Adderwortel is mogelijk een belangrijk kruid tegen leverkanker en infectieziekten.

Hieronder vertel ik over een publicatie dat in 2012 in een Afrikaans Journal is verschenen en een iets oudere publicatie dat in 1999 verschenen is in een Pools Journal. De bronnen zijn hieronder vermeld.
De uitleg is wat aan de technische kant, vandaar dat ik dit op deze manier kort samenvat.

Korte samenvatting

Leverkanker blijft een belangrijke oorzaak van sterfte bij de aandoening kanker. De lever is niet alleen belangrijk als een ontgiftend orgaan maar speelt ook een belangrijke rol bij de aanmaak van eiwitten. De aanmaak van eiwitten maar ook de afbraak van eiwitten moet in evenwicht zijn. Als dat niet in evenwicht is gaan de cellen dood.

De cellen hebben daardoor een soort kwaliteitscontrole ontwikkeld waardoor iedere stap gecontroleerd wordt of het wel goed gaat. Als dit controle-mechanisme niet goed werkt kan het gebeuren dat er fouten ontstaan in de aanmaak van eiwitten die niet op tijd gerepareerd worden.

Het lijkt erop dat Adderwortel dit controle-systeem positief beïnvloedt waardoor de aanmaak en afbraak van eiwitten beter verloopt.

Daarnaast is uit een ander onderzoek naar voren gekomen dat Adderwortel een positieve invloed heeft op de versterking van je immuunsysteem. Adderwortel stimuleert namelijk de aanmaak van interferonen en dat zijn lichaamseigen eiwitten die belangrijk zijn bij het controleren en verwijderen van acute en chronische infecties.

Adderwortel is bovendien een prachtige plant die in tuinen maar ook in het wild in Nederland voorkomt, waarvan de rechtopstaande fakkelachtige bloemen een baken van aantrekking is voor bijen en vlinders.

Hepatocellulaire carcinoom

Hepatocellulaire carcinoom (HCC) blijft de belangrijkste oorzaak van kankersterfte met beperkte therapeutische doelstellingen. Het endoplasmatische reticulum (ER) speelt een sleutelrol bij het behoud van proteostase in normale cellen.

Proteostase of een gebalanceerd evenwicht tussen proteïnen synthese (eiwitaanmaak) en -afbraak is essentieel voor het overleven van de cel. Dit evenwicht kan echter door verschillende factoren zoals stress-geïnduceerde afbraak, mutaties en het gebrek aan de geschikte assemblagepartners verstoord worden met toxiciteit en celdood tot gevolg.

Om dit te vermijden hebben cellen complexe mechanismen voor kwaliteitscontrole ontwikkeld. Wanneer deze mechanismen slecht functioneren of overladen raken, kan dit echter aanleiding geven tot een opeenstapeling van misvouwen en beschadigde proteïnen.

Dit proces ligt aan de basis van verschillende zogenaamde ‘protein folding diseases’ waaronder neuro degenerative ziekten zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. Deze aandoeningen worden gekenmerkt door de aanwezigheid van intracellulaire proteïne-inclusies zoals Lewy bodies bij Parkinson.

Echter, veranderingen in proteostase worden vaak gevonden in kankercellen, waardoor het een potentiële doelstelling voor de therapie is. Polygonum bistorta wordt gebruikt in de Ayurveda en traditionele Chinese geneeskunde door zijn anti-kanker-activiteiten, maar de moleculaire en farmacologische mechanismen blijven onduidelijk. [1]

In da Ayurveda wordt Polygonum bistorta ook ingezet bij bacteriële en virale infecties. In een Pools laboratorium werden ethanol extracten getest op interferonactiviteit in een celcultuur van nieren. Het bleek dat dit kruidenpreparaat een hoge mate van interferonactiviteit ontplooide. [2]

Interferonen (IFN) zijn natuurlijke eiwitten (glycoproteïnen) die in de cellen van het immuunsysteem van de meeste gewervelde dieren, en dus ook van de mens, worden afgescheiden na contact met virussen, bacteriën of schimmels. Ze spelen een belangrijke rol bij de werking van het immuunsysteem. Interferonen behoren tot de groep cytokinen. [3]

Ze worden interferonen genoemd omdat ze interfereren met de virale replicatie. Er zijn ongeveer 20 verschillende soorten interferonen die in het menselijk lichaam voorkomen. Deze verschillende soorten interferon zijn belangrijk bij het controleren en verwijderen van acute en chronische infecties.

Als geneesmiddel wordt interferon gemaakt met recombinant-DNA technieken. Het is onder andere werkzaam bij reumatoïde artritis en chronische hepatitis B en hepatitis C.

Door gebruik te maken van hepatoma cellen als model systeem, bleek in deze studie dat met een waterig extract van  P. bistorta  (PB) het ER stress werd gestimuleerd door autofagosomen te verhogen, de afbraak te blokkeren, gevolgd door de accumulatie van ubiquitineerde eiwitten en cel apoptose.

Dit laatste betreft een natuurlijke celdood. Bovendien verbeterde een autofagie-remmer de ubiquitineerde eiwitaccumulatie terwijl een reactieve zuurstofsoort (ROS) scavenger zowel ubiquitineerde eiwitaccumulatie en ligand gestimuleerde epidermale groeifactorreceptor (EGFR) -expressie verminderde, wat suggereert dat ROS-generatie door PB stroomopwaarts kan zijn van PB getriggerde celdood.

Niettemin resulteerde PB-uitgeoefende proteostase-aandoening in veranderingen in cytoskeletale afwijkingen, vermindering van celadhesie en beweeglijkheid en remming van celcyclusprogressie. Mondelinge toediening van PB vertraagde tumorgroei in een xenograft model zonder significant lichaamsgewichtverlies. Deze bevindingen wijzen erop dat PB een mogelijk nieuw alternatief of complementair geneesmiddel voor HCC kan zijn.

 

Bron:

Intisar A1, Zhang L, Luo H, Kiazolu JB, Zhang R, Zhang W.

Afr J Tradit Complement Altern Med. 2012 Oct 1;10(1):53-9. eCollection 2012.

PMID: 24082326

PMCID: PMC3746358

 

  1. The investigations into the interferon-like activity of Polygonum L. genus.

Smolarz HD1, Skwarek T.

Department of Pharmaceutical Botany, Medical University, Lublin, Poland.

Acta Pol Pharm. 1999 Nov-Dec;56(6):459-62.

PMID: 10715890

 

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Interferon

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven