Weer Jong Dankzij Stroompjes op je Brein.


During memory tasks, brain activity associated with working memory lights up in the brain of a 20-year-old (left), but remains dormant in the brain of a person in their 70s (middle). After electrostimulation (right), the 70-year-old’s brain activity mimics the 20-year-old’s. Credit: Reinhart lab/Boston University

Werkgeheugen nieuw leven ingeblazen bij oudere volwassenen door het synchroniseren van ritmische hersencircuits. En……..is dat wat we willen??

Een paar weken geleden stuitte ik op een artikel in Nature Neuroscience dat onmiddellijk mijn volledige aandacht had.

Wetenschappers van de universiteit van Boston in de VS hebben een experiment gedaan waarbij 70-jarigen door elektro-stimulatie aantoonbaar beter presteerden.

Een groep ouderen van 70 jaar en ouder en een groep twintigers kregen een reeks geheugentaken uit te voeren. Ze kregen een serie afbeeldingen die ze moesten bekijken en na een korte pauze nogmaals om te identificeren of een tweede afbeelding enigszins verschilde van het origineel.

De groep ouderen presteerde zoals verwacht veel slechter dan de groep jongeren.
Opmerkelijk genoeg verdween het verschil tussen de twee groepen toen de oudere volwassenen 25 minuten milde stimulatie ontvingen.

Na het opzetten van de bekende badmuts met electroden die kleine stroompjes op het hoofd zetten, konden ze ineens weer wel telefoonnummers, verjaardagen en boodschappenlijstjes onthouden.

Het was zelfs zo opzienbarend dat de testen aantoonden dat hun hersens net zo goed functioneerden als twintigjarigen. Een winst van 50 jaar!!

Interessant genoeg zijn het niet alleen de oudere volwassenen bij wie dit werkt. Ook een aantal jonge mensen van de jongerengroep die niet optimaal presteerden, deden het veel beter na stimulatie.

Wat hebben de wetenschappers nu precies gedaan?

De wetenschappers vertelden in het artikel dat zij de prestaties van het werkgeheugen drastisch kunnen verbeteren door elektrische stromen te gebruiken om hersengebieden die hun ritme hebben verloren te stimuleren.

Zij hadden zich dus voornamelijk met het werkgeheugen bezig gehouden.

Het werkgeheugen is het gedeelte van je brein waar je bewustzijn zetelt. Dit is actief wanneer we beslissingen maken, praten met onszelf, waar we de lijstjes opslaan voor de boodschappen en waar de herinnering ligt waar we onze sleutels gelaten hebben.

Hoe werkt je werkgeheugen dan?

In het werkgeheugen zijn twee mechanismen actief die het goed laten functioneren: koppeling en synchronisatie. Kort gezegd, het aan elkaar knopen (koppeling) van herinneringen en zorgen dat deze gelijktijdig (synchronisatie) – dus in een vloeiende beweging – naar ons teruggekoppeld worden.

Als het goed gaat zorgt de juiste koppeling ervoor dat de verschillende soorten hersengolven met elkaar coördineren en dat helpt ons bij het verwerken en opslaan van werkherinneringen.

Hoe zeggen we dat nu in de taal van onze hersenen?
In onze hersenen spelen verschillende trillingen, vergelijkbaar met verschillende instrumenten van een orkest, met hoogfrequente trillingen samen. Iedere keer wanneer zo’n hoogfrequente trilling uit verschillende delen van je hersenen toegevoegd wordt aan het orkest, creëren je hersenen een herinnering. Een neurale symfonie als het ware.

De ene trilling kan de kleur, de andere de vorm, de ander het geluid en weer een andere de plaats zijn van het object.

Je gooit bijvoorbeeld je sleutels op een tafeltje naast de deur, dan wordt het geluid van het rammelen van de sleutels, de plaats naast de deur en het tafeltje als aparte elektrische trillingen een plek gegeven in je hersenen.

