Ontstekingen in een zo vroeg mogelijk stadium aanpakken. Hoe doe je dat en hoe meet je dat. Daar ga ik de komende tijd mijn blogs aan wijden.

Fijne dag
Cornelis Peters
07-06-2015

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

4 gedachten over “Alzheimer en Ayurveda”

 1. Hendrina Schoordijk

  Goedemorgen Cor,
  Interessant begin artikel. Ik ben me aan het inlezen voor een seminar over bijnieren en schildklier. Ik kwam daar in tegen dat ook hypothyreodie en ouder worden en de vertraging van het denken tot Alzheimer geduid kan worden. En in plaats dat men de schildklier onderzoekt begint er begonnen wordt met de farmaceutische behandeling van Alzheimer. Ik heb een hypo geerfd van mijn moeder en die weer van haar moeder. Je weet dat de de zachte weefsels van de moeder erven en de harde weefsels van de vader! Veel succes en ik ben benieuwd!

 2. Dag Hendrina,
  Inderdaad kan hypothyreodie ook een aanwijzing zijn dat in de richting wijst van een toekomstige alzheimer. Tijdens dat seminar is een ding me duidelijk geworden en dat is dat Alzheimer een gemiddelde aanlooptijd heeft van 10 – 20 jaar en dat er in die tussentijd nog van alles kan gebeuren mits je op tijd je leefstijl aanpast. Jij weet als geen ander hoe de Ayurveda richting kan geven aan je leven middels voeding, meditatie, yoga enz.
  Dus hou je daar aan vast want dat gaat je helpen.
  Fijne dag nog,
  Groet van Cornelis

 3. Dr Perlmutter beschrijft in het boek Grain Brain de ins en outs mbt tot dit onderwero
  Echte aanrader
  Over deze arts /neuroloog is vrij veel te vinden op internet incl You Tube
  Warm aanbevolen als u de kans op Alzheimer wilt verkleinen
  Neuroloog die ook veel weet over de invloed van voeding moet in NL nog ontdekt worden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.