Bekijk de video hierboven.
De paardenbloem
wordt al eeuwenlang gebruikt in de Ayurveda voor de behandeling van spijsverterings- en leverproblemen.. Dugdhapheni (zoals het in het Sanskriet heet) heeft vanwege zijn bittere smaak een positieve werking op de spijsvertering. Het balanceert een verhoogde kapha en pittadosha. Dat wil zeggen dat het naast een balancerende werking ook een verkoelende werking heeft op je lichaam.

Bekijk al onze video’s op AyuFlix.NL

Video: zijn paardenbloem en paardenbloemblad eetbaar? ‘#AyuShopNL #CornelisPetersVertelt #AyuFlix #Gezondheid #gezond

Gesprek uit de video.
Ik ga de bloem proeven, kijken hoe die is dan? – Is het een beetje bitter?

Beste kijkers, neem je gezondheid in eigen hand. Vandaag gaan we het hebben over de paardenbloem. Kijk, Eva heeft een hele bos, ik dacht één bloemetje is genoeg, maar goed verschil moet er zijn. Het Latijnse woord voor paardenbloem is Taraxacum officinale. Taraxacum komt van het Grieks en dat betekent aandoening. En officinale betekent? – Dat het van de apotheker komt. Of hoe heet dat, de werkbank van de apotheker? – Klopt, uit de werkplaats van de apotheker. Het is dus heel medicinaal. Wat is de grootste medicinale kracht van de paardenbloem? – Is dat nu het blad of de wortel? Of allebei?

– Allebei.
– Zelfs de bloem ook, maar die schijnt ietsje minder krachtig te zijn, maar alsnog: zeer gezond. Het gaat inderdaad dus vooral om het blad en de wortel, vaak wordt het beiden gebruikt en gedroogd. Wij doen dat ook, ik heb hier wat inzitten. Dit is al het gedroogde. Dat zie je, kijk, dit is het verse, hoe mooi dat eruit ziet en dit is als het gedroogd is.

Als dit gedroogd is dan doen we het door een machine heen en vermalen we het helemaal. Dan krijgen we poeder en dat poeder gaat in deze capsules. Dit in zijn geheel – we knippen het wel in stukjes – doen we in de alcohol, dan kunnen we tincturen maken. En dat zit hier in. – Kijk. – Weet je dat je heel veel verschillende namen hebt voor paardenbloem in het Nederlands? Ik dacht dat er maar eentje was. Molsla, paardensla, hondensla, konijnensla.

– Zou dat betekenen dat die dieren het lekker vinden? – Ik denk het wel, maar ook melkwiet, melkblom, kettingblom, valse chichorei. En dat kan ik me wel voorstellen, want chichorei is witlof. En witlof is natuurlijk gewoon heel erg bitter. En als je dit openmaakt dan komt er een soort witte melk uit. – het stengeltje van de bloem. – Hier, je kunt het een heel klein beetje zien, dat is zo bitter! – Dat is echt heel vies, dat heb ik als klein kind wel eens gegeten. – Ja. – Nou, dat was geen feestje.

– Als je zegt: ik wil iets goeds doen voor mijn lever en spijsvertering, dan eet je per dag twee van deze blaadjes en dat kun je gewoon door je groente doen, je kunt het in de soep doen. Je kunt het klein knippen en een beetje door je salade doen. Je kunt het gewoon opeten, ja. Is het een beetje bitter? – Oh maar dit valt wel mee. – Ja, dit valt wel mee, de melk is heel bitter. – Oh maar dit gaat wel, dit is prima te doen! Dit is gewoon sla. Lekker sausje eroverheen en klaar! – Maar dat stengeltje, daar zit die vloeistof in en die is heel bitter.

– Laatste beetje is wel een beetje bitter. – Ja, er zit natuurlijk ook bitterstof in. – Maar goed, het is wel goed voor ons! Nu ga ik even de bloem proeven, kijken hoe die is. O, dat is best verrassend. Oh zelfs een beetje zoet. – Grappig hè.

– Oh wat grappig. Van de bloem, als je die helemaal kaal plukt, kun je lekkere limonade maken. Al die bloemetjes aan de binnenkant haal je er uit. Kook je in water. En wat overblijft, meng je met honing bijvoorbeeld. Dat je ook nog de gezonde effecten van de honing hebt. Super lekker, ga ik straks doen. – In de Ayurveda gebruiken we dit voornamelijk voor je lever. Het is heel goed voor je lever… …en voor je spijsvertering. Dus als je spijsverteringsklachten hebt, dan is gewoon paardenbloem, net wat ik zei, het blad en de wortel… …dit is een stukje van de wortel, het heeft een penwortel. Daar zitten dus die bioactive stoffen in. Flavonoïden, fytosterolen, vitamine B1, B2, B3. Er zit magnesium in, er zitten heel veel andere mineralen in.