Als je na een tijdje je sleutels wilt pakken dan speelt het orkest in je hoofd de melodie af waarin al de trillingen samenkomen om je het beeld te geven waar je sleutels liggen.

Wij ervaren bij het ouder worden dat het lastiger wordt om al deze details in de juiste volgorde op te roepen en te verbinden tot de juiste melodie. Net als een radio die niet goed afgesteld staat. We vinden het dan moeilijker om ons te herinneren waar de sleutels liggen omdat de melodie niet volledig of met ruis te horen is.

[approved]

Als ik dit zo lees vind ik één ding buitengewoon fascinerend. Dat is het feit dat de herinnering er dus wel is. Het is alleen niet voldoende bereikbaar.

[/approved]

Ik ben van mening en daarin ben ik niet de enige, dat we heel erg veel aan onze fysieke en mentale gezondheid kunnen doen door een aantal stappen uit de Ayurveda, de wetenschap van het leven, toe te passen.

Vanuit de Ayurveda – de wetenschap van het leven – destilleer ik dit antwoord.

Mijn antwoord op deze onderzoeken is dat we moeten zorgen dat de latente herinneringen die er zijn kunnen stimuleren door ons lichaam en geest actief te gebruiken. We maken al gebruik van elektrische trillingen in ons hoofd. Daar hoeft geen trilling van buitenaf bij. Die trilling, die energie die we bezitten, kunnen we ontsteken en vernieuwen door te leven naar die we zijn en ons te voeden met gezonde voeding.

De passie en de kracht in onszelf te vinden. Ons hart krijgt iedere volledige hartslag een stimulatie van een elektrisch stroompje in onze sinusknoop. Vanuit de sinusknoop verspreidt de elektrische prikkel zich over de boezems.

Wij zijn energetische wezens en dat moeten we stimuleren, vergroten en onderhouden. Het opzienbarende boek van de Amerikaanse neuroloog dr. Dale Bredesen over hoe hij met de kennis van Ayurveda en met zijn eigen wetenschappelijke achtergrond een programma heeft samengesteld om cognitieve achteruitgang terug te dringen laten zien dat dit absoluut zonder elektrostimulatie kan en dat het ook omkeerbaar is.

Zelf heb ik in onze eigen praktijk met de kennis en kunde van Ayurveda vergelijkbare resultaten behaald met mijn zeven treden stappenplan. Het kan dus echt.

Ik geef je mijn 7 treden stappenplan.

  1. Leef volgens je constitutie
  2. Goed eten
  3. Goed slapen
  4. Geen stress
  5. Voldoende beweging
  6. Regelmatig korte periodes vasten.
  7. Ontgiften.

Dat, beste mensen, zijn open deuren. Ik hoor het jullie al zeggen. Niets nieuws onder de zon. Maar mijn overtuiging is dat het juist deze eenvoudige dingen zijn die zo verstrekkend zijn. Daar is dr. Dale Bredesen ook van overtuigd geraakt.
Bekijk mijn video over het eerste onderwerp dat vrijdag 3 mei op de website komt en download nu meteen mijn Boodschappengids met bewezen gezonde producten.

Echt, gezondheid is geen behandeling van buitenaf maar een innerlijke zoektocht naar wie we willen zijn en hoe we dat bereiken. Dat doen we door verantwoordelijk te zijn voor onze eigen gezondheid.

Wil je daar hulp bij of heb je hier vragen over. Schroom dan niet om ons te bellen. We zijn dagelijks te bereiken van 9 tot 6 op 0523-677208. Wil je mij persoonlijk iets vragen. Dat kan gratis tot 15 minuten. Stuur me dan even een email naar cornelis@ayu.nl met je naam en een datum en tijdstip waarop je teruggebeld wilt worden.

Bronnen: https://www.nature.com/articles/s41593-019-0371-x
The end of Alzheimer’s, dr. Dale E. Bredesen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.