Er zit fosfor in en koper, selenium. En weet je, je gaat allerlei voedingssupplementen aanschaffen, soms voor een hoge prijs, terwijl dit gewoon in je tuintje groeit. – Precies. Als iets goed is voor je immuunsysteem dan is dit het dus eigenlijk ook met alle vitaminen en mineralen die erin zitten. – Absoluut. – Gewoon gratis supplementen in je eigen achtertuin. – Hoe goedkoop kun je het hebben? Mocht je het nu ergens buiten willen plukken, dan is het aan te raden dit niet naast een weg te doen. Dat is niet zo handig, dan zitten er ook allemaal afvalstoffen op van de auto’s, dus dat zou ik niet doen. Altijd een paar meter van de weg af plukken.

 En wat ook heel belangrijk is om te weten. Het is dus goed voor je immuunsysteem. Het is goed voor je spijsvertering, maar op het moment dat je het in extractvorm, dus in supplementvorm of tinctuurvorm gaat nemen, Dan is het wel belangrijk om eventjes met een Ayurvedisch arts na te gaan hoeveel voor jou goed is. Want dan gaat het natuurlijk wel een extremere werking hebben, wat heel goed kan zijn of… juist je lever of gal kan belasten als je er niet zoveel van nodig hebt.

 – Zodra dat je het inderdaad gaat concentreren, dan worden die inhoudsstoffen enorm geconcentreerd. Dan wordt het echt een medicijn en dan is het natuurlijk belangrijk dat je weet hoeveel je moet gebruiken en waarvoor je het gaat gebruiken. Want als je dit in een grote hoeveelheid zomaar in gaat nemen Dan belast je je organen teveel en dan ben je eigenlijk niet goed bezig. Dat wil je precies voorkomen. –

Ja. Nu we het toch hebben over de lever hebben:
Volgende week gaan we het hebben over de leverreinigingskuur. En dat zit allemaal in deze doos. Dat is gewoon een kuur die je thuis kunt doen. Dat duurt zeven dagen.

En als je uitrekent: als je maandag begint, dan heb je precies het weekend dat je in de buurt van het toilet moet zijn. Dan kun je binnen een week je lever echt grondig reinigen. En het is echt heel erg aan te raden om dat in het voorjaar te doen, dat is de beste periode om een leverkuur te doen. Het zit allemaal in deze doos, volgende week pak ik het uit. Laat ik zien wat er allemaal in zit en hoe je het gebruikt. Het voorjaar is altijd een hele goeie periode om te reinigen, dus volgende keer gaan we het daarover hebben. – De leverreinigingskuur. En deze week in de korting… De paardenbloem, de capsules ervan..

– En de tincturen. – En de tincturen, krijg je korting. Mocht je nu iemand hebben waarvan je denkt: die vindt dit filmpje ook wel interessant? – Voor je buurman, voor je buurvrouw, voor je vriendin, voor je oom, voor je tante, aangetrouwd, koude kant, warme kant. Het maakt eigenlijk niet uit. Iedereen die hier baat bij heeft, kan dit filmpje even bekijken en doorsturen. En natuurlijk! – LIKE IT! Op de video, like it, en volg ons op: www.ayu.nl/volgen.

En voor dit product ga je weer naar: www.ayushop.nl. – Heb je nog vragen naar aanleiding van deze video. Stel ze ons gerust! Je kunt het stellen via de website, bij het contactformulier.
Maar je kunt ook altijd even sturen naar onze mail.

Wil je graag iets weten over een kruid waar je geïnteresseerd in bent? En wilt weten wat voor medicinale eigenschappen dat kruid heeft. Stel die vragen ons gerust, want dan maken we daar een mooie video van. Tot de volgende keer! En waar is onze Bhima nu? En waar was jij nu Bhima? Kom erbij…

– Jaah. …je moet even zwaaien… tot de volgende keer.
– Tot de volgende keer! Bekijk al onze video’s op AyuFlix.NL

error: Content is protected !!
Scroll naar boven

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.

* indicates